In baza parteneriatului cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Reteaua Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara din domeniul Managementului Deseurilor a organizat o intalnire in scopul imbunatatirii relatiei intre membrii retelei si autoritatile cu competente in absorbtia fondurilor europene prin Programul Operational Sectorial Mediu, Axa 2 - Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric.
 
Principala problema discutata a fost legata de Ordonanta Guvernului nr. 31/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, prin care se instituie o taxa la groapa de gunoi pentru deseurile depozitate. Introducerea taxei a fost amanata din motive tehnice prin amendarea in Parlament a respectivei OG 31/2013. 
 
Solutia propusa in cadrul intalnirii si sustinuta de Reteaua Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara din domeniul Managementului Deseurilor a fost de a sprijini principiul taxarii suplimentare a deseurilor depuse la depozitele de deseuri, doar in cazul deseurilor reciclabile si reutilizabile. In caz contrar, proiectele de infrastructura a colectarii selective a deseurilor ar urma sa intre in colaps. 
 
In cadrul intalnirii, au participat 8 judete si a fost stabilit ca taxa ar trebui sa fie aplicata numai in cazul  deseurilor care pot fi deviate catre reciclare, incinerare , reutilizare.
 
Conform unui studiu realizat la nivelul judetului Arges, compozitia din masa totala de deseuri, 40% poate fi deviat catre reciclare, incinerare si reutilizare.
 
Alte subiecte discutate au fost:
- Modificarea HG 855/2008 privind statutul ADI-urilor. In  momentul de fata deciziile se iau prin votul a 100% dintre membrii ADI-urilor, ingreunand astfel activitatea asociatiei.
- Totodata, neclarificarea proprietatii deseurilor este un impediment in desfasurarea activitatii ADI-urilor, preluarea materialelor reciclabile de la persoane fizice incurajeaza colectorii clandestini care distrug infrastructura publica de colectare selectiva.
- O alta problema semnalata de membrii RADI este necesitatea alocarii de fonduri pentru dezvoltarea capacitatii institutionale a ADI-urilor, in special in urmatorul exercitiu de finantare 2014-2020
 
Reteaua Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara din domeniul Managementului Deseurilor (RADI) este un proiect derulat incepand cu anul 2011 de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Reuneste ADI-urile din 38 de judete din Romania, iar obiectul retelei vizeaza cresterea capacitatii institutionale a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara si eficientizarea mecanismelor de gestionare a deseurilor la nivel regional si local, in scopul aplicarii si implementarii prevederilor noii directive-cadru privind deseurile, Directiva 2008/98/CE, transpusa in legislatia nationala prin Legea 211/2011 privind regimul deseurilor.


 
Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati: 
Laura Zaharia
E-mail: laura.zaharia@salvatidelta.ro; Tel: 0729 882 617
www.salvatidelta.ro