”Eco-voluntariat in penitenciare” este un proiect care promoveaza beneficiile voluntariatului pentru mediu in randul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova si Penitenciarul pentru Minori si Tineri, precum si in randul comunitatilor din Craiova si Isalnita. In cadrul proiectului, cu sprijinul Federatiei Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania (VOLUM), au fost selectate 100 de persoane private de libertate din Penitenciarul Craiova si din Penitenciarul pentru Minori si Tineri si 20 de voluntari din randul comunitatii locale, care au coordonat activitatile in care au fost implicate persoanele private de libertate.
Cu sprijinul unor experti, voluntarii selectionati au organizat sesiuni de instruire si workshop-uri in cele doua penitenciare, cu scopul de a oferi participantilor diverse informatii care le-ar putea ajuta sa-si dezvolte aptitudini noi, necesare reintegrarii in comunitate dupa eliberare, dar si dezvoltarii unor proiecte de mediu in penitenciare. Temele acestor sesiuni de instruire au fost:
• eco-antreprenoriat – instruirea persoanelor private de libertate in domeniul agriculturii ecologice, al managementului de proiect si al formarii retelelor de mici fermieri si mestesugari. In urma dobandirii acestor cunostinte, participantii vor realiza un business-plan pentru a afla care sunt resursele necesare pentru infiintarea unei sere (in care se vor cultiva fructe si legume) si a unei livezi in cadrul penitenciarului dupa incheierea proiectului. Sera si livada vor asigura, in viitor, o parte din hrana persoanelor private de libertate.
• management forestier responsabil si horticultura – instruirea persoanelor private de libertate in domeniul gospodaririi responsabile a padurilor si valorificarii sustenabile a resurselor de care dispune Penitenciarul Craiova. In cadrul proiectului, in lunile care urmeaza, participantii vor infiinta o pepiniera de salcam, vor desfasura o actiune de plantare pe un teren oferit de Primaria Isalnita si vor amenaja un spatiu verde si un teren de sport in penitenciar.
• energii alternative - dobandirea cunostintelor necesare implementarii unor proiecte de eficienta energetica in penitenciare si reducere a amprentei de carbon. Cu ajutorul informatiilor din domeniul eco-antreprenoriatului, participantii vor incerca sa identifice surse de finantare adecvate pentru realizarea acestor proiecte.
• conservarea biodiversitatii - familiarizarea a sase persoane lipsite de libertate din Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova cu schimbarile climatice si degradarea habitatelor ca urmare a activitatilor antropice. Instruirea s-a facut in cadrului unui stagiu de cercetare de 20 de zile realizat la Centrul de Cercetare ”Conservarea si valorificarea resurselor ecologice” din cadrul Universitatii din Craiova.
• implementarea colectarii selective in unitatile penitenciare si valorificarea deseurilor in cele doua penitenciare vizate de proiect. In urma sesiunii de instruire, Penitenciarul Craiova a fost dotat cu containere pentru colectarea selectiva a deseurilor, amplasate in punctele cheie ale institutiei, si cu o banda de sortare. Aceasta activitate are drept rezultat reducerea amprentei de carbon a institutiei, responsabilizarea persoanelor private de libertate si respectarea obligatiei legale a penitenciarului de a colecta selectiv.
“Am invatat lucruri despre care nu stiam: ocrotirea plantelor, energia solara, specii pe cale de disparitie, plantarea pomilor, selectarea deseurilor, nevoia de a avea grija de mediul inconjurator. Au fost informatii noi, pe care altfel nu cred ca le puteam afla si sunt bucuros ca am putut participa la aceste activitati. Faptul ca am iesit si in afara si am participat la activitati cu alti tineri a fost un prilej prin care am aratat ca si noi vrem sa facem lucruri bune. Am discutat cu mai multi tineri din afara si chiar am reusit sa facem lucruri frumoase impreuna. Cred ca tot ce am aflat imi va fi de folos in viitor atat pentru mine, cat si pentru cei din jurul meu. Am povestit si colegilor mei despre aceste activitati. Cred ca o sa fiu mai atent cu natura si de acum incolo voi fi mai atent unde arunc gunoiul.” - Simescu Ciprian Ionut, 19 ani, Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova
“Activitatile proiectului au imbinat intr-un mod fericit instruirea teoretica in problematica protectiei mediului cu activitatile practice, rezultatul final fiind adoptarea de catre institutie a unui set de practici sustenabile de mediu in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, folosirea energiile alternative etc. In perioada urmatoare persoanele private de libertate care au fost selectate ca voluntari in cadrul proiectului isi vor aduce contributia la realizarea activitatii de impadurire, a unui teren de sport si a unor spatii verzi care sa fie puse la dispozitia persoanelor private de libertate si a angajatilor penitenciarelor partenere. ” - Adrian Cristian Becheanu, Directorul Penitenciarului Craiova
***
Despre ”Eco-voluntariat in penitenciare”
Proiectul ”Eco-voluntariat in penitenciare” are ca obiectiv principal implicarea, ca voluntari, a persoanelor private de libertate, dar si a locuitorilor din Isalnita si Craiova in proiecte de mediu in beneficiul localnicilor si a institutiilor care functioneaza in comunitate. De asemenea, se urmareste initierea de practici sustenabile in domeniul protectiei mediului in institutiile penitenciare, de care vor beneficia aproximativ 1.505 de persoane private de libertate si 600 de angajati ai penitenciarelor, dar si in comunitate.
Partenerii proiectului sunt Asociatia MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori si Tineri, Federatia VOLUM si Primaria Isalnita. Partenerii proiectului isi propun sa ofere un cadru in care toti participantii sa inteleaga cu adevarat valoarea cetateniei active si avantajele acesteia atat la nivel personal, cat si social. Incurajand initiativele in domeniul voluntariatului pentru mediu, se doreste crearea unor mecanisme care sa faciliteze dialogul si cooperarea intre membrii comunitatii si persoanele private de libertate in scopul reintegrarii dupa punerea in libertate a acestora din urma.
Perioada de desfasurare a proiectului este de 15 luni, august 2014-octombrie 2015. Proiectul ”Eco-voluntariat in penitenciare” este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania cu suma de 66.057 euro. Mai multe informatii despre proiect pot fi gasite pe www.penitenciareverzi.ro, iar despre granturile SEE 2009-2014 pe www.eeagrants.org.
Pentru mai multe informatii:
Asociatia MaiMultVerde - Anamaria Bogdan, director comunicare, tel. 0755 224816, email anamaria.bogdan@maimultverde.ro.
Penitenciarul de Minori si Tineri - subcomisar Daniel Barbu, purtator de cuvant, tel. 0754 012739, email pmtcraiova@anp.gov.ro.