Asociatia Stea face un nou important pas in directia sustinerii incluziunii sociale prin munca a persoanelor marginalizate din Satu Mare. Prin intermediul proiectului „Gradina STEA” implementat in perioada aprilie 2016 – martie 2017, organizatia isi propune sa construiasca o activitate de economie sociala menita sa ofere pe termen mediu si lung, oportunitati reale de insertie profesionala pentru persoane aflate in dificultate. Proiectul este sponsorizat de Fundatia PACT cu sutinerea financiara a OMV Petrom in cadrul programului de finantare „Idei din Tara lui Andrei”.
 
„Gradina STEA” creaza legaturi intre oamenii aflati in dificultate si ceilalti oameni din comunitatea satmareana propunand multiple oportunitati de parteneriat de tip castig-castig. Acesta determina in mod direct cresterea bunastarii membrilor comunitatii, conectand diferite nevoi ale acestora si impulsionand atitudinile pro-active. 
 
Punctul de pornire este dezvoltarea programului de terapie ocupationala prin horticultura al Asociatiei Stea cu implicarea aprofundata a 7 tineri proveniti din medii defavorizate si transformarea „gradinii Stea” intr-o intreprindere sociala ce-si valorifica produsele printr-un sistem de tip „cos de legume” livrat cu regularitate, direct catre 120 de familii din comunitate. 
 
Programul de terapie prin horticultura asigura o etapa intermediara de sutinere pentru ca persoane cu multiple probleme de incluziune sociala, sa fie pregatite pentru angajare. Este ceea ce transforma adultii care nu au lucrat niciodata, in angajati capabili sa respecte conditiile pentru a-si pastra locul de munca. Acest program este antemergator angajarii in intreprinderea sociala, iar sustinerea continuitatii acestuia va fi asigurata prin reinvestirea unei parti din veniturile activitatii economice si atragerea de resurse suplimentare din comunitate. Astfel, persoane dependente de ajutoare sociale vor deveni angajati ce platesc taxe si impozite.
 
Activitatile de economie sociala create prin acest proiect asigura produse foarte cautate pe piata odata cu cresterea cererii din partea clientilor care devin tot mai constienti de importanta alimentatiei sanatoase. Legumele si plantele aromatice obtinute in cadrul Gradinii STEA fara folosirea de ingrasaminte chimice si pesticide, vor raspunde astfel nevoii tot mai mari a oamenilor din comunitate de a consuma produse de buna calitate ce sa nu le afacteze in mod negativ sanatatea. Astfel, entitatea creata are un potential ridicat de dezvoltare prin atragerea de resurse din comunitate si va oferi pe termen mediu si lung oportunitati reale de angajare pentru persoane aflate in dificultate ce nu reusesc la ora actuala sa faca fata cerintelor pietei fortei de munca. 
 
„Motivatia acestui proiect este legata de convingerea noastra ca fiecare om are valoare si atunci cand oamenii reusesc sa-si puna laolalta priceperea si contribuie impreuna la atingerea unui scop comun, puterea lor este atat de mare incat este capabila sa genereze o schimbare semnificativa asupra unor probleme ce pareau imposibil de rezolvat. Contam pe sprijinul comunitatii satmarene pentru ca acest proiect sa puna bazele iesirii din saracie extrema a unor familii aflate in dificultate din Satu Mare”, a declarat Cristina Bala, director al Asociatiei Stea si initiatoarea proiectului. 
 
***
Despre Asociatia Stea
Asociatia Stea este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tanar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinandu-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca.
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0743174169, persoana de contact: Cristina Bala, coordonator implementare proiect sau va rugam sa accesati: http://itla.taraluiandrei.ro/ideidin-tla l www.fundatiapact.ro l www.asociatiasteasm.ro