Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialisti – ginecologi, neonatologi, psihologi- si contine informatii despre cauzele posibile ale prematuritatii, investigatii, afectiuni ale prematurului, alimentatie, recomandari pentru parinti de copii prematuri, dar si informatii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul parintii sau monitorizarea prematurului pana la 2 ani. Ghidul va fi distribuit la nivel national in peste 19.000 de exemplare, in maternitatile de gradul II si III.

“Ne dorim ca acest ghid sa ajunga la cat mai multe familii care au nevoie de ajutor si in cat mai multe maternitati unde sunt adusi pe lume bebelusi inainte de termen. Sunt obiective ambitioase prin care ne dorim sa dezvoltam un proiect menit sa construiasca o lume mai buna pentru fragilii prematuri si parintii acestora.  Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealta de comunicare a doctorilor si parintilor in toate maternitatile de gradul II si III din tara. Multumim Ministerului Sanatatii pentru tot sprijinul acordat”, a declarat Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu.

Nasterile premature - aproximativ 10% din nasterile din Romania
In contextul in care in tara noastra nasterile premature reprezinta aproape 10% din totalul nasterilor, Ghidul Prematurului reprezinta un mijloc de informare esential pentru familiile bebelusilor prematuri. Acesta mai contine si detalii despre rolul mamei in terapia neonatala, precum si despre relatia prematur – mama si modul in care evolutia unui bebelus este influentata de starea mamei. In acelasi timp, ofera si o perspectiva interesanta despre cum este pentru un cadru medical sa lucreze in terapie intensiva neonatala.

„Ministerul Sanatatii considera oportuna lansarea Ghidului Prematurului, un proiect destinat parintilor cu copii prematuri. Ministerul Sanatatii deruleaza inca din anul 2001 PROGRAMUL NATIONAL  DE SANATATE A FEMEII SI COPILULUI, in cadrul caruia copiii prematuri beneficiaza de alimentatie cu destinatie medicala speciala, definitorie pentru recuperarea nutritionala si prevenirea malnutritiei proteincalorice, factor de risc primordial in mortalitatea infantila. Mai mult, anul acesta, am alocat peste 4,1 milioane de lei pentru sectiile de neonatologie si vom suplimenta aceste fonduri in perioada urmatoare la rectificarea bugetara“, a declarat prof. dr. Dorel Sandesc, Secretar de stat in Ministerul Sanatatii. 

Romania, printre dintre tarile cu cea mai mare rata de mortalitate infantila din Europa
In decursul unui an, in Europa se inregistreaza peste 500.000 de nasteri premature, iar in Romania, rata este de 10%, unul din 10 copii fiind adus pe lume inainte de termen. In prezent, tara noastra are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantila din intreaga Europa.
Conform datelor oficiale, nasterea prematura reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile, cu impact in dezvoltarea pe termen scurt si lung a nenumarate probleme de sanatate, atat pentru nou-nascuti, cat si pentru mame: probleme de auz sau vaz, afectiuni cronice ale plamanilor, simptome specifice paraliziilor cerebrale, dislexiei, hiperactivitatii, depresiei s.a.
Anul trecut, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului si Fundatia CRED au publicat in documentul “Evaluarea regionalizarii ingrijirilor pentru nou-nascuti in anul 2014“ o serie de date preliminare despre greutatea copiilor nou-nascuti in tara noastra, una dintre cauzele nasterilor premature. La ora actuala, Romania inregistreaza printre cele mai crescute rate ale copiilor nascuti cu greutatea egala sau mai mica de 2500 gr – 10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr. 

Acest demers civic apartine Asociatiei Unu si Unu si a fost finantat integral prin actiuni de fundraising.
Asociatia multumeste partenerilor Dorna, Sensiblu, Farmexpert, Omega-Pharma, TNT, Uriage, Adlinesolutions, dar si companiei Nestle pentru sprijinul acordat in organizarea evenimentului pentru lansare. 

***
Despre Asociatia Unu si Unu
Asociatia Unu si Unu este prima si singura asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple si/sau prematuri si ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii si dupa externare. Asociatia Unu si Unu este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizatie care aduna reprezentanti din peste 50 de tari. 
EFCNI, cu sediul in Germania, este prima organizatie pan-europeana care reprezinta interesele prematurilor si ale nou-nascutilor, dar si ale parintilor acestora. Misiunea Unu si Unu este de a imbunatati sanatatea bebelusilor prin proiecte de preventie privind nasterea prematura, informare si educare a societatii civile privind nasterea inainte de termen, oferirea de suport parintilor cu copii nascuti inainte de termen si derularea de proiecte privind urmarirea, monitorizarea copiilor dupa externare pana la varsta de 2 ani. Viziunea Asociatiei Unu si Unu  este sa devina vocea prematurilor, a multipletilor si a parintilor lor din Romania.

Stiati ca: Henri Nestlé a inventat primul produs care a salvat viata unui nou-nascut prematur care nu tolera laptele mamei sale, dar nici nu puteam fi hranit cu alt substituent conventional cunoscut pana atunci?  Mai multe despre istoria Nestle: http://www.nestle.ro/despre-noi/nestleinlume

*Photo credits: Catalin Nastase
 
Contacte de presa: 
Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu, diana.gamulescu@unusiunu.com, 0737.933.511
Cristina Lica, Communication Consultant, Rogalski Damaschin PR, cristina.lica@rogalski.ro, 0740.051.749