Caravana, parte integranta a campaniei stop HEPATITA!, este un demers al Fundatiei “Renasterea” in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA.
 
Scopul acestei caravane este de a sustine implementarea programului de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania, dar si de a testa gratuit atat publicul larg, cat si personalul medical.
In data de 04 decembrie 2014 a avut loc un nou eveniment in cadrul caravanei stop HEPATITA!, unde toti cei prezenti in pavilionului de testare au aflat cum se transmit cele trei tipuri de hepatita, care sunt riscurile, dar mai ales cum pot preveni imbolnavirea.

“Am pornit caravana stop HEPATITA! de informare si preventie a tipurilor de hepatita anul acesta din dorinta de a informa si a ajuta la diagnosticarea cat mai multor persoane infectate cu aceste virusuri.
Din pacate, hepatita este subdiagnosticata in Romania, iar cifrele pe care le avem pana acum ne informeaza doar despre jumatate din populatia infectata. Exista categorii de virsta care sunt mai expuse la un anumit tip de virus hepatitic si, de asemenea, anumite categorii profesionale sunt mult mai expuse (de exemplu, cadrele medicale reprezinta una dintre cele mai expuse categorii, de aceea este foarte important ca aceasta categorie sa vina sa se testeze, asa cum s-a intamplat la actiunea de la Craiova). 
Caravana stop HEPATITA! se va desfasura pe durata unui an, iar pavilionul din cadrul caravanei reuneste actiuni pentru toate cele trei tipuri de virus hepatitic”, a declarat Mihaela Geoana, Presedintele Fundatiei Renasterea
 
La eveniment a participat si MD. PhD. Anca Streinu-Cercel, reprezentant al Institutului National de Boli Infectioase ”Matei Bals” din Bucuresti, care a declarat: ”Daca in 2011, in Romania aveam o prevalenta de 3% a pacientilor infestati cu virusul hepatitic C, in prezent am ajuns la 4,76% prevalenta a bolii. De aceea, noi cei de la Institutul National de Boli Infectioase ”Matei Bals” ne dorim sa informam pacientii nostri si publicul larg de existenta Hepatitei C pentru care, din pacate, nu avem nicio simptomatologie. Unul din scopurile Caravanei Nationale stop HEPATITA!, initiativa pe care o sustinem din toate punctele de vedere, este de a testa cat mai multe persoane pentru a putea depista activ si a diagnostica pacientii din timp pentru a trata mult mai usor boala. Pana acum am reusit sa testam foarte multe persoane si vom continua testaruile pentru a ajunge cat mai aproape de eradicarea acestui virus.”
 
Gazda evenimentului de pe 04 decembrie din Bucuresti a fost Dr. Oana Cuzino, care s-a alaturat initiativei Caravanei Nationale stop HEPATITA! de a informa publicul despre tipurile de hepatita si de a testa cat mai multe persoane pentru a depista din timp infestarea cu virusul hepatitic C. Dr. Oana Cuzino a declarat: ”Ne bucuram ca putem sustine aceasta initiativa a Fundatiei Renasterea de a oferi mai multe informatii despre hepatita publicului din Romania. Suntem deja la al 3 lea eveniment din cadrul Caravanei stop HEPATITA!, prin care am reusit sa aducem mai aproape de publicul larg informatii cu privire la preventia, identificarea si diagnosticarea cat mai rapida a oricarei dintre cele trei forme de hepatitia.” 
Caravana Nationala stop HEPATITA! reuneste actiuni pentru toate cele trei tipuri de hepatita sub un singur pavilion: 
• pentru hepatita A - informare despre importanta igienei inca de la scoala, dar si distribuire de sapunuri; 
• pentru formele de hepatita B si C - constientizarea riscurilor de infectare prin ace si instrumentar nesterilizate si sange contaminat, dar si informare despre protejarea sexuala si distribuire de prezervative; 
• pentru hepatita B - despre importanta preventiei prin vaccinare
pentru hepatita C - testare gratuita pentru depistarea virusului hepatitic C. 
 
FUNDATIA RENASTEREA. CAMPANIA NATIONALA STOP HEPATITA
La 1 octombrie 2001, Fundatia RENASTEREA aducea pentru prima oara in atentia publicului din Romania, o problema cu implicatii majore in viata femeilor: cancerul de san. Atunci a fost initiat PROGRAMUL DE PREVENIRE SI DEPISTARE PRECOCE A CANCERULUI DE SAN, ce avea drept scop tratarea cu succes a bolii. 

De la infiintare, peste 64.000 de femei au beneficiat de serviciile medicale oferite de Fundatia Renasterea, avand astfel sansa de a afla ca sunt bine sau de a-si redobandi sanatatea. In prezent, Fundatia Renasterea detine in Bucuresti, un Centru Medical pentru Diagnostic al afectiunilor mamare, un Centru de Informare Medicala, doua Unitati Mobile de Diagnostic (evaluate la peste 300.000 de euro fiecare) si un Centru Medical de Excelenta, investitie de peste 2.000.000 de euro, datorita unei finantari din partea Mecanismului Financiar SEE. In urma activitatii sustinute in acest domeniu atat de important pentru femeile din Romania, autoritatile statului roman au acordat Fundatiei Renasterea, in 2008, statutul de organiztie de utilitate publica. Proiectele fundatiei au fost recunoscute atat pe plan national cat si international, astfel incat, in 2008, Fundatia Renasterea a fost premiata in cadrul Galei Societatii Civile, iar in 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordata distinctia „Pearl of Wisdom”. 

Incepand cu anul 2007, Fundatia Renasterea si-a extins treptat activitatea, de la problema cancerului de san, la cea a cancerului de col uterin, Sanatatea Femeii in general si, in aceasta vara, a initiat CAMPANIA NATIONALA STOP HEPATITA.
 
Romania se afla pe locul 1 in randul tarilor europene la numarul total de cazuri de hepatita, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai mult, conform rezultatelor publicate intr-un studiu international de prevalenta si estimare a nivelului de infectie cu virusuri hepatitice B si C, situatia estimata pentru Romania la nivelul anului 2013, un numar de 1 016 800 locuitori ar fi infectati cu virus hepatitic B si 635 500 locuitori ar putea fi infectati cu virus hepatitic C. Pentru hepatita virala de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de catre Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa Romania pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene ca rata a incidentei cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).

In acest context, Fundatia Renasterea a semnat, pe 17 iulie 2014, un protocol cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA.  Scopul acestuia este de a lansa si implementa impreuna un program amplu de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania.
 
In data de 21 iulie 2014, Fundatia Renasterea a organizat, la Ambasada Italiei la Bucuresti, o dezbatere cu tema „Hepatita, o problema a spatiului comunitar european”. La dezbatere au fost prezente aproape 50 de persoane -  factori de decizie din domeniul sanatatii (la nivel national si european), companii, reprezentati mass media.