S-au implicat in activitati care de care mai diverse, au daruit, au invatat si s-au descoperit pe ei insisi. Majoritatea sunt tineri liceeni, insa nici adultii profesionisti sau doamnele pensionare nu s-au putut abtine sa nu se alature la gasca de voluntari de la biblioteca. 
 
“Sunt foarte incantata ca fiul meu s-a inscris in grupul de voluntariat de la biblioteca. Fac actiuni foarte frumoase si sunt chiar genul de actiuni in care imi doream sa se implice!” (mama de voluntar din Navodari)
 
Cand ne gandim la biblioteci, multi ne gandim la un univers tacut si ordonat al cartilor, unde oamenii intra in varful picioarelor, imprumuta carti, iar apoi pleaca. Nu si in Biblioteca V – biblioteca unde se practica si se promoveaza voluntariatul - unde oamenii raman, dezbat probleme, impartasesc idei si solutii si chiar fac planuri de implicare impreuna, ca voluntari sau ca beneficiari ai activitatilor acestora. 
 
“Am inteles ca voluntariatul si lectura sunt doua forme de sanatate. Prima tine de sanatatea sociala, cealalta de sanatatea mintii. Voluntariatul apropie oameni, lectura apropie minti.” (Mihaela, voluntara la Biblioteca Judeteana Neamt)
 
Cand spui Biblioteca V, spui…deschis la voluntariat! Dar cum s-a produs aceasta metamorfoza a bibliotecilor in modele de implicare comunitara? Cu sprijin oferit de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat pe parcursul unui an – sub forma de consultanta personalizata, training, instrumente, setarea de niveluri de performanta si facilitarea de networking profesional, bibliotecarii au dobandit increderea si abilitatile necesare pentru a transforma semintele voluntariatului, prezente deja de ani buni in institutiile lor, in adevarate programe de voluntariat, care au viziunea de a implica intr-un mod cat mai profesionist si pe termen lung voluntari. La final de proiect, profesionalismul bibliotecilor in implicarea voluntarilor a fost evaluat de Pro Vobis pe baza unor niveluri de performanta. Astfel, am acordat bibliotecilor cu care am avut onoarea sa lucram 4 distinctii de Biblioteca V Matura, 9 distinctii de Super Biblioteca V, nivelul maxim de Biblioteca V Experta fiind acordat bibliotecilor din Vrancea, Pietrari si Cluj.
 
Cateva cifre care reflecta reusita interventiei marca “Raftul cu initiativa” (mai 2014  - iulie 2015), aflata acum la final:
• 711 voluntari implicati, din care peste 70 din grupuri vulnerabile;
• peste 16600 de ore de voluntariat, ale caror valoare pe piata muncii ar echivala cu minim 21500 de euro
• peste 20100 de cetateni care au participat direct la activitatile generate cu ajutorul voluntarilor, din care peste 3600 de persoane vulnerabile;
• peste 100 de parteneriate incheiate de biblioteci cu alte institutii sau ONG-uri;
• 410 reflectari ale povestilor despre voluntariat in presa locala.

Printre programele implementate de biblioteci s-au numarat: activitati in spitale de pediatrie in beneficiul micutilor internati, amenajarea de spatii de lectura in aer liber, de servicii de imprumut de jucarii sau de imprumut la domiciliu pentru persoane care nu se pot deplasa, campanii de promovare a lecturii si a unor cauze sociale si ecologice, derularea unor serii de cursuri variate pentru cetateni, de la limbi straine la cursuri de fotografie, reciclare, creativitate sau gestionarea relatiilor cu copiii, organizarea de cluburi pentru adolescenti, pentru parinti sau chiar pentru persoane afectate de cancer, promovarea lecturii in spatii neconventionale si multe altele. 

Lectiile invatate de bibliotecari pe parcursul lunilor in care au recrutat, motivat si supervizat acesti voluntari au fost date mai departe personal  de 7 promotori selectati din randul celor 31 de bibliotecari instruiti in proiect. Promotorii, insotiti de multe ori de voluntari, au realizat vizite la biblioteci de toate marimile din 46 de localitati si 18 judete, ducand mai departe povestea proiectului, explicand conceptul de Biblioteca V, dand exemple concrete din programele deja implementate de ei si stimuland interesul si motivatia institutiilor vizitate, generand inspiratie si incredere pentru a replica modelul.
 
"Am promovat voluntariatul si Raftul cu initiativa in biblioteci mici si mari, care lucreaza sau nu cu voluntari. Acolo unde ideile se completeaza cu daruirea, creativitatea, inovatia dar si cu lipsa resurselor. Bibliotecari si oameni ai comunitatilor unde am poposit au aflat cat de multe resurse si rezultate se pot obtine atunci cand voluntarii - oameni ca noi toti - se implica si adauga valoare vietii traite, profesiei de bibliotecar si comunitatii deopotriva. Poate ca cel mai important lucru aflat de cei peste 100 de oameni carora le-am povestit despre cum sa cuPRINDA initiativa, a fost legat de calitatea lucrurilor facute in acest proiect, despre strategii aplicate si plusvaloare in comunitate. Despre faptul ca oamenii isi doresc sa se implice si trebuie doar sa le deschidem usa bibliotecilor noastre, "efervescentei" lor si a VOLUNTARIATULUI." (Margareta Tatarus, Biblioteca Judeteana Vrancea, unul din cei 7 promotori ai proiectului).
 
 
Contact
Pentru mai multe informatii despre rezultatele proiectului si modelele generate nu ezitati sa ne contactati la corina [a rond] provobis.ro, telefon 0755 045 100 sau sa contactati direct una dintre bibliotecile implicate. Detalii gasiti si in colectia de studii de caz “Raftul cu initiativa”, pe pagina web www.raftulcuinitiativa.provobis.ro  sau pagina de Facebook dedicata www.facebook.com/raftulcuinitiativa.
 
***
Despre proiect 
Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) a implementat in perioada mai 2014-iulie 2015 proiectul „Raftul cu initiativa – Dezvoltarea de programe de voluntariat in biblioteci”, finantat prin Granturile SEE 2009-2014, cu suma de 67.496 euro in cadrul Fondului ONG in Romania. Proiectul si-a propus diversificarea oportunitatilor de implicare prin voluntariat in cadrul bibliotecilor publice din Romania, care sa ofere oportunitati calitative de implicare a cetatenilor de orice varsta in beneficiul comunitatilor pe care le deservesc.
 
Despre Pro Vobis
Misiunea noastra este de a dezvolta voluntariatul prin activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati si de a promova voluntariatul in Romania ca resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea.