Informatiile colectate in cadrul proiectului WOLFLIFE arata ca in padurile Romaniei cainii hoinari si cainii de la stane nesupravegheati au un impact semnificativ asupra speciilor de fauna salbatica. Acest impact se manifesta fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de fauna salbatica. Gestionarii de fauna cinegetica reclama frecvent atacuri ale cainilor nesupravegheati de la stane, care se grupeaza in haite si ucid indivizi adulti sau juvenili din specii precum caprior, cerb, mistret, iepure. In aceste conditii, cainii hoinari si cei de la stana devin competitori cu specii de fauna precum lupul si rasul.
 
Pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie ca, pe langa intarirea cadrului legal privind numarul de caini, crescatorii de animale sa renunte la utilizarea exemplarelor de caini metis si sa foloseasca, in schimb, caini ciobanesti traditionali, iar exemplarele utilizate pentru paza sa fie hranite corespunzator, vaccinate si dotate cu jujeu. In acest sens, pentru a incuraja folosirea cainilor eficienti pentru paza, in cadrul proiectului WOLFLIFE vor fi pusi la dispozitie fermierilor caini din rasa Ciobanesc Carpatin.
 
De asemenea, pentru a preveni atacurile ursilor si lupilor asupra septelului, echipa proiectului  WOLFLIFE a facilitat dotarea unor stane cu sisteme complexe de protectie, precum garduri electrice pentru tarcuri. Aceste stane pot fi vizitate de alti fermieri ce vor sa vada beneficiile unor sisteme moderne de protectie. 
 
In cadrul proiectului se vor derula si actiuni de constientizare a oamenilor cu privire la utilizarea responsabila a cainilor si campanii demonstrative pentru castrarea si tratarea cainilor hoinari sau a cainilor cu stapan din mediul rural.
 
***
Note pentru editori:
 
2. Pentru mai multe detalii despre proiectul Wolflife, puteti accesa www.wolflife.eu 
 
Despre ACDB
ACDB este asociatia care actioneaza pentru conservarea speciilor de fauna salbatica si a habitatului lor. Din 2003 si pana astazi, ACDB a desfasurat proiecte pentru: 
- Mentinerea unor populatii sanatoase de urs, lup, ras, vidra si pisica salbatica in mediul salbatic
- Educarea publicului cu privire la beneficiile prezentei carnivorelor mari in mediul salbatic
- Prezervarea ariilor protejate cheie atat pentru specii, cat si pentru comunitatile locale
- Crearea unui turism sustenabil bazat pe valorile naturale si care sa contribuie la
conservarea naturii
- Salvarea si tratarea animalelor salbatice ranite sau bolnave si reintroducerea lor in mediul natural

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Silviu Chiriac, Manager Proiect, mobil:+40727774144, e-mail: vrancealife@yahoo.co.uk