# Peste 500.000 de copii si adulti, beneficiari directi ai programelor fundatiei
# 74.1 milioane USD investiti in peste 400 de comunitati rurale
 
Astfel, peste 500.000 de copii si adulti din 8 judete (Constanta, Cluj, Dolj, Iasi, Ialomita, Valcea si Vaslui) si din sectorul 5 al capitalei au beneficiat de programe pe termen lung si ajutor constant din partea World Vison Romania.
 
In cei 25 de ani, World Vision a patruns in 400 de comunitati rurale si, lucrand alaturi de membrii acestora, a creat mecansime eficiente de dezvoltare. Programele realizate impreuna au dus la dezvoltarea de mici afaceri de catre  familii care erau beneficiare de ajutor social, la absolvirea liceului de catre copii care nu aveau nici o sansa sa-si continue studiile, la schimbarea atitudinii parintilor fata de proprii copii si reintoarcerea acasa a unor copii care fusesera abandonati intr-o institutie de protectie.

"Suntem hotarati sa continuam sa ajutam copiii sa aiba o viata mai buna in Romania, in special pe cei mai vulnerabili, care locuiesc preponderent in mediul rural, unde riscul de saracie este de 6 ori mai mare. Si daca ceea ce a realizat World Vision Romania in acesti 25 de ani s-a bazat aproape exclusiv pe fondurile colectate din strainatate, ne dorim ca in viitor sa sensibilizam si sa implicam cetatenii romani in procesul de construrire a comunitatilor pe baze sustenabile, dar si sa ajutam la atragerea de finantari catre comunitatile cele mai defavorizate, fie accesand fonduri europene, fie prin parteneriate cu mediul corporativ romanesc”, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv al fundatiei World Vision Romania.
 
World Vison Romania, contributor la reforma sistemului de protectia copilului
Pe parcursul celor 25 de ani, World Vison Romania a fost preocupata de imbunatatirea standardelor de ingrijire a copiilor, contribuind in timp la schimbarea mentalitatii personalului din institutiile statului prin programe de training dedicate asistentilor maternali. 
De asemenea, in perioada de inceput, eforturile fundatiei s-au indreptat catre dezvoltarea de servicii si organizatii specializate, dedicate copiilor infectati HIV/SIDA, facilitand totodata accesul gratuit la tratamentul medicamentos si ingrijirea la domiciliu. In acelasi timp, au fost desfasurate activitati de prevenire si educare a comunitatii cu privire la problematica HIV si SIDA.

Centrele de socializare post-institutionala, proiectele pentru integrarea socio - profesionala a adolescentilor care parasesc centrele de plasament, programele pentru combaterea exploatarii prin munca a copilului sau serviciile speciale pentru copiii cu dizabilitati, au reprezentat alte initiative marca World Vision Romania.
 
Prin educatie, World Vision Romania doneaza viitor copiilor 
Preocuparea continua pentru copii si educatie s-a transpus in cei 25 de ani de activitate in sprijin constant pentru peste 350.000 de copii si peste 200 de unitati scolare. Astfel i-am ajutat pe copiii din comunitatile inscrise in programele noastre sa mearga la scoala, oferindu-le rechizite, haine si incataminte si am sarbatorit alaturi de ei reusitele scolare cu premii si cadouri, precum si evenimentele traditionale de Craciun, Pasti si 1 Iunie. Aproximativ 25.000 de copii invata acum in conditii normale in urma preocuparii World Vision Romania de a dota, renova si reamenaja peste 200 de scoli. 

Au fost create oportunitati de dezvoltare personala pentru 38.430 de copii, prin programe extracurriculare derulate in Clubul Copiilor, unde au invatat sa cante, sa picteze, sa joace teatru, sa faca quilling. Au fost concepute activitati de educatie si informare pe diferite teme pentru copii, de la drepturile copilului, la sanatate si implicare comunitara etc. Unul dintre cele mai ample programe de sustinere a educatiei si de prevenire a abandonului scolar este “Alege scoala”, de care au beneficiat 30.000 de copii. O atentie speciala a fost acordata dezvoltarii de servicii individualizate de consilere pentru copii si parinti astfel incat sa inteleaga importanta educatiei si au fost organizate sesiuni de meditatii si after-school pentru elevii cu rezultate mai slabe sau cu absente numeroase. 
 
