Proiectul are ca beneficiari directi 42 de persoane fara adapost din Satu Mare avand ca scop facilitarea integrarii socio-profesionale a acestora prin cresterea adaptabilitatii lor pe piata muncii. Elementul central al proiectului il reprezinta un program de terapie prin horticultura care va permite beneficiarilor sa treaca printr-o experienta similara muncii in conditii protejate pentru a-si dezvolta abilitati si mecanisme de adaptare necesare pentru o buna integrare viitoare pe piata muncii. Acestia vor invata sa cultive legume, plante aromatice si flori respectand principiile agroecologiei, vor beneficia de programe de dezvoltare a abilitatilor de viata, consiliere, instruire si formare profesionala, fiind sustinuti sa-si creasca stima de sine. Proiectul va avea un impact benefic si asupra membrilor familiilor beneficiarilor directi si copiii care frecventeaza centrul de zi al Asociatiei Stea in urma imbunatatirii aportului de nutrienti in alimentatia zilnica prin consumul legumelor produse in cadrul proiectului.
O alta componenta importanta a proiectului vizeaza dezvoltarea organizationala, in cadrul careia Asociatia Stea va fi sustinuta sa pregateasca infiintarea unei intreprinderi de economie sociala avand la baza producerea de legume in regim ecologic urmand sa creeze noi locuri de munca in comunitate si sa asigure oportunitati reale de angajare pentru persoanele fara adapost pregatire sa lucreze.
„Avem convingerea ca acest proiect va creste capacitatea persoanelor fara adapost de a iesi din spirala strazii, ajungand sa joace un rol activ in societate pe masura ce vor trece prin etape importante spre integrarea socio-profesionala. Pentru aceasta, avem mare nevoie de sustinerea intregii comunitati satmarene astfel incat sa putem asigura conditiile necesare ca aceste persoane sa poata intr-adevar sa reuseasca sa munceasca. Ne bazam pe sprijinul autoritatilor pentru obtinerea in concesiune a unui teren de 10 ari adecvat pentru amenajarea unei gradini si a unui solar profesionist, dar si pe implicarea a cat mai multor voluntari din comunitate care sa sprijine direct diferitele activitati pe care le vom realiza”, a declarat Cristina-Maria Bala, managerul proiectului si director al Asociatiei Stea.
***
Despre Asociatia STEA
Asociatia STEA este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tanar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinandu-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca.
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau va rugam sa vizitati: www.asociatiasteasm.ro