Miercuri, 30 octombrie, Future Communities//Open Innovation Fair, primul targ de inovatie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, isi va deschide portile catre publicul larg. Timp de trei zile, tineri inventatori, antreprenori, reprezentanti ai domeniului public si privat si societatii civile vor prezenta idei, solutii si tehnologii implementate la nivel local sau regional sau la nivel de concept. 

La deschiderea oficiala a targului vor participa Neelie Kroes, Vicepresedinte al Comisiei Europene si Comisar pentru Agenda Digitala, Dacian Ciolos, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dan Nica, Ministrul pentru Societatea Informationala si Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet si Campionul Digital al Romaniei, care vor vizita proiectele  ilustrate. 

In cadrul Future Communities, bucurestenii pot vedea si testa idei si solutii tehnologice noi pentru categorii ce ne definesc stilul de viata intr-o comunitate precum: educatie, sanatate, agricultura, planificare urbana, administratie financiara, servicii financiare, media si divertisment  sau biblioteca.  In plus, tineri inventatori, antreprenori sau reprezentanti ai societatii civile, isi expun ideile alaturi de companii si autoritati si vor sustine seminarii pentru vizitatori. Evenimentul isi propune sa genereze dialog intre sectoarele public, privat si civill, ilustrand o comunitate a viitorului in care ideile si solutiile propuse se completeaza una pe alta in beneficiul imbunatatirii vietii oamenilor. Vor fi prezente cele mai importante companii din industrie precum Microsoft, Samsung, Vodafone, Visa sau Apcom Romania (distribuitor autorizat Apple), alaturi de aplicatii si start-up-uri romanesti sau inventatori.  

Future Communities//Open Innovation Fair include proiecte inovatoare care au schimbat  comunitatile din Romania, dar si concepte pilot ce pot fi implementate, precum clase inteligente dotate cu tablete si table interactive sau scoala de muzica online, inovatie tehnologica in sanatate care permite diagnosticarea de la distanta si interventia rapida prin sistemele de telemedicina, modele de case verzi, eficiente din punct de vedere energetic sau sisteme integrate de gestiune si plati online ale institutiilor statului si comunicare cu administratia publica.

“Fiecare participant la Future Communities, de la o companie mare la un tanar inventator sau o primarie, vine cu idei, propuneri si proiecte despre cum putem folosi tehnologia pentru a imbunatati viata comunitatilor. La Future Communities nu sunt standuri individuale de prezentare, ci idei si solutii care se completeaza intr-un context comun in care cu totii traim. Start-up-uri, reprezentanti ai societatii civile, biblioteci publice din mediul rural sau autoritati locale si centrale au ocazia de a-si expune ideile si solutiile lor in acelasi loc cu mari companii din domeniul IT&C sau telecom, pentru ca mizam pe inovatie, tehnologie si parteneriat pentru dezvoltarea comunitatilor.” a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet si Campionul Digital al Romaniei.
 
Future Communities// Open Innovation Fair este initiat de programul Biblionet si Ministerul pentru Societatea Informationala, sub Inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei si are loc  in perioada 30 octombrie – 1 noiembrie la Biblioteca Nationala a Romaniei.  

Accesul publicului larg la Future Communities Open Innovation Fair este deschis de miercuri, ora 12:00 si in restul zilelor de la ora 09:00 pana la ora 18:00. 
 
*** 
Despre programul Biblionet in Romania
Initiat in anul 2009 ca urmare a unei finantari de 26,9 milioane de dolari din partea Fundatiei Bill & Melinda Gates, Biblionet este un program national care isi propune sa faciliteze accesul la informatie al publicului larg cu ajutorul tehnologiei si sa creeze un sistem durabil de biblioteci publice in Romania. Din dorinta de a reduce decalajul digital si de a ajuta cei peste 40% dintre locuitorii tarii care nu au utilizat niciodata Internetul sa se bucure de beneficiile economice si sociale ale accesului la informatie, Biblionet a dotat cu calculatoare si alte echipamente peste doua treimi din bibliotecile publice, majoritatea in zone rurale si a instruit peste 3000 de bibliotecari care ofera servicii variate, de la e-administratie, gasirea unui loc de munca, informatii din domeniul sanatatii, servicii bancare si de administrare online a afacerilor pana la comunicarea cu rudele din strainatate.
Peste 600.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet intr-o biblioteca publica. 
Pentru mai multe informatii despre program accesati: www.biblionet.ro 
 
Despre Future Communities
Future Communities// Open Innovation Fair este primul targ dedicat inovatiei pentru dezvoltarea comunitatilor si are loc la Biblioteca Nationala a Romaniei intre 30 octombrie si 1 noiembrie. 
Future Communities este initiat de programul Biblionet Romania si Ministerul pentru Societatea Informationala, sub Inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei. 

Partenerul principal al evenimentului este Microsoft. 
Partenerii evenimentului sunt: Samsung, Vodafone, Visa, Apcom Romania, Ymens, Nec. 
Evenimentul se desfasoara cu sprijinul: ANBPR, Biblioteca Nationala a Romaniei,  Aqua Carpatica, Class Living, Domeniile Samburesti, SCS, Xerox.

Pentru mai multe informatii despre eveniment accesati: www.futurecommunities.ro
 
Pentru mai multe detalii, contactati: 
 
Monica GRECU
Fundatia IREX
Tel: 021/410.25.63; 0730.62.04.98
mgrecu@irex.org