Dezbaterea a fost prilejuita de lansarea, de curand, de catre Fundatia Renasterea a unui amplu program national de informare, educare si preventie a hepatitei in Romania „STOP Hepatita” in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA. 

La dezbatere au fost prezente aproape 50 de persoane -  factori de decizie din domeniul sanatatii, companii, reprezentati mass media. Au luat cuvantul: Excelenta Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei in Romania, Mihaela Geoana, Presedinte al Fundatiei Renasterea, Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii,  Prof. dr. Adrian Streinu - Cercel - Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA, Conf. dr. Liana Gheorghe - Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, Marius Savu Presedintele ANMDM, Andrew Stainthorpe expert NICE, Cristian Busoi, europarlamentar.
 
Excelenta Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei in Romania a felicitat initiativa Fundatiei Renasterea de a demara un program de informare, educare si preventie a hepatitei in Romania. De asemenea, a salutat implicarea tuturor factorilor de decizie in program si a subliniat importanta implicarii societatii civile. Remarcile sale vin in contextul in care Italia detine in prezent presedintia Consiliului Uniunii Europene, iar „hepatita este o problema sociala tot mai importanta, un adevarat fenomen in Uniunea Europeana cu atat mai mult cu cat imigratia creste” a declarat Excelenta Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei in Romania.
 
Mihaela Geoana, Presedinte al Fundatiei Renasterea a trecut in revista datele esentiale ale programului STOP HEPATITA, program National de constientizare si educare. Apoi, a subliniat necesitatea de eforturi concentrate atat din partea autoritatilor, a societatii civile, cat si din partea companiilor private pentru campanii de educare si constientizare despre hepatita. „STOP Hepatita este un demers asumat si concret. Pentru implementarea lui insa, avem nevoie de tot sprijinul pe care il putem obtine de la autoritati, mediul privat, lideri de opinie si  societatea civila. Hepatita este o problema a noastra si trebuie sa ii spunem STOP impreuna”, a declarat Mihaela Geoana, presedinte al Fundatiei Renasterea."
 
Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii a declarat „Incurajez orice initiativa si dezbatere cu scopul de a constientiza societatea asupra pericolelor hepatitei si a celorlalte boli (...) Demersul Fundtiei Renasterea este binevenit cu atat mai mult cu cat hepatita este o problema majora la nivel national.” Ministrul Sanatatii a subliniat necesitatea de terapii inovatoare si de solutii rapide si moderne de tratament al bolnavilor. Din punct de vedere al costurilor, solutiile acestei probleme exced cadrul Romaniei si trebuie tratatate la nivel european printr-o abordare comuna si eforturi concentrate din partea tuturor tarilor care au incidenta mare a bolii sau sunt expuse la boala.
 
Prof. dr. Adrian Streinu - Cercel - Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA a prezentat succinct brief-ul proiectului “Evaluare multidimensionala a impactului global al virusurilor hepatitice asupra starii de sanatate a populatiei din Romania” - din perspectiva celor 2 societati, oferind informatii despre principalele trasaturi distinctive virale ale hepatitei B, hepatitei C. „In Romania patologia hepatica de etiologie virala reprezinta una din principalele provocari ale sistemului national de sanatate, datorata atat cazuisticii in crestere, care situeaza in prezent Romania pe primele locuri intre statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al incidentei acestei patologii, cat si prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra starii de sanatate a pacientului si asupra efortului necesar a fi depus de catre sistemul national de sanatate pentru managementul acestei patologii.
 
Conf. dr. Liana Gheorghe a adaugat „In Europa majoritatea statelor inregistreaza o prevalenta a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. Romania, Moldova si Italia sunt singurele state cu o prevalenta incadrata in categoria de peste 2,5%. In cazul Romaniei, este posibil ca aceste date sa fie in realitate subestimate ca urmare a unei supravegheri neadecvate a bolii si a naturii asimptomatice a acesteia. In majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infectii in urma cu 20 - 40 ani, evolutia asimptomatica indelungata a bolii expunandu-le la riscul de a evolua catre forme agravate de ciroza hepatica sau carcinom hepatocelular. In absenta unui tratament eficient, morbiditatea si mortalitatea asociata hepatitelor de etiologie virala vor continua sa creasca.”
 
Marius Savu Presedintele ANMDM a vorbit despre pasii facuti de Romania in directia dublei terapii si despre importanta implementarii triplei terapii. „Tratamentul fara inteferoni este un urias pas inainte. Dar, din punct de vedere al costurilor implicate pentru tarile europene discrepanta de posibilitati este mare si ar trebui cumva reglata”.
 
Andrew Stainthorpe expert NICE – „Exista o nevoie acuta de implicare la nivel european a tuturor stakeholderilor in problematica hepatitei. Felicit Fundatia Renasterea si autoritatile romane pentru deschiderea unui drum constructiv in aceasta directie. Statisticile din Romania sunt ingrijoratoare si nevoia de tratament modern este esentiala. Romania trebuie sa ajunga din urma tarile dezvoltate pentru ca orice viata este importanta. Pentru a recupera pasi importanti in tratamente performante este nevoie de colaborarea tuturor celor direct interesati si de sprijinul societatii civile”
 
Cristian Busoi, europarlamentar „Romania are serioase probleme la detectia si diagnosticul hepatiei. Cea mai mare problema este in segmentul 40-60 si nevoia acuta de constientizare este si in sectorul medical. (…) Mai mult, ca europarlamentar fac eforturi pentru sensibilizarea colegilor in directia unirii eforturilor importiva hepatitei- problema a spatiului comunitar european (…)." Europarlamentarul a mentionat ca se fac demersuri importante pentru ca pacientii sa aiba acces la un tratament inovator al hepatitei C si a exprimat o invitatie oficiala pentru continuarea dezbaterii si o incadrare a ei in context european. Dezbaterea ar urma sa aiba loc la Bruxelles, in toamna acestui an.

 
Context:
Romania se afla pe locul 1 in randul tarilor europene la numarul total de cazuri de hepatita, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai mult, conform rezultatelor publicate intr-un studiu international de prevalenta si estimare a nivelului de infectie cu virusuri hepatitice B si C, situatia estimata pentru Romania la nivelul anului 2013, un numar de 1 016 800 locuitori ar fi infectati cu virus hepatitic B si 635 500 locuitori ar putea fi infectati cu virus hepatitic C. Pentru hepatita virala de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de catre Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa Romania pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene ca rata a incidentei cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).
 
Despre:
Programul national „STOP Hepatita” este initiat de Fundatia Renasterea in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA prevede actiuni pentru un an (iulie 2014- iulie 2015) in toate zonele importante de informare, educare si preventie si pentru toate publicurile tinta de la copii, tineri, adulti. 
Zonele de actiune sunt: pentru hepatita A- actiuni de educare despre importanta igienei, de la caravane scolare la programe de campanii complexe de educare; pentru hepatita B- campanii de informare despre importanta preventiei atat prin vaccinare, cat si protejare sexuala; pentru hepatita C (probabil cea mai frecventa cauza de hepatita cronica, ciroza si carcinom hepatocelular in lume)- campanii de detectare a bolii, de constientizare a implicatiilor ei si a posibilitatilor de vindecare.