În 2016, la nivel global, UNICEF a ajutat aproape jumătate dintre copiii sub vârsta de cinci ani, din aproximativ 100 de ţări, prin achiziția a 2,5 miliarde de doze de vaccinuri. Datele lansate în timpul Săptămânii Mondiale a Imunizării arată că, la nivel mondial, UNICEF este cel mai mare cumpărător de vaccinuri pentru copii.
Nigeria, Pakistan şi Afganistan sunt cele trei ţări unde poliomielita este încă endemică. Aceste țări au primit de la UNICEF cele mai multe doze de vaccinuri: aproximativ 450 de milioane de doze pentru copiii din Nigeria, 395 de milioane în Pakistan şi peste 150 de milioane în Afganistan. UNICEF este agenţia principală de achiziţii din cadrul Iniţiativei globale de eradicare a poliomielitei.
Accesul la imunizare a condus la o scădere dramatică a deceselor în rândul copiilor sub cinci ani ca urmare a prevenirii bolilor prin vaccinare şi a adus lumea mai aproape de eradicarea poliomielitei. Între anii 2000 şi 2015, rata mortalităţii copiilor sub cinci ani din cauza rujeolei a scăzut cu 85%, iar cea cauzată de tetanosul neonatal cu 83%. Reducerea cu 47% a deceselor cauzate de pneumonie şi reducerea cu 57% a deceselor datorate diareei sunt, de asemenea, atribuite vaccinurilor.
În ciuda acestor eforturi, în fiecare an, aproximativ 19,4 milioane de copii din întreaga lume nu beneficiază de vaccinările complete. Aproximativ două treimi dintre copiii nevaccinaţi trăiesc în ţări afectate de conflicte. 1 din 5 copii sub cinci ani nu beneficiază de vaccinurile care îi poate salva viaţa din cauza sistemelor de sănătate slab dezvoltate, sărăciei şi inegalităţilor sociale.
„Toţi copiii, indiferent de locul sau contextul în care trăiesc, au dreptul să supravieţuiască şi să se dezvolte feriți de bolile mortale”, a declarat dr. Robin Nandy, şeful Departamentului Imunizare din cadrul UNICEF. „Din 1990, imunizarea a constituit un factor major pentru scăderea semnificativă a mortalităţii infantile; în ciuda acestui progres, în fiecare an, 1,5 milioane de copii mor din cauza unor boli ce pot fi prevenite”.
Inegalităţile persistă între copiii săraci şi cei bogaţi. În ţările în care au loc 80% din numărul de decese din întreaga lume a copiilor sub cinci ani, peste jumătate dintre copiii cei mai săraci nu sunt complet vaccinaţi. La nivel global, copiii cei mai săraci sunt expuși aproape de două ori mai mult la riscul de a muri înainte de vârsta de cinci ani decât cei mai bogaţi copii.
„Pe lângă copiii care trăiesc în comunităţile rurale, în cazul cărora accesul la servicii este limitat, tot mai mulţi copii care trăiesc în oraşele supraaglomerate şi în cartierele sărace nu beneficiază de vaccinurile vitale”, a declarat Nandy. „Suprapopularea, sărăcia, igiena şi salubritatea precară, precum şi alimentaţia inadecvată şi sistemele de sănătate slab dezvoltate cresc riscul unor boli cum ar fi pneumonia, diareea şi rujeola în aceste comunităţi. Aceste boli pot fi uşor prevenite prin vaccinuri.”
Până în 2030, se estimează că aproximativ 1 din 4 persoane va trăi în comunităţi sărace din mediul urban, în special în Africa şi Asia. UNICEF atrage atenția asupra importanței concentrării intervențiilor și investițiilor în servicii de imunizare adaptate nevoilor specifice ale acestor comunităţi şi ale copiilor.
***
UNICEF colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu Gavi, cu Alianţa pentru vaccinuri, cu Fundaţia Bill & Melinