Crearea echipelor multidisciplinare menite să trateze și să educe pacientul cu diabet zaharat, este preocuparea constantă a Asociației pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed. Astfel, asociația organizează a IV-a ediție a Conferinței iDiabet - Diabetul Inteligent cu tema „Abordare multidisciplinară în diabetul zaharat”la care sunt invitați medicii de familie, medicii specialiști diabetologi sau din alte specialități direct implicate în managementul pacienților de diabet.
Aproape două milioane de români suferă de diabet, iar numărul este în creștere
În România, conform PREDATORR (Studiul Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi) realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în 2014, 11,6% din populație are diabet zaharat iar 18% este în pericol de a dezvolta diabet. Circa jumătate din acest ultim procent ar putea deveni diabetici în următorii cinci ani în cazul în care nu se vor lua măsuri de prevenție.
Complicațiile diabetului sunt extrem de severe. Diabetul este principala cauza de orbire, de asemenea se regăsește la 40% dintre pacienții cu boli cronice de rinichi și este responsabil de un procent important din cazurile de boală coronariană ischemică. Amputațiile non-traumatice și accidentele vasculare cerebrale sunt și ele mult mai frecvente la diabetici.
“De cele mai multe ori oamenii obișnuiți nu reacționează din proprie inițiativă, neluându-și măsuri de prevenție. De aceea medicii au un rol foarte important. Pornim de la medicii de familie care sunt primii ce pot recunoaște semnele diabetului sau predispoziția la dezvoltarea acestuia, ajungand la medicii specializați în diabet și boli metabolice și la medicii cu specilități asociate conexe diabetologiei: cardiologi, oftalmologi, nefrologi, neurologi, endocrinologi, dermatologi, chirurgi etc.” a declarat Dr. Adriana Dumitrescu, medic primar diabet nutritie si boli metabolice, președintele Asociației pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed.
“Pe noi ne preocupă ca medicii să fie informați nu doar în specialitatea proprie, ci și în cele conexe și să formeze echipe medicale multidisciplinare cât mai active. De aceea, din 2014 continuăm să organizăm suita conferințelor iDiabet“.
Actuala conferință se va desfășura sub președinția Prof. Dr. Daniela Bartoș de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol - Davila". Vor conferenția pe teme specifice diabetului și complicațiilor sale experți din spitalele SanaMed precum și alți specialiști.
“Ne bucurăm că această a IV-a ediție transformă conferința noastră într-una regională și se bucura in plus de participare internațională. Mai mult de o treime dintre participanți sunt medici din provincie, iar unul dintre speakeri este un expert din Italia care va aborda o temă de mare actualitate, dieta ketogenică.” a adăugat Dr. Adriana Dumitrescu.
Evenimentul se va desfășura în zilele de 20 și 21 Aprilie la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bd. Dacia nr. 77 Sector 2 București.
Participarea este gratuită si conferința este acreditată de către Colegiul Medicilor din București cu 9 credite EMC (educație medicală continuă).
Înscrierile se fac online (http://idiabet.ro/inscriere/) până pe 18 aprilie 2017.
Mai multe detalii despre program găsiți în documentul atașat sau pe http://idiabet.ro/program/.
Principalul partener al evenimentului sunt spitalele de diabet SanaMed alături de firmele Astra Zeneca, MSD, Norvo Nordisk, Hospipharma, Eli Lilly și Sanofi.
In România, unde în 2015 existau în evidența Ministerului Sănătății 999.192 de persoane cu diabet, se desfășoară un program naţional destinat îmbunatăţirii stării de sănătate și creşterii speranţei de viaţă a bolnavilor suferinzi de această boală. Prin el se asigură accesul pacienților la consultații și la tratament medicamentos cu insulină sau antidiabetice orale.
Cu toate acestea, stilul de viață al multor români favorizează apariția diabetului iar neprezentarea la medic de la primele semne face să existe bolnavi de diabet încă nediagnosticați, chiar dacă studiul Predatorr evidențiază o rată de depistare superioară mediei tarilor din Uniunea Europeană. Considerând și nivelul ridicat al costurilor, prevenția și depistarea din timp a semnelor diabetului precum și a complicațiilor sale devin foarte importante.
Pe lângă conferințele și cursurile cu acreditare din partea Colegiului Medicilor din București destinate educației medicale continue, Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed organizează și evenimente pentru pacienți, printre acestea remarcându-se Școala de Diabet. Acesta este un proiect dedicat tuturor persoanelor cu diabet zaharat în cadrul căruia pacienții învață alături de medici specialiști, asistente și psihologi cum să–și echilibreze mai bine controlul glicemic, care este stilul de viață potrivit și ce este de făcut în situațiile critice cu care se confruntă, atât din punct de vedere medical cât și emoțional (http://www.sana-med.ro/scoala.php)
“Cum a preveni este mai important decât a trata, avem un sfat pentru toată lumea.” a adăugat Dr. Adriana Dumitrescu. “Alegeți un stil de viață sănătos ca să preveniți apariția diabetului! Mâncați sănătos și ponderat, faceți mișcare, renunțați la fumat și la excesul de alcool, și dormiți cel puțin șapte ore pe noapte.”