Între 1 și 3 septembrie, la Tulcea, a avut loc cea de-a șaptea ediție RowmaniaFEST - Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, inițiat de Ivan Patzaichin și organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea. Devenit deja o tradiție, festivalul a oferit competiții de vâslit și de triatlon, concerte și filme, însă nu doar atât: a prilejuit o ocazie de a readuce în discuție viitorul orașului Tulcea și al Deltei Dunării, prin consultări publice și prezentări de proiecte de dezvoltare locală.
După ce în urmă cu un an, festivalul a atras atenția asupra revenirii portului Tulcea în administrația locală, la ediția din 2017, publicul a fost invitat să-și spună părerea cu privire la viitorul urbanistic al falezei și opțiunile de dezvoltare ale orașului, pentru a deveni mai prietenos pentru localnici și mai atractiv pentru turiști, vizitatori și investitori. Fidel vocației sale de întărire a comunității, festivalul continuă să adune în jurul său parteneri, voluntari, organizații și persoane care pot aduce o contribuție la dezvoltarea locală făcută cu înțelepciune, fără grabă, cu protejarea mediului și a culturii locale, în concordanță cu interesele și dorințele locuitorilor și ale diferiților stakeholderi.
O parte dintre aceștia au fost prezenți la târgul de proiecte și meșteșuguri, Artizan EcoDelta, care promovează nu doar produse și tradiții locale, ci mai ales oferă idei de dezvoltare, și care pune în discuție teme relevante pentru viziunea de dezvoltare a locului. O prezență notabilă și foarte consistentă a fost cea a partenerului tradițional al Asociației, WWF România, un stakeholder internațional de notorietate și cu un mare bagaj de experiență internațională și expertiză locală, care militează pentru dezvoltare durabilă, consum responsabil și respect pentru natură. Lor li s-au alăturat reprezentanții a patru grupuri de acțiune locală: G.A.L. Oamenii Deltei, G.A.L. Razim, G.A.L. Dobrogea de Nord – Tulcea și G.A.L. Delta Dunării. Au mai participat la târg Asociația cultural tradițională a femeilor din Delta Dunării „Rusalca”, Comunitatea Jurilovca și câtiva meșteri populari: Jenica Toader, Barbu Edmond, Drăghiciu Isabela, Valentina Köker și Ion Irimia.
Sâmbătă, 2 sept, au fost întâmpinați la Tulcea cei peste 80 de participanți la Tour International Danubien (TID) – care constă în parcurgerea celor 2500 de km ai Dunării de la izvoare până la vărsare în ambarcațiuni cu vâsle, individuale, pe durata a aproximativ 2 luni și jumătate. Pe 4 sept, după finalul festivalului, sportivii TID au pornit pe ultimul tronson al turului, de la Tulcea spre Sfântu Gheorghe, însoțiți de voluntarii de la Asociația Tășuleasa Social, în trei canotci de 10+1.
La competițiile sportive, pe apă și pe uscat, au participat peste 850 de sportivi, din țară și din afara granițelor, care s-au întrecut în:
• Competiția pescărească „Ivan Patzaichin” - concursul de vâslit în canotcă între pescarii din satele Deltei Dunării,
• faza locală Tulcea și finala Descoperă Rowmania - campania națională de redescoperire a patrimoniului hidrografic din România prin concursuri în canotci de 10+1,
• competițiile de triatlon (MiniTRI, ETU Triathlon Junior Cup, Delta Rowmania Triathlon). Etapa națională Delta Rowmania Triathlon se află la cea de a 5-a ediție, iar cupa europeană pentru juniori ETU la cea de a 3-a ediție.
Competiţia pescărească „Ivan Patzaichin” (canotcă de 2, pe Dunăre), arbitrată de doamna Elena Fidatov, campioană internațională la atletism, a reunit 10 echipe de pescari din localităţile Deltei, într-o cursă foarte strânsă, după cum ne arată rezultatele:
1. Sulina - 22'33"; 2. Somova - 22'45"; 3. Minerii - 22'53"; 4. Mila 23 - 23'03"; 5. Parcheș - 23'08"; 6. Maliuc - 23'35"; 7. Partizani - 23'43"; 8. Sf Gheorghe - 23'57"; 9. Ilganii de Sus - 24'06"; 10. Crișan - 24'30"
Concursul Descoperă Rowmania, faza locală Tulcea, s-a dovedit la rândul său un mare succes, la competiție înscriindu-se 26 de echipe de sportivi din județul Tulcea. Iată clasamentul etapei Tulcea:
1. Spartanii; 2. Biruința;, 3. IPJ Tulcea; 4. Vărărie Baltă; 5. VISU; 6. Institutul Delta A; 7. Ivan’s Friends; 8. ; 9. Titanii 2.0; 10. Pelicanii albaştri; 11. Institutul Delta B; 12. Peştişorul; 13. Torpila; 14. FC Volei; 15. C.E.R.C.; 16. Garda; 17. Duracel; 18. WWF România; 19. Tinerii Titani; 20. Tulcea Bikers; 21. Ştiucile; 22. Surorile Brothers; 23. Bibicii; 24. AU AU; 25.-26. Berbecii; 25.-26. Barcaru Club.
