La doi ani de la lansarea programului de informare a publicului larg pe tema acordarii primul ajutor in situatii de urgenta ”Lectia de prim ajutor”, Asociatia MaiMultVerde si ING Asigurari de Viata fac bilantul rezultatelor:
- peste 5,4 milioane de vizionari pentru pastilele TV ”Lectia de prim ajutor” difuzate la Pro TV
- 100.000 de vizite pe site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, dintre care peste 60.000 de vizitatori unici
- 18.000 descarcari ale aplicatiilor pentru smartphones si tablete
- peste 600 de persoane informate despre acordarea primului ajutor in cadrul cursurilor organizate cu sprijinul SMURD si ISU Bucuresti, dintre care 400 de angajati si clienti ai ING Asigurari de Viata
- 7.000 de fani pe Facebook
- programul a castigat Premiul III la Gala Societatii Civile, editia 2013, in cadrul sectiunii ”Educatie, Invatamant, Cercetare”, Pemiul UNSAR pentru campanii de CSR si ”Silver Prize” in cadrul galei ZF Mobilio 2013 la categoria ”Best Mobisite”
- 12.000 euro donati catre SMURD de catre ING Asigurari de Viața prin doua campanii organizate in cadrul programului.
Programul “Lectia de prim ajutor” include site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, aplicatiile pentru smartphones si tablete si lectiile publice de prim ajutor. Programul este dezvoltat de Asociatia MaiMultVerde si ING Asigurari de Viata in parteneriat cu SMURD.
In primii doi ani de functionare, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a inregistrat peste 100.000 de vizite (dintre care peste 60.000 unice), fiind accesate 230.000 de pagini, iar fiecare utilizator avand un timp mediu petrecut pe site de 3,5 minute. In cadrul site-ului sunt publicate permanent informatii de actualitate din domeniul acordarii primului ajutor, rubrici speciale dedicate afectiunilor de sezon, ilustratii grafice explicative si filme cu demonstratii ale solutiilor de prim ajutor.
Cei mai cautati termeni pe site-ul lectiadeprimajutor.ro au fost: prim ajutor, indigestia, trusa de prim ajutor, contractura musculara, epilepsia, soc anafilactic, fractura inchisa, pozitia laterala de siguranta, manevra Heimlich, coma alcoolica. Vizitatorii pot adresa intrebari medicilor SMURD prin intermediul unui formular online si primi raspunsuri in 24 de ore sau isi pot testa cunostintele despre acordarea primului ajutor si verifica stilul de alimentatie si viata prin quiz-uri online.
Cei mai cautati termeni pe site-ul lectiadeprimajutor.ro au fost: prim ajutor, indigestia, trusa de prim ajutor, contractura musculara, epilepsia, soc anafilactic, fractura inchisa, pozitia laterala de siguranta, manevra Heimlich, coma alcoolica. Vizitatorii pot adresa intrebari medicilor SMURD prin intermediul unui formular online si primi raspunsuri in 24 de ore sau isi pot testa cunostintele despre acordarea primului ajutor si verifica stilul de alimentatie si viata prin quiz-uri online.
De asemenea, vizitatorii site-ului pot contribui cu informatii noi la situatiile deja existente sau pot propune situatii si solutii noi, iar cei care doresc sa fie la curent cu ultimele noutati se pot abona la e-newsletter-ul Lectia de prim ajutor. Informatiile sunt disponibile si pe retelele de socializare Facebook www.facebook.com/lectiadeprimajutor si Twitter http://twitter.com/#!/primajutor.
Pentru a spori nivelul de interactivitate al programului si a asigura accesul facil la informatii, utilizatorii de telefoane si tablete cu sisteme de operare iOS si Android pot descarca si utiliza gratuit prima aplicatie cu solutii de prim ajutor disponibila in limba romana, cu ajutorul careia obtin rapid informatii si solutii pentru cele mai des intalnite probleme medicale (http://www.lectiadeprimajutor.ro/aplicatii-pentru-android-si-iphone/). Aplicatia pentru smartphones este disponibila si in varianta offline, putand fi descarcata si accesata chiar si in lipsa conexiunii la internet. De la lansarea aplicatiilor, in luna august 2012, s-au inregistrat 18.000 de descarcari. Pentru a sustine demersurile destinate salvarii de vieti, ING Asigurari de Viata a donat catre SMURD, la inceputul anului 2013, suma de 10.000 euro, echivalentul a 10.000 de descarcari ale aplicatiei din Google Play si App Store in anul 2012.
Cu ocazia aniversarii a doi ani de program ”Lectia de prim ajutor”, comunitatea de pe Facebook a fost implicata intr-o mini-campanie online prin care fiecare Like pentru insemnarea aniversara se concretiza intr-o donatie de 1 euro catre SMURD. La finalul perioadei alocate campaniei, s-au adunat aproape 2.000 de Like-uri care s-au transformat in 2.000 euro donati SMURD de catre ING Asigurari de Viata.
