Zece personaje colorate au fost transformate in jucarii de plus in cadrul unei competitii de desen organizate in toate magazinele IKEA din lume. Albert, un baietel din Romania, s-a aflat printre cei zece castigatori si a avut ocazia sa ajute milioane de copii. Pentru fiecare liliac de plus desenat de el, dar si pentru celelalte jucarii cumparate, IKEA Foundation a donat un euro catre Salvati Copiii si UNICEF.
In perioada 1 noiembrie – 26 decembrie 2015, vizitatorii magazinului IKEA din Bucuresti au cumparat 48.371 de jucarii de plus si carti de povesti, situand magazinul IKEA din Romania pe locul al 29-lea intre toate cele peste 300 de magazine IKEA din lume participante la aceasta campanie globala. Pentru fiecare jucarie de plus sau carte de povesti cumparate pe durata Campaniei Jucariilor de Plus, IKEA Foundation va dona cate 1 euro pentru proiecte educationale realizate de Salvati Copiii si UNICEF.
Din 2003, Campania Jucariilor de Plus pentru Educatie a contribuit la donarea a 88 de milioane de euro catre Salvati Copiii si UNICEF, crescand gradul de prezenta la scoala in randul celor mai marginalizati si vulnerabili copii. Fondurile au fost investite si in pregatirea profesorilor, manuale si imbunatatirea sistemelor de protectie a copiilor in scoli si comunitati.
Acum, peste 12 milioane de copii din 46 de tari au parte de scoli mai bune, profesori si manuale datorita parteneriatului de 13 ani dintre IKEA Foundation, Salvati Copiii si UNICEF.
„Educatia este cea mai solida cale ce duce catre iesirea din saracie. Toti copiii au dreptul la educatie, dar foarte multi sunt inca neglijati. Parteneriatul de 13 ani cu Salvati Copiii si UNICEF ne-a ajutat sa abordam strategic aceasta problema si sa investim in imbunatatirea calitatii educatiei in unele dintre cele mai sarace comunitati din lume. Suntem foarte recunoscatori clientilor IKEA si angajatilor care au lucrat din greu pentru a transforma dreptul la educatie in realitate pentru 12 milioane de copii,” declara Per Heggenes, CEO IKEA Foundation.
Cu sustinerea IKEA Foundation, Salvati Copiii a lucrat in 17 tari din Asia si Europa pentru a oferi oportunitati de educatie pentru copiii care au renuntat la scoala, a imbunatatit mediul de invatare si a instruit profesorii sa foloseasca metode centrate pe copii, non-violente si inclusive.
„Educatia este un drept al omului si modalitatea in care ii pregatim pe copii cu abilitatile si cunostintele de care au nevoie sa reuseasca in lume. De asemenea salveaza vieti, protejeaza si construieste pacea. Noi, la Save the Children, suntem extrem de recunoscatori pentru parteneriatul pe care il avem cu IKEA Foundation si sustinerea pe care o primim din partea angajatilor si clientilor IKEA din toata lumea. Impreuna, i-am ajutat enorm pe copiii cu dizabilitati si pe copiii din grupurile etnice minoritare, iar Salvati Copiii nu se va opri pana ce toti copiii vor avea oportunitatea sa invete,” spune David Skinner, Director al Initiativei Globale pentru Educatie Save the Children.
In Romania, doua dintre cele mai vulnerabile grupuri sunt copiii de etnie Roma si copiii cu probleme de sanatate mintala. Salvati Copiii lucreaza la proiecte de dezvoltare a abilitatilor parentale, servicii de consiliere si imbunatatire a competentelor de evaluare si interventie pentru profesori. 9.200 de familii sunt acum pregatite sa aiba grija de nevoile emotionale si de dezvoltare ale copiilor si 653 de copii prescolari de etnie Roma au participat la gradinite estivale.
„Este foarte important pentru un copil sa beneficieze de educatie prescolara, pentru ca in primii ani de viata copilul are un potential urias de invatare ce trebuie fructificat. Prin programul sustinut de IKEA Foundation - "Sanse egale pentru toti copiii intr-o societate fara discriminare", Salvati Copiii a oferit servicii educationale copiilor vulnerabili din mai multe localitati din tara. 97% dintre ei au fost integrati apoi in invatamantul primar si sunt monitorizati pe termen lung. Multumim IKEA pentru sprijinul pe care ni-l acorda prin acest proiect si multumim si celor care cumpara jucariile din magazinele IKEA," a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv Salvati Copiii Romania.
„UNICEF multumeste IKEA Foundation, angajatilor si clientilor IKEA care in ultimii 13 ani au contribuit la transformarea vietilor copiilor prin educatie,” declara Josephine Bourne, UNICEF Global Chief of Education. „Vom continua aceste activitati, astfel incat mai multi copii vulnerabili si marginalizati sa aiba oportunitatea sa isi creeze un viitor mai bun pentru ei si familiile lor prin educatie”, adauga Josephine Bourne.
Dupa incheierea Campaniei Jucariilor pentru Educatie, IKEA Foundation isi va continua angajamentul pentru Salvati Copiii si UNICEF prin granturi continue in Europa de Est, Africa sub Sahariana si Asia pentru proiecte de educatie, ingrijirea si dezvoltarea prescolarilor, protectia copilului, adolescenti si ajutor umanitar.
***
Despre Compania IKEA
IKEA este o companie de retail mobilier si decoratiuni, de origine suedeza, fondata in 1943 de Ingvar Kamprad. Marca IKEA a fost inregistrata in 1943, in Suedia. Majusculele din denumirea IKEA provin din initialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, si numelui satului in care se gasea ferma: Agunnaryd. IKEA Group are 330 de magazine in 28 de tari. In plus, sunt peste 40 de magazine in regim de franciza in afara IKEA Group. IKEA Group a avut 771 milioane de vizite in anul fiscal 2015 si 1.9 miliarde de oameni au vizitat IKEA.com www.ikea.com
Magazinul IKEA din Zona Comerciala Baneasa a fost al 253-lea deschis in a 35-a tara, pe 21 martie 2007. Pana in luna martie 2010 a fost operat in sistem de franciza locala, iar dupa aceea IKEA Romania a devenit parte din IKEA Group. Detalii pe www.IKEA.ro.
Despre Organizatia Salvati Copiii
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. In cei 25 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie.
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.