La finala națională Descoperă Rowmania am avut parte de o surpriză - pentru prima dată în ultimii ani, echipa câștigătoare nu a reprezentat Tulcea. Iată clasamentul celor 7 echipe:
1. Veteranii, din Galați – 48,60"; 2. Salvamari Constanța – 48,90"; 3. Dunărea Călăraşi – 1'01,80"; 4. Spartanii, Tulcea – 51,80"; 5. Dunărea Gostinu, Giurgiu – 55,40"; 6. Toți K1, din Alba Iulia – 59,00"; 7. Superlit România, din Buzău – 1'03,50".
În cele două zile de triatlon – MiniTRI, ETU Triathlon Junior Cup, Delta Rowmania Triathlon – au participat aproximativ 400 de sportivi din 17 țări: România, Austria, Bulgaria, Croația, Ecuador, Estonia, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg, Iordania, Polonia, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Ungaria. Rezultatele complete se află pe site-ul Federației Române de Triatlon: http://frtri.ro/cupa-europeana-de-juniori-delta-triatlon-tulcea-si-minitri/
Un partener nou pentru Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 este Asociația Tășuleasa Social – o organizație care pune preț pe voluntariat, protejarea naturii, educarea prin exemple practice și dezvoltarea curajului civic al tinerilor prin implicarea lor în probleme sociale și de mediu. Pentru tinerii cocoși de munte de la Tășuleasa, care au venit de la Bistrița Năsăud până în Tulcea pentru a ajuta la buna organizare a festivalului, vizita la porțile Deltei Dunării a fost o experiență de neuitat. RowmaniaFEST a avut parte și de sprijinul unei echipe generoase de voluntari de pe plan local.
Spectatorii au avut de ales între proiecțiile de film din Piața Civică (Sierranevada, r. Cristi Puiu și Inimi cicatrizate, r. Radu Jude) și concertele de pe faleză. Cele trei seri de rock’n’row cu Anton, Krypton, Romanian Red Hot Chilly Peppers, Vița de Vie, White Mahala s-au încheiat cu un spectacol al Loredanei, și au fost foarte apreciate de publicul numeros.
Competițiile sportive, festivitățile de premiere, concertele rock’n’row, târgul Artizan EcoDelta și proiecțiile de film în aer liber din Piața Civică, au adunat la Tulcea cca 25 000 de spectatori.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, şi beneficiază de sprijinul generos al partenerilor și sponsorilor: DC Communication, Asociația Eco Delta Dunării (Asociația Operatorilor de Turism din Tulcea), Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Raiffeisen Bank, Green Village, Green Dolphin, TUI TravelCenter, Isuzu D-MAX, Ciuc – Radler, Solaris - Belșug din natură, Stalinskaya, Fraher, WWF Programul Dunăre-Carpați-România, Asociația de Ecoturism din România, Federația Română de Triatlon, Direcția Județeană de Sport și Tineret Tulcea, Asociația Club Sportiv Aqua Vita Delta Tulcea, Clubul Sportiv Municipal „Danubiu” Tulcea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea, Direcția Rutieră a Poliției Tulcea, Serviciul Rutier IPJ Tulcea, Poliția Municipiului Tulcea, Poliția Locală Tulcea, Căpitănia Portului Tulcea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,DELTA”, Transport Public Tulcea, Serviciul Județean de Ambulanță Tulcea, Complex Delta, ICEM Tulcea, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Mandragora, MicroFILM, Tour International Danube, SUP Academy, Geneza, TriSport, Fundația e-MAG – Programul 140 de bătăi pe minut.
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 le mulțumește partenerilor media, care au documentat festivalul în fotografii, transmisii live audio și video: Agerpres, Antena 3, Cațavencii, Cărturești, Dor de Ducă, Gazeta Sporturilor, Itsy Bitsy FM, Kooperativa 2.0, Obiectiv Tulcea, Orașul-Tulcea.ro, Radio Delta, Radio România, Realitatea TV, Televiziunea Română, România Liberă, Ziare.com, Ziarul Delta.