În primele patru luni, caravana va acoperi 32 de localități din 16 județe, plus București. Caravana SMURD „Fii pregătit”, care instruiește populația pentru a face față situațiilor de urgență, își continuă traseul și în 2018, pentru cel de-al treilea an consecutiv urmând să ajungă până la sfârșitul anului în 75 de localități din toată țara. Acesta este un proiect al Departamentului pentru Situații de Urgență, derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și susținut de Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Fundației Vodafone România. Investiția de până acum a Fundaţiei Vodafone România se ridică la 400.000 de euro, dintr-un buget al proiectului de aproximativ 520.000 de euro.

În perioada martie – iunie 2018, Caravana „Fii pregătit!” se va opri în București și alte 32 de localități din 16 județe ale țării, primele în care va ajunge, în luna martie, fiind Brașov, Făgăraș, Bistrița, Sângeorz Băi, Cluj-Napoca, Huedin, Deva, Brad și Alba Iulia. 

Detalii despre calendarul caravanei și formularul de înscriere pentru participarea la cursuri pot fi găsite atât pe site-ul fundatiapentrusmurd.ro, cât şi în aplicaţia DSU a Departamentului pentru Situații de Urgență disponibilă în Apple Store și Google Play.

În primii doi ani de la lansare, caravana a parcurs peste 35.000 de kilometri și a ajuns în 77 de localități. Mai mult de 200 de voluntari, paramedici și formatori ISU au participat activ la instruirea a peste 20.000 de persoane, în cadrul celor aproape 1.000 de sesiuni de instruire. Numărul total al beneficiarilor se ridică la peste 100.000 de persoane, care sunt acum informate și știu să reacționeze mai bine în fața unei situații de urgență. 
 

„Caravana «Fii pregătit!» este unul dintre proiectele desfășurate în cadrul parteneriatului nostru cu Fundația pentru SMURD. Colaborarea cu această organizație a început în 2005 prin dotarea ambulanțelor SMURD cu un sistem de telemedicină, prima soluție de acest fel implementată în România“
, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România. 
 

„Caravana a fost gândită pentru a educa populația, adulții și în egală măsură copiii și tinerii, în domeniul acordării primului ajutor și al modului în care trebuie să reacționeze în cazul producerii unor calamități. După primii doi ani de traseu prin țară, cifrele ne arată că sala de curs din caravană a fost mereu plină. Aproximativ 40% dintre beneficiarii cursurilor au fost copii și tineri, ceea ce ne confirmă că am intuit corect interesul lor”,
a declarat dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Caravana constă ȋn deplasarea unui centru mobil, construit pe structura unui tir, în care este amenajată o sală de curs cu o capacitate de 40 de persoane, dotată cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor necesare. Cursurile se adresează atât populaţiei, cât şi profesioniştilor din sistemul de urgenţă și sunt susţinute de formatori specializaţi, angajați ai IGSU. Modulul de instruire include o parte de proiecție a unor filme realizate de Departamentul pentru Situații de Urgență şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și o sesiune ȋn care paramedicii SMURD fac demonstrații practice interactive. 


Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.   În cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari - copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

www.fundatia-vodafone.ro l jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro l www.facebook.com/fundatiavodafone l

Fundaţia pentru SMURD este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în anul 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, apolitică, independentă de orice altă instituție sau persoană, română sau străină, care susține, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). Misiunea Fundației pentru SMURD este să contribuie la îmbunătățirea vieții persoanelor care locuiesc și muncesc în România, prin sprijinirea dezvoltării sistemului integrat medical și tehnic de urgență și prim ajutor. 

Fundația pentru SMURD funcționează în mod independent, fără să obțină profit, contribuind la formarea unui sistem integrat de asistență medicală, tehnică de urgență și prim ajutor puternic prin intermediul unor parteneriate durabile între instituțiile abilitate, cum ar fi, dar fără a se limita la, Ministerul Administrației și Internelor, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Unitatea Specială de Aviație, Ministerul Sănătății, administrațiile publice locale și alte companii și organisme responsabile și dornice să se implice în acest sens. Informații detaliate legate de activitatea fundaţiei se regăsesc pe pagina de internet www.fundatiapentrusmurd.ro.