Astfel, luand in calcul statisticile privind rata anuala a nasterilor premature din aceste spitale s-a donat un numar de ghiduri reprezentativ, astfel incat sa aiba acces la informatie toate mamele care nasc inainte de termen pe tot parcursul unui an.
“Ne bucuram ca aceste ghiduri au fost primite cu mare caldura de parintii din aceste maternitati dar si de medici. Acestia si-au exprimat emotiile evidente si multumirea ca nu vor fi singuri in aceasta lupta si ca vor avea o sursa credibila de informare despre ce se intampla cu bebelusul lor”, spune Diana Gamulescu avicepresedinte Asociatia Unu si Unu
Asociatia Unu si Unu a inceput distributia Ghidului la nivel national in peste 19.000 de exemplare, in maternitatile de gradul II si III si in zilele urmatoare alte mii se parinti din peste 60 de maternitati vor intra in posesia acestei prime editii.
Pentru a veni si mai mult in sprijinul parintilor, Asociatia Unu si Unu a publicat de la finalul lunii august Ghidul Prematurului si in format electronic pe pagina sa de internet: http://unusiunu.com/ghidul-prematurului/. Astfel ca, parintii care au nascut prematur in acest an pot utiliza informatiile si monitoriza corect copilul pana acesta implineste varsta de 2 ani.
Despre Ghidul Prematurului
Acest demers civic apartine Asociatiei Unu si Unu si a fost finantat integral prin actiuni de fundraising. Asociatia a implicat un grup de specialisti: ginecologi, neonatologi, psihologi- care au oferit informatii despre cauzele posibile ale prematuritatii, investigatii, afectiuni ale prematurului, alimentatie, recomandari pentru parintii de copii prematuri, dar si informatii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul parintii sau monitorizarea prematurului pana la 2 ani.
Ghidul Prematurului a fost lansat in Romania, pe 29 iulie in cadrul unei conferinte la Ministerul Sanatatii care sustine aceasta initiativa a societatii civile, prilej cu care s-a anuntat oficial de catre prof. dr. Dorel Sandesc, Secretar de stat in Ministerul Sanatatii, ca anul acesta, s-au alocat peste 4,1 milioane de lei pentru sectiile de neonatologie si se vor suplimenta in perioada imediat urmatoare la rectificarea bugetara.
Asociatia Unu si Unu va edita si distribui gratuit anual Ghidul Prematurului.
***
Despre Asociatia Unu si Unu
Asociatia Unu si Unu este prima si singura asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple si/sau prematuri si ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii si dupa externare. Asociatia Unu si Unu este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizatie care aduna reprezentanti din peste 50 de tari.
EFCNI, cu sediul in Germania, este prima organizatie pan-europeana care reprezinta interesele prematurilor si ale nou-nascutilor, dar si ale parintilor acestora. Misiunea Unu si Unu este de a imbunatati sanatatea bebelusilor prin proiecte de preventie privind nasterea prematura, informare si educare a societatii civile privind nasterea inainte de termen, oferirea de suport parintilor cu copii nascuti inainte de termen si derularea de proiecte privind urmarirea, monitorizarea copiilor dupa externare pana la varsta de 2 ani. Viziunea Asociatiei Unu si Unu este sa devina vocea prematurilor, a multipletilor si a parintilor lor din Romania.
Contacte de presa:
Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu, diana.gamulescu@unusiunu.com, 0737.933.511