Tratament pe termen lung pentru sanatate 
In cei 25 de ani, World Vision Romania a reabilitat si dotat cabinetele medicale din comunitatile rurale in care a fost prezenta, oferind astfel servicii de asistenta medicala primara pentru 500.000 de persoane. De asemenea,  fundatia a desfasurat campanii de vitaminizare si vaccinare pentru aproximativ 2.000 de copii, iar 7.000 de copii au fost expusi campaniilor de igiena, nutritie si sanatate si cursurilor de educatie pentru sanatate. Aproximativ 70.000 de copii au avut acces la evaluari medicale bianuale. Avand in vedere preocuparea la nivel global a organizatiei pentru sanatatea copilului sub 5 ani, am organizat sesiuni informative pentru mame pe teme legate de nutritie si dezvoltarea copilului si am oferit training-uri pentru peste 400 de cadre medicale. 

O alta interventie majora a World Vision Romania a vizat implementarea proiectelor de aductiune de apa potabila in comunitati.
 
Autosustenabilitate World Vision Romania = dezvoltare economica + comunitara
Filozofia organizatiei este aceea de a incuraja si sustine dezvoltarea comunitatii pentru ca aceasta sa atinga un grad de profesionalizare care sa-i permita autosustenabilitatea. 

De-a lungul timpului, World Vision Romania a lucrat cu oamenii din comunitati, oferindu-le oportunitati antreprenoriale si profesionale care sa-i ajute sa castige un venit stabil si sa poata avea grija de copiii lor. “Astfel am oferit acces micilor producatori la materiale si tehnologii noi si am donat animale sau mijloace de productie. Am organizat cursuri de instruire si asistenta tehnica pentru a-i ajuta pe cei care isi doreau sa inceapa o mica afacere si i-am sustinut pe fermieri sa formeze asociatii profesionale, care sa le mareasca sansele de a fi competitivi pe piata europeana, inclusiv prin atragerea fondurilor europene existente. Toate aceste demersuri initiate de World Vision Romania au presupus consultari, luari de pozitie, prezentari, in Senat si in cadrul ministerelor, a temelor legate de calitatea educatiei agricole, dezvoltare economica locala si finantarea grupurilor de actiune locala”, a declarat Daniela Buzducea.

Mai mult, World Vision a construit si cultivat o cultura a dialogului si a intervenit pentru ca fiecare comunitate sa-si dezvolte structuri ale societatii civile, capabile sa modeleze dialogul, implicarea, initiativa comunitara. Astfel au fost constituite in decursul anilor 59 de asociatii: 20 – comunitare; 17 – mestesugaresti; 22- asociatii de parinti, tineri sau asociatii sportive.
 
Interventii de urgenta in caz de dezastre
De-a lungul anilor World Vision Romania a oferit asistenta umanitara in situatii de calamitati - in total pentru 12.522 de persoane dintre care 4.308 copii. Prin campaniile umanitare desfasurate in cei 25 de ani s-au strans 2.765.834 USD. De asemenea, World Vision Romania a educat comunitatile rurale in legatura cu reducerea riscului la dezastre si managementul situatiilor de urgenta, cu atentie speciala pentru protectia copilului in cazul calamitatilor. Au fost organizate simulari pentru pregatire contra dezastrelor in 19 comunitati unde traiesc 1.824 de copii, la care au participat 475 de adulti. Au fost construite 31 de case si s-au furnizat materiale pentru repararea a 150 de case, inclusiv 15 dispensare medicale. 

***

Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. 
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume.  In 25 de ani de prezentain Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitatidin 8 judete. 
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.