# 948 de femei au participat la programe de calificare in meseria de infirmier;
# Peste 35 000 ore de formare au fost furnizate;
# Prima Asociatie Nationala a Infirmierelor (ANI) a fost infiintata;
# 141 de femei au devenit membre ale ANI;
# 1097 chestionare interviu au fost elaborate;
# 1 Studiu privind accesul femeii pe piata muncii in domeniul social si medical a fost intocmit;
# 1 campanie de constientizare a fost realizata.
Proiectul si-a propus asigurarea de calificari relevante in domeniul medical care sa permita beneficiarelor acces la locuri de munca adaptate nevoilor si competentelor pe care le detin.
Prin intermediul proiectului, s-a facilitat accesul la cursuri adaptate nevoilor de formare pe piata muncii, astfel incat, persoanele cuprinse in programe sa detina atat abilitati relevante pentru piata muncii, dar si sa investeasca in dezvoltarea comunitatii. Astfel, 948 femei au participat la programul de calificare, dintre care cel putin 100 cu domiciliul in mediul rural. La sfarsitul proiectului peste 799 de femei vor fi certificate ca infirmiere (85% din total).
De asemenea, peste 140 de femei fac parte din prima Asociatie Nationala a Infirmierelor, asociatie a carei misiune este sa reprezinte interesele infirmierelor din Romania pentru ca acestea sa isi exercite profesia la cel mai inalt standard de calitate si profesionalism. Crearea primei asociatii profesionale a infirmierelor va conduce la imbunatatirea politicilor din domeniu pentru aceasta categorie profesionala si va asigura monitorizarea si reprezentarea drepturilor infirmierelor.
“ANI s-a nascut din dorinta ca profesia sa nu mai fie marginalizata, iar persoanele care lucreaza ca infirmiere sa beneficieze de certificat de calificare.” FODOR-VANYÓ Csaba, Project Manager - Caritas Alba Iulia
Mai mult, in cadrul proiectului s-a realizat un Studiu privind segregarea profesionala bazata pe gen in ceea ce priveste profesiile, cariera si veniturile in sectorul de sanantate si asistenta sociala. In urma analizei privind segregarea profesionala in sectorul de sanatate si asistenta sociala, se asteapta cresterea nivelului de constientizare in plan local privind necesitatea realizarii politicilor publice sau institutionale pentru combaterea segregarii profesionale a femeilor si ocuparea de pozitii inferioare pe piata fortei de munca.
Proiectul aduce o serie de beneficii pentru grupul tinta: dezvoltarea competentelor care sa asigure accesul femeilor la locuri de munca din domeniul sanatatii si asistentei sociale pentru 948 femei din 3 regiuni; calificarea femeilor pentru a deveni infirmiere certificate va conduce la cresterea numarului de locuri de munca pentru femei in cele 2 domenii in 3 regiuni; cresterea calificarilor in domeniul sanatatii si asistentei sociale si dezvoltarea aptitudinilor va determina cresterea calitatii serviciilor in aceste doua domenii.
Pe termen mediu proiectul va deveni un reper de succes in regiune si o buna practica ce va putea fi replicata si in alte zone, iar pe termen lung proiectul isi aduce o contributie directa la imbunatatirea sistemului medical si de asistenta sociala in cele 10 judete vizate.
Proiectul „Calificarea femeilor in meseria de infirmier o sansa pentru servicii medicale si sociale de calitate” este co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, Axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie DMI 6.3 ”Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii”.
Nota pentru redactori:
***
Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala este parte integranta a organizatiei Caritas Alba Iulia a carei misiune este promovarea caritatii si dreptatii sociale. Ne adresam persoanelor vulnerabile din 7 judete ale tarii (Alba, Covasna, Hunedoara, Harghita, Mures, Brasov, Sibiu) carora Asociatia Caritas le ofera o paleta larga de servicii precum: ingrijire la domiciliu dupa o perioada de spitalizare, servicii de suport, servicii de baza, servicii paliative la domiciliu, in ambulatoriu si in stationar (prin unitati cu paturi), si servicii de consiliere si sprijin acordate familiilor persoanelor bolnave si/sau in varsta si/sau cu dizabilitati. In plus Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala sustine promovarea parteneriatului local, regional si national pentru acordarea de asistenta sociala si de ingrijire la domiciliu, organizeaza activitati de formare profesionala, organizeaza campanii de informare publica privind drepturile sociale ale persoanelor bolnave si/sau in varsta si/sau cu dizabilitati si promoveaza voluntariatul, toate in vederea sustinerii dezvoltarii economice si sociale a comunitatii.
Centrul Diecezan Caritas Iasi, recunoscut drept asociatie de utilitate publica in data de 14 mai 2008, are misiunea de a pune in practica doctrina sociala a Bisericii Catolice prin promovarea solidaritatii, a dreptatii sociale, prin apararea vietii si a demnitatii persoanei umane.
Centrul Diecezan Caritas Iasi este o organizatie formata dintr-o echipa motivata si responsabila care se ghideaza dupa valorile si principiile crestine: solidaritate, respectarea demnitatii umane si drepturile omului, transparenta, daruire, lucru in echipa, responsabilitate, universalitate, integritate, dezvoltare comunitara si implicarea voluntarilor. Caritas promoveaza caritatea, furnizeaza servicii sociale persoanelor defavorizate, este un centru de coordonare si de resurse in dieceza de Iasi, ofera constant modele de bune practici pentru societate, raspunzand profesionist prin implicare si devotament nevoilor cu care se confrunta societatea, aducand un aport favorabil in educarea, ajutorarea si dezvoltarea acesteia.
Asociatia Four Change este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2012 de o serie de experti ai societatii civile romanesti care si-au propus sa produca schimbari pozitive, majore in sectorul neguvernamental, dar si in cadrul comunitatilor in care actioneaza. Prin activitatile sale, asociatia contribuie la cresterea nivelului de profesionalizare a organizatiilor neguvernamentale oferind sprijin in domenii precum: cercetare, promovare, planificare strategica, management de proiect etc. Misiunea organizatiei este sa sprijine organizatiile societatii civile pentru a deveni actori relevanti in dezvoltarea societatii romanesti.