Cum arata prima saptamana din Focus Atelier? 
Prima saptamana a celei de-a doua editii a platformei Focus Atelier este marcata de un atelier, doua spectacole de teatru, doua dezbateri si un documentar, toate aflate sub umbrela tematica a educatiei. Participarea la toate evenimentele din Focus Atelier este gratuita. 

Intre 1 si 4 martie, va avea loc atelierul dedicat raportului dintre pedagogie si arta: Teatrul comunitatilor participative. Atelierul, desfasurat in spatiul Reactor intre ora 10:00 si 13:00, este coordonat de doi profesionisti ai artelor spectacolului, dramaturgul Mihaela Michailov si regizorul Radu Apostol, si isi propune sa-i initieze pe cei 15 participanti alesi in urma incrierilor in lucrul cu categorii sociale vulnerabile, alcatuite in special din copii si adolescenti.

Pe 5 martie, la ora 16:00, la Reactor (Petrofi Sandor nr.4), publicul larg este asteptat la prima dezbatere: Pedagogie teatrala. Teatrul copiilor si al adolescentilor. Aceasta, prin tematica abordata, va functiona in complementaritate cu atelierul coordonat de Mihaela Michailov si de Radu Apostol. Echipa artistica a  Centrului de Teatru Educational REPLIKA, din Bucuresti, si-a propus sa lanseze o discutie despre lipsa de spectacole care se adreseaza direct problemelor specifice ale tinerilor si adolescentilor, precum si despre importanta acestora in programele repertoriale ale teatrelor autohtone.

In aceeasi zi, dupa incheierea dezbaterii, la ora 19:00, se va juca un spectacol reprezentativ pentru problematicile analizate anterior: Amintiri din epoca de scoala, regizat de Radu Apostol, pe un text semnat de Mihaela Michailov. Productia Asocoatiei A.D.O. (Arta pentru drepturile omului) si a Teatrului de Comedie. Spectacolul face parte din Sectiunea Spectacole (TROC-retea de teatru educativ) si recompune fragmente de istorii subiective, din perioada copilariei, marcate de rigiditatea manualelor scolare si a disciplinei care, sistematic, erodeaza creativitatea. Spectacolul se va juca la ora 19:00 la Reactor de creatie si experiment iar pentru a putea participa, cei interesati sunt rugati sa isi faca rezervare.
 
Pe 6 martie, echipa Focus Atelier pleaca la Sibiu pentru a continua evenimentele din reteaua de teatru educativ TROC. La Teatrul GONG, la ora 16:00, sibienii sunt asteptati la dezbaterea Teatru si Educatie. Educatie pentru, prin si inspre teatru, a carei finalitate consta in intelegerea functiei de instrument pedagogic pe care o poate indeplini arta teatrala. Mai tarziu, la ora 18:00, in acelasi spatiu, se va juca spectacolul Copii Rai, in regia lui Alexandru Mihaescu, pe un text de Mihaela Michailov si bazat pe un caz real. Productia pune in discutie sistemele de invatamant si efectele lor uneori devastatoare asupra unor copii carora li se impune o maturizare timpurie si traumatizanta.
 
Intre timp, la Cluj, saptamana se va incheia cu vizionarea documentarului Alphabet, in regia lui Erwin Wagenhofer. Documentarul, focalizat pe modul in care sistemul educational, in versiunile sale globale, distruge sistematic imaginatia copiilor, fortandu-i sa se integreze intr-o societate construita pe principii competitionale, va fi proiectat incepand cu ora 20:00 la Zug.Zone. Numarul locurilor fiind limitat, doritorii sunt rugati sa isi faca rezervare.
 
Astfel, primele zile din Focus Atelier vor chestiona problema educatiei din punctul de vedere al formulelor sale institutionale, cautand, totodata, solutii alternative, nonformale, care sa hraneasca imaginatia si sa incurajeze creativitatea copiilor, fara a-i castra emotional, dupa indicatiile neproductive ale manualelor. Pentru programul detaliat al platformei Focus Atelier, va invitam sa accesati site-ul focusatelier.ro 

***
Focus Atelier este o platforma de ateliere si dezbateri lansata in luna martie a anului 2015 in Cluj- Napoca. Proiectul are ca scop facilitarea procesului de educare, proces care nu depinde de varsta sau de absolvirea unei anumite etape educationale standardizate. Focus Atelier este conceput si organizat de Asociatia Reciproca si chestioneaza teme din societatea contemporana prin practica si dialog. Participarea la evenimentele Focus Atelier este gratuita.  

Asociatia Reciproca s-a infiintat la inceputul anului 2014 si are ca scop dezvoltarea climatului cultural si cresterea gradului de responsabilitate sociala prin initierea, sustinerea si patronarea activitatilor cu caracter artistic, social si stiintific. Reciproca ii are ca membri fondatori pe Lucia Marneanu (performer si artist plastic), Lorand Maxim (regizor si manager cultural), Leta Popescu (regizor si manager cultural) si Radu Bogdan (producator media ). Acestora li s-au  alaturat Oana Hodade (actrita si dramaturg) si Attila Almási (tehnician).
 
SITE: http://focusatelier.ro/
E-MAIL: asociatia.reciporca@gmail.com