# 350 de femei din localitatile rurale ale regiunilor Sud-Muntenia si Centru s-au calificat, pana in prezent, in fabricarea de conserve din legume si fructe prin „Anotimpuri la borcan”, proiect implementat de Asociatia React.
# Aurelia Bejgu, din comuna Maneciu, judetul Prahova mizeaza pe produsele traditionale pentru a-si lansa o afacere cu dulceturi.
# In comuna Izvoarele, Prahova, Ionela Gherghinoiu si Daniela Manole pariaza pe noutatea unor produse cu care vor sa se lanseze pe piata conservelor din legume si fructe.
 
La 48 de ani, Aurelia Bejgu, din comuna Maneciu, jud. Prahova, se simte pregatita, datorita participarii la cursuri, sa porneasca o mica afacere cu dulceturi. Aurelia si-a propus sa valorifice resursele din propria livada si mizeaza mai degraba pe produse traditionale, specifice zonei in care locuieste. „Urmand aceste cursuri mi-am dat seama ca pot sa fac ceva mai mult cu dulceata pe care o pregatesc in fiecare an. Mi-am propus sa promovez produsele care se fac in zona noastra, pentru ca sunt cunoscute si apreciate. Pentru inceput o sa particip in aceasta toamna la targul din comuna Izvoarele, sa vad cum merge treaba si daca pot sa castig bani din aceasta activitate”, a declarat Aurelia. Gama de dulceturi cu care aceasta va participa la targ include dulceata de cirese, visine, capsuni, mere dar si nuci verzi. 

Spre deosebire de Aurelia, Daniela Manole si Ionela Gherghinoiu, doua tinere doamne, de 31 si respectiv 33 de ani, din comuna Izvoarele, judetul Prahova, se bazeaza mai degraba pe noutatea produselor, sperand sa aduca pe piata ceva inedit pentru potentialii cumparatori. 

„La cursurile «Anotimpuri la borcan» am invatat sa prepar dulceata de morcovi si gem de rosii cu scortisora si ghimbir. Nu le mai incercasem niciodata, sunt deosebite si cred ca as gasi multi oameni interesati sa le cumpere”, a declarat Daniela. Tanara mai are un avantaj important pentru promovarea si dezvoltarea afacerii sale: a terminat scoala de comert, unde a invatat si notiuni de marketing, pe care le-a completat la cursurile de antreprenoriat, urmate in cadrul proiectului. 

Ionela Gherghinoiu are si ea o serie de produse cu care spera sa reuseasca pe cont propriu. In plus, a mai ajutat-o si sotul cu retete pe care le stia de la mama si bunica lui. Asa a ajuns la o gama diversificata de produse, de la dulceata si compotul de coarne, preferatele ei, la sirop de cimbrisor sau de petale de trandafir alb, dulceata si vin de catina, vin de soc sau dulceata si vin de macese. „Imi doresc foarte mult sa pornesc o mica afacere. Dupa ce am inceput cursurile parca mi s-au deschis ochii si am inteles ca pot sa fac mult mai mult. La cursuri am invatat cum sa deschid o afacere, cum sa umblu pe internet. Stau destul de des seara, cu sotul meu, si citesc de pe caiete, repet”, a marturisit Ionela.

Sprijinul pe care Asociatia React il ofera cursantelor nu se opreste dupa absolvire. Astfel, prin „Anotimpuri la borcan” vor fi infiintate trei bucatarii comunitare, complet dotate, care vor oferi femeilor interesate sa-si demareze propria afacere spatiul necesar pentru producerea in siguranta si in conditii de igiena a conservelor. 

Inscrierea la cursuri continua pana la epuizarea celor 560 de locuri disponibile. Acestea se adreseaza femeilor fara loc de munca, din mediul rural al regiunilor Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), Centru (Alba, Brasov, Mures, Covasna, Harghita, Sibiu) si Bucuresti-Ilfov, care au absolvit nivelul minim de scolarizare obligatorie. Persoanele de contact pentru inscrierea in proiect sunt Viorica Toader (0732.222.311), viorica.toader@asociatiareact.ro si Nicoleta Steriopulo (0732.714.841).

„Ocupare si antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Muntenia, implementat si comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste ȋn oameni!

***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale castigate in ultimii ani. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 100.000 de romani si am salvat peste 200.000 de vieti omenesti. React are filiale in 5 orase din tara si o echipa de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro
 
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa o contactati pe Andreea Rotaru, Expert comunicare in cadrul Asociatiei React, telefon 0723.212.249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.