Risipa de alimente la consumatori creşte în perioada sărbătorilor pe seama tradiţiei de a avea pe masă alimente diverse şi în cantităţi mai mari decât de obicei. Totuşi, acest obicei neprietenos cu mediul poate fi corectat prin informare şi conştientizare asupra problemei risipei alimentare şi, mai ales, printr-un consum raţional şi responsabil. În acest sens, Asociaţia MaiMultVerde desfăşoară acţiuni de informare pentru publicul din România, cum este cazul Caravanei educaţionale „România împotriva risipei de hrană”, care a ajuns începând cu luna noiembrie în facultăţi din oraşele Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, printre care şi Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti.
În mod tradiţional, de sărbători cumpărăm mai mult, consumăm mai mult şi risipim la fel de mult. Acest lucru se datorează unei vechi obişnuinţe de a avea mese bogate în preparate alimentare. Studiul realizat de Asociaţia MaiMultVerde privind risipa de hrană în România, pe lanţul de distribuţie, de la producători şi importatori la consumatorii din mediul urban arată că în România cea mai mare risipa alimentare se produce la nivelul consumatorilor. Aproximativ 24% din cantitatea totală de deşeuri alimentare risipite la nivelul consumatorilor reprezintă mâncare gătită, urmată de fructe (22%), legume (21%), pâine/produse de panificaţie (20%), lapte şi produse lactate (11%), produse din carne şi alte alimente.
Aproximativ o treime din produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Această cantitate înseamnă circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde încărcăturii a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din Bucureşti până Munchen
Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea problemei risipei de alimente, atâta timp cât încercăm să avem un consum raţional, astfel încât să nu fim puşi în situaţia de a arunca alimente pentru că nu reuşim să le mai consumăm. Prin urmare, este recomandat să fim mai prudenţi atunci când mergem la cumpărături şi să pregătim preparate în cantităţi pe care ştim sigur că le vom consuma.
În vederea informării şi educării publicului cu privire la risipa de hrană, MaiMultVerde desfăşoară activităţi dedicate publicului larg. Este şi cazul caravanei educaţionale „România împotriva risipei de hrană”, ce se desfăşoară în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017 cu scopul de a informa tinerii asupra acestei probleme. În cadrul caravanei au fost organizate deja evenimente în facultăţi cu profil agronomic din mai multe oraşe – Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca. În Bucureşti, activitatea a avut loc la Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Cu această ocazie, studenţii au putut urmări filmul „Taste the Waste”, care atrage atenţia asupra consumului şi revalorificării alimentelor. Totodată studenţii au avut ocazia de a-şi exprima punctele de vedere cu privire la problema risipei de hrană şi asupra principalelor metode de valorificare a surplusului alimentar.
Activitatea de informare face parte din proiectul „România împotriva risipei de hrană” desfăşurat de Asociaţia MaiMultVerde, în parteneriat cu FoodWaste Eleveţia (www.foodwaste.ch) şi Centrul de Resurse pentru Participarea Publică. Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, în valoare de 164.464,98 CHF, iar valoarea contribuţiei proprii este de 18.309,42CHF