Loc: Bucuresti, Romania, Uniunea Europeana
Data: 01.10.2014
Dosar: Parcul Natural Vacaresti
Situatia: Un parc imposibil de infiintat, desi exista “de facto”, are o perfecta acoperire legala si urbanistica, este sustinut de o larga majoritate a populatiei si a presei, de organizatiile de mediu nationale si internationale, de Academia Romana si Guvern si chiar de Primaria Bucuresti. Mai mult, Bucurestiul, Brasovul, Iasul sunt in procedura de Infringement (in cadrul CE) pentru depasirea concentratiilor de particule de praf (PM 10) din aer.
Ieri, Consiliul General al Municipiului Bucuresti ne-a mai demonstrat inca o data de ce Bucurestiul ocupa ultimul loc intre capitalele europene, (si) la capitolul “guvernarea de mediu”!
In orasul in care s-au incalcat de-a lungul anilor toate normele urbanistice si au fost sacrificate interesele publice majore in favoarea celor personale,
Consiliul General al PMB nu reuseste nici dupa (8) luni si trei runde de vot sa aprobe un simplu AVIZ administrativ necesar pentru oficializarea unui parc gata-facut de natura si pentru care exista tot restul documentatiei necesare!
Consiliul General al PMB nu reuseste nici dupa (8) luni si trei runde de vot sa aprobe un simplu AVIZ administrativ necesar pentru oficializarea unui parc gata-facut de natura si pentru care exista tot restul documentatiei necesare!
Absurdul situatiei este accentuat de faptul ca in toate cele trei runde (aprilie, august, septembrie), avizul a fost votat cu majoritate confortabila de toti cei prezenti, dar a fost anulat tot de trei ori, din ratiuni procedurale - contestarea categoriei de sedinta si anularea acesteia si a tuturor hotararilor adoptate, interpretarea temeiului legal si incadrarea in articole/paragrafe/litere, necesitatea (contestabila) a unei adoptari cu majoritate de 2/3 din numarul consilierilor.
Rezultatul – in ciuda sustinerii cvasiunanime si chiar a declaratiilor explicite ale consilierilor de toate culorile politice – in lipsa acestui simplu aviz administrativ dosarul nu poate merge mai departe, pentru emiterea Hotararii de Guvern, iar locuitorii Bucurestiului nu pot primi:
- Ultima sansa pentru un spatiu verde semnificativ,
- Cel mai mare parc - comparabil ca suprafata cu parcul Herastrau, acesta fiind de fapt injumatatit de restaurante, terase ilegale si alte constructii,
- Prima arie naturala protejata,
- Un centru de recreere, educatie ecologica, de conservare si cercetare stiintifica si un obiectiv turistic.
Intre timp, ecosistemul a carui valoare a fost confirmata de avizul stiintific al Academiei Romane este in continuare supus agresiunii umane si amenintat cu distrugerea.
Reamintim doar cateva dintre performantele administratiei orasului, cumulate de-a lungul timpului:
- Disparitia a 50% din spatiile verzi, strivite de constructii,
- Orasul pentru care “parc” inseamna mai curand o ingramadire de carciumi si cluburi (vezi parcul - monumentul istoric, Herastrau),
- Singurul oras important fara nicio arie naturala protejata - capitalele europene beneficiaza de mii de hectare de arii naturale protejate,
- Orasul codas in clasamentele spatiu verde/locuitor - de exemplu Viena are de 7 ori mai mult!
- Un slogan fara nicio acoperire: “Capitala creste verde”!
- O strategie interesanta ramasa in faza teoretica – “Bucuresti 2035” - care ar impune zona Vacaresti ca spatiu verde!
Grupul de Initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti reaminteste alesilor, locali si centrali ca un parc nu poate avea culoare politica, poate fi doar “verde”, astfel ca este normal sa fie sustinut de toate partidele politice. Mai mult decat atat, Parcul Natural Vacaresti nu trebuie sa devina victima unor jocuri politicianiste meschine si fara nicio legatura cu interesul public. Parcul Vacaresti este un obiectiv de utilitate publica care trebuie urgent oficializat si protejat!
In acest context, reamintim guvernantilor ca au obligatia istorica de a oferi orasului un parc, iar singura munca pe care trebuie sa o depuna este sa voteze si sa emita un simplu aviz administrativ.
In final, adaugam o observatie trista: actualul blocaj al acestui proiect este un exemplu perfect despre cum nu se fac lucrurile bune in Romania. Un exemplu instructiv pentru generatia viitoare.
Grupul de initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti (National Geographic, Asociatiile Salvati Dunarea si Delta, Ecopolis, Kogayon)
Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati: Laura Zaharia, PR Executive Asociatia Salvati Dunarea si Delta, e-mail: laura.zaharia@salvatidelta.ro, tel: 0729 882 617.