Future Communities//Open Innovation Fair, primul targ de inovatie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, isi deschide azi portile catre publicul larg. Timp de trei zile, tineri inventatori, antreprenori, reprezentanti ai domeniului public si privat si societatii civile vor prezenta idei, solutii si tehnologii implementate la nivel local sau regional sau la nivel de concept. 
 
Evenimentul isi propune sa genereze o platforma de dialog pentru companii, autoritati si societatea civila si sa creem atfel premisele pentru ca si mai multi romani sa beneficieze de avantajele tehnologiei, conform obiectivelor Agendei Digitale in Romania. Solutiile prezentate in cadrul evenimentului sunt concepte in politici si strategii guvernamentale necesare dezvoltarii comunitatilor.  Agenda Digitala pentru Europa este una dintre cele sapte initiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 si are obiectivul de a genera beneficii economice si sociale  durabile prin intermediul unei piete unice digitale bazate pe internetul rapid si ultrarapid si  pe aplicatii interoperabile.
 
La deschiderea oficiala a targului participa  doamna Neelie Kroes, Vicepresedinte al Comisiei Europene si Comisar pentru Agenda Digitala, domnul Dacian Ciolos, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, domnul Dan Nica, Ministrul pentru Societatea Informationala si domnul Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet si Campionul Digital al Romaniei. 
 
„Ministerul pentru Societatea Informationala saluta si isi ofera tot sprijinul oricarei initiative menite sa contribuie la stimularea si promovarea inovarii in societate. TIC reprezinta un motor esential al unei cresteri inteligente asociata cu cresterea calitatii vietii cetatenilor, traduce inovarea in aspecte concrete ale vietii de zi cu zi a oamenilor. Suntem alaturi de orice proiect care va contribui la realizarea obiectivelor asumate prin Agenda Digitala”, a declarat Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.  
 
“Fiecare participant la Future Communities, de la o companie mare la un tanar inventator sau o primarie, vine cu idei, propuneri si proiecte despre cum putem folosi tehnologia pentru a imbunatati viata comunitatilor. La Future Communities nu sunt standuri individuale de prezentare, ci idei si solutii care se completeaza intr-un context comun in care cu totii traim. Start-up-uri, reprezentanti ai societatii civile, biblioteci publice din mediul rural sau autoritati locale si centrale au ocazia de a-si expune ideile si solutiile lor in acelasi loc cu mari companii din domeniul IT&C sau telecom, pentru ca mizam pe inovatie, tehnologie si parteneriat pentru dezvoltarea comunitatilor”, a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet si Campion Digital al Romaniei.
 
In cadrul expozitiei, vizitatorii au ocazia sa afle cum pot arata diferite domenii ale comunitatii de maine, precum: educatie, sanatate, agricultura, planificare urbana, administratie financiara, servicii financiare, media si divertisment  sau biblioteca.  De asemenea, vor intra in contact cu proiecte inovatoare care au schimbat comunitatile din Romania, dar si cu o serie de concepte pilot - clase inteligente dotate cu tablete si table interactive, tehnologii destinate domeniului medical care permit diagnosticarea de la distanta si interventia rapida prin sistemele de telemedicina, modele de case verzi, eficiente din punct de vedere energetic sau sisteme integrate de gestiune si plati online ale institutiilor statului si comunicare cu administratia publica.
 
Future Communities// Open Innovation Fair este initiat de programul Biblionet si Ministerul pentru Societatea Informationala, sub Inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei.
 
***
Despre programul Biblionet in Romania
Initiat in anul 2009 ca urmare a unei finantari de 26,9 milioane de dolari din partea Fundatiei Bill & Melinda Gates, Biblionet este un program national care isi propune sa faciliteze accesul la informatie al publicului larg cu ajutorul tehnologiei si sa creeze un sistem durabil de biblioteci publice in Romania. Din dorinta de a reduce decalajul digital si de a ajuta cei peste 40% dintre locuitorii tarii care nu au utilizat niciodata Internetul sa se bucure de beneficiile economice si sociale ale accesului la informatie, Biblionet a dotat cu calculatoare si alte echipamente peste doua treimi din bibliotecile publice, majoritatea in zone rurale si a instruit peste 3000 de bibliotecari care ofera servicii variate, de la e-administratie, gasirea unui loc de munca, informatii din domeniul sanatatii, servicii bancare si de administrare online a afacerilor pana la comunicarea cu rudele din strainatate.
Peste 600.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet intr-o biblioteca publica. 
Pentru mai multe informatii despre program accesati: www.biblionet.ro 
 
Despre Future Communities
Future Communities// Open Innovation Fair este primul targ dedicat inovatiei pentru dezvoltarea comunitatilor si are loc la Biblioteca Nationala a Romaniei intre 30 octombrie si 1 noiembrie. 
Future Communities este initiat de programul Biblionet Romania si Ministerul pentru Societatea Informationala, sub Inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei. 

Partenerul principal al evenimentului este Microsoft. 
Partenerii evenimentului sunt: Samsung, Vodafone, Visa, Apcom Romania, Ymens, Nec. 
Evenimentul se desfasoara cu sprijinul: ANBPR, Biblioteca Nationala a Romaniei, Aqua Carpatica, Class Living, Domeniile Samburesti, SCS, Xerox.

Pentru mai multe informatii despre eveniment accesati: www.futurecommunities.ro.
 
Agenda Digitala pentru Europa 2020 este una dintre cele sapte initiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 si are obiectivul general de a genera beneficii economice si sociale durabile datorita unei piete unice digitale bazate pe internetul rapid si ultrarapid si  pe aplicatiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei cresteri inteligente, durabile si incluzive. Astfel, calitatea vietii cetatenilor va fi mult imbunatatita, datorita, de exemplu, ameliorarii serviciilor de  asistenta medicala, implementarii unor solutii mai eficace de transport, unui mediu mai curat, unor  noi posibilitati  de comunicare si  unui acces mai usor la serviciile publice si la continutul cultural. Potrivit datelor Comisiei Europene, sectorul ICT genereaza in mod direct 5% din PIB-ul european si are o valoare de  piata de 660 de miliarde EUR anual, avand o contributie mult mai mare la cresterea globala a productivitatii (20% provenind direct din sectorul ICT si 30% din investitiile in ICT). In Romania, Strategia Nationala pentru Agenda Digitala este coordonata si promovata de catre Ministerul pentru Societatea Informationala.

Pentru mai multe detalii, contactati: 
Monica GRECU
Fundatia IREX
Tel: 021/410.25.63; 0730.6204.98
mgrecu@irex.ro
 
Nicoletta Niculescu
Ministerul pentru Societatea Informationala
Nicoletta.niculescu@msinf.ro 
Telefon: 021/311.41.44; 0731.49.76.76