EFdeN anunță lansarea EFdeN Signature, un nou prototip de casă solară, eficientă energetic, proiect cu care echipa multidisciplinară de studenți va reprezenta România, pentru a treia oară, în competiția de case solare și tehnologii integrate Solar Decathlon, ediția Dubai 2018.
 
După succesele înregistrate la edițiile din 2012 (Madrid, casa Prispa) și 2014 (Versailles, casa EFdeN) ale competiției Solar Decathlon, EFdeN aduce, din nou, România în prima linie a frontului dezvoltării sustenabile. 
 
Joi, 2 noiembrie, noul prototip care se află în proces de proiectare a fost prezentat pentru prima dată publicului specializat, care l-a putut previzualiza cu ajutorul aplicațiilor de realitate virtuală și augmentată, descoperind astfel inovațiile și tehnologiile de ultimă oră integrate în cadrul acestuia. Prezentarea a avut loc la actuala casă EFdeN, de pe bulevardul Pache Protopopescu nr.66.
 
Cadre didactice, reprezentanți ai marilor companii, dar și ai societății civile și media s-au reunit pentru a discuta despre cum putem crea o Românie mai sustenabilă. Acest lucru se poate realiza începând cu un proiect ce dorește ca, prin participarea în cadrul unei competiții de-o asemenea amploare, să ghideze interesele românilor în direcția dezvoltării sustenabile, a energiei regenerabile și sistemelor verzi. Evenimentul s-a încheiat cu un tur ghidat al actualei case EFdeN, transformată în Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort.
 
În calitate de participant la Solar Decathlon, ediția Dubai 2018, EFdeN Signature trebuie să răspundă nu numai condițiilor climatice din România, ci și celor extreme din Dubai, ce presupun temperaturi ridicate, umiditate mare si furtuni de nisip. În cadrul competiției, casa prototip va fi ie construită în România, transportată peste 5.000 de kilometri pe uscat și pe mare până în Dubai, iar apoi va fi reasamblată la fața locului în numai 10 zile la temperaturi de 30-45 °C, în luna noiembrie 2018.
 
“EFdeN Signature își propune să îmbunătățească semnătura noastră asupra planetei (de aici și numele său), amprenta pe care o punem asupra mediului, să fie o casă care se adaptează utilizatorului, sporindu-i nivelul de confort, dar și eficiența în consumul de resurse și utilizarea inteligentă a acestora. Competiția este acerbă, iar la linia de start sunt 22 echipe de studenți și cercetători ce își propun să aducă soluții noi și sustenabile într-un loc în care inovația e la ea acasă. Avem nevoie de parteneri pe măsură, care să vadă impactul pe care îl poate avea o astfel de inițiativă, atât pentru tinerii care au parte de această experiență, cât și pentru mediu și un viitor mai verde. De aceea invităm companiile să ni se alăture în acest proiect”, a declarat Nicoleta Cruceanu, Management Team, EFdeN.

‘’La UTCB încurăm studenţii să aibă activităţi extracuriculare şi credem foarte mult în spiritul de echipă şi în oportunitățile de dezvoltare care apar în astfel de competiţii. Suntem foarte bucuroşi să participăm din nou în competiție  şi îi asigurăm de tot sprijinul pe tinerii studenți’’, a declarat Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rector Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti
 
‘’Aspectele care asigură sustenabilitatea unui proiect nu pot lipsi din preocupările arhitecților şi inginerilor. Mă bucur că ceea ce se întâmplă într-un proiect de genul acesta pune împreună specialişti din toate domeniile, acesta fiind o experiență benefică, deopotrivă pentru studenţii arhitecţi şi ingineri. Ceea ce se întămplă în EFdeN, abordarea interdisciplinară și partea practică, experimentarea, colaborarea strânsă între studenți și profesori sunt lucruri care ar trebuie replicate la o scară cât mai largă.’’ a declarat Prof.dr.arh. Marian Moiceanu, Rector Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu“
 
Proiectul EFdeN este rezultatul colaborării a peste 350 studenți, 148 companii și 5 universităţi. În urmă cu trei ani, în cadrul competiției Solar Decathlon de la Versailles, echipa a proiectat, construit, transportat 2500 km, asamblat în doar 12 zile casa EFdeN - o locuință solară, confortabilă și sigură, inteligentă și sustenabilă, eficientă energetic, care își produce singură energia. După competiție, casa a fost readusă în țară și reconstruită în București, în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor, unde este deschisă pentru vizitare publicului larg și celui specializat. 
 
 
În competiţia Solar Decathlon participă echipe din toată lumea, care trebuie să proiecteze și să construiască locuințe solare 100% electrice. Competiția are scopul de a ridica nivelul de conştientizare al studenţilor şi universităţilor participante asupra importanţei folosirii tehnologiilor bazate pe energii provenite din surse regenerabile. În acelaşi timp, Solar Decathlon se adresează companiilor, încurajându-le să îşi promoveze şi să pună în aplicare materialele şi sistemele verzi, care reduc impactul construcţiei asupra mediului, educând în acelaşi timp şi publicul larg asupra consumului responsabil de resurse.