Nu in ultimul rand, in cadrul programului au fost organizate cursuri de prim ajutor pentru publicul larg, angajatii si clientii ING Asigurari de Viata, la care au participat peste 600 de persoane si in cadrul carora instructorii SMURD au prezentat solutii de prim ajutor de baza, iar participantii au avut ocazia sa afle si sa testeze practic manevrele de baza in acordarea primului ajutor. Unul din participantii la cursurile de prim ajutor a fost impresionat de idee: ”Am participat la unul dintre cursurile de prim ajutor organizate de ”Lectia de prim ajutor” si am apreciat, in primul rand, ideea de face aceste cursuri, dar si explicatiile primite de la instructorul SMURD, exemplificarea situatiilor de prim ajutor si informatiile adiacente care ne ajutau sa ne facem o idee mai buna despre ce inseamna interventia in astfel de situatii.”
Despre programul Lectia de prim ajutor
”Pentru ca au creat in Romania unul dintre cele mai bune sisteme medicale de intervenție de urgența din intreaga lume, doctorul Raed Arafat și colegii lui de la SMURD merita toata recunoștința noastra. Cel mai frumos fel de a le mulțumi ar fi sa invațam, la randul nostru, sa acordam primul ajutor pentru a le face lor munca mai ușoara și noua inșine viața mai lunga.” – Dragos Bucurenci
"Lectiadeprim ajutor.ro este un proiect important destinat instruirii populatiei, ce are o consecinta pozitiva in demersul nostru de informare corecta a tuturor celor care se confrunta cu o situatie de urgenta. Multumim ING Asigurari de Viata, Asociatiei MaiMultVerde si tuturor celor care au sprijinit aceasta initiativa." – Dr. Raed Arafat
„Lectia de prim ajutor” este un proiect care ne-a impresionat din prima clipa prin forta sa uriasa de a salva vieti omenesti si de aceea, la ING, ne-am implicat cu tot sufletul in dezvoltarea si extinderea sa, astfel incat sa il oferim unui public cat mai extins. Bilantul de succes din primii doi ani de existenta, confirma o data in plus nevoia importanta care exista in randul publicului pentru un astfel de program de educatie, dar si impactul pozitiv pe care, impreuna, il putem produce in comunitatile din care facem parte”. - Carmen Soare, Director Marketing ING Asigurari de Viata.
”Lectiadeprimajutor.ro este prima sursa de informatii la care apelez atunci cand am dileme medicale. Aici am gasit de fiecare data informatiile de care aveam nevoie. Nu am pregatire medicala, dar situatii de prim ajutor pot aparea oricand si oriunde si trebuie sa fim pregatiti.” – Matei Ispas, sustinator al programului ”Lectia de prim ajutor”.
***
Partenerii programului
Partenerii programului
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii cinci ani de activitate, 2008 - 2012, MaiMultVerde a lucrat cu 22.000 de voluntari, a plantat peste 700.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti si Oradea, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii cinci ani a depasit 3.800.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
ING Asigurari de Viata este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in ianuarie 1997 și, din 1999 este lider al pietei. Initiata in 2010, strategia de responsabilitate sociala a ING Asigurari de Viata urmareste ca directii prioritare educatia financiara, protectia mediului si accesul la educatie pentru copiii talentati sau defavorizati, la care s-a adaugat in 2011 pilonul programelor care ofera “Sanse la viata”.
In cadrul acestei direcții, colaborarea cu asociații și organizații care se implica activ in salvarea de vieți s-a concretizat in numeroase programe cu impact și rezultate pozitive in comunitate. Astfel, ING susține Asociația Inima Copiilor in demersurile menite sa duca la punerea in funcțiune a Secției de cardiochirurgie și neurochirurgie pediatrica a spitalului de copii Marie Curie, programul Asociației M.A.M.E. - “Copilaria nu trebuie traita in spital” – prin care au fost refacute doua etaje din cadrul Spitalului Fundeni și „Lectia de prin ajutor”. Nu in ultimul rand, din dorința de auto-responsabilizare și implicarea voluntara a angajaților, colaboratorilor și clienților, ING Asigurari de Viața a creat in 2012 Fundația pentru Viața, care sprijina asociații și centre sociale pentru copii și persoane in varsta, implicandu-se in același timp in susținerea financiara a persoanelor cu boli grave.
SMURD
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc, impreuna cu dotarea necesara, la locul unde se gasea pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unei asistente medicale de urgenta calificata. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. In aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmand sa fie transferat la cea mai apropiata unitate medicala cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Dupa 21 de ani de existenta, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent in slujba vietii cetateanului roman. Serviciul activeaza in aproape toate judetele tarii, avand in dotare logistica de ultima generatie si fiind deservit de paramedici, asistenti si medici pregatiti pentru a interveni in orice situatie in vederea salvarii vietilor celor aflati in situatii critice sau dificile din punct de vedere medical.