Raportul arată că nou-născuții care sunt alăptați la sân în prima oră de viață au șanse sporite de supraviețuire. Chiar și un decalaj de câteva ore după naștere poate avea consecințe potențial mortale. Contactul piele pe piele cu mama împreună cu suptul la sân stimulează producția de lapte a mamei, inclusiv a colostrului, denumit și “primul vaccin” al nou-născutului, care este extrem de bogat în nutrienți și anticorpi.
“În fiecare an, milioane de nou-născuți nu se bucură de beneficiile alăptării timpurii la sân. De cele mai multe ori, motivele pentru care se întâmplă acest lucru pot fi schimbate. Pur și simplu mamele nu primesc susținere suficientă pentru a alăpta în acele momente esențiale după naștere, nici chiar din partea personalului medical din maternități”, spune Henrietta H. Fore, Director Executiv UNICEF.
"Ca parte a proiectului pilot Pachetul Minim de Servicii în Bacău, asistenții comunitari și mediatorii sanitari romi încurajează în mod constant alăptarea. Inițierea alăptării în prima oră este ca și cum i-ai administra copilului primul vaccin. Cercetările internaționale arată că alăptarea oferă avantaje semnificative atât pentru copil, cât și pentru mamă, precum și pentru societate. Reduce riscurile pentru mai multe boli pe întreaga durată a vieții", declară Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
Conform raportului, ratele alăptării în prima oră după naștere sunt cele mai crescute în Africa de Est și de Sud (65%) și cele mai mici în Asia de Est și în Pacific (32%). Aproximativ 9 din 10 copii născuți în Burundi, Sri Lanka și Vanuatu sunt alăptați la sân în prima oră de viață spre deosebire de 2 din 10 copii alăptați la sân în Azerbaidjan, Chad și Muntenegru.
“Alăptarea la sân le oferă copiilor cel mai bun start în viață posibil”, spune Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General al OMS. “Trebuie să urgentăm extinderea susținerii mamelor – fie că vorbim despre membrii familiei, lucrătorii din domeniul medical, angajatori sau guverne, astfel încât să le ofere copiilor startul în viață pe care îl merită”.
Raportul Capture the Moment, care analizează date din 76 de țări, a constatat că, în ciuda importanței alăptării timpurii la sân, prea mulți nou-născuți sunt lăsați să aștepte prea mult din diferite motive, precum:
Raportul îndeamnă guvernele, donatorii și alți decidenți să adopte măsuri juridice solide pentru a restricționa marketingul formulelor de lapte praf și al altor substituenți de lapte matern.
Global Breastfeeding Collective condus de către UNICEF și OMS a publicat în 2018 (Graficul de performanță global în domeniul alăptării la sân) 2018 Global Breastfeeding Scorecard, care monitorizează progresele politicilor și programelor de alăptare. În cadrul acestuia statele sunt încurajate să avanseze politici și programe care să le ajute pe mame să înceapă alăptarea în prima oră de viață a copilului lor și să continue cât de mult doresc.
Pentru date din 76 de state, click aici. Datele raportului provin din (Bazele de date Globale ale UNICEF) UNICEF’s Global Databases.
Despre Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății conduce și coordonează programe internaționale de sănătate în sistemul Organizației Națiunilor Unite. Împreună cu cele 194 de State Membre, misiunea OMS este de a promova sănătatea, e a contribui la securitatea mondială și de a deservi categoriile vulnerabile. Pentru mai multe informații despre OMS, vizitați www.who.int. Aflați mai multe despre activitatea OMS în domeniul alăptării la sân aici. Urmăriți OMS pe Twitter și Facebook.
Despre UNICEF în România
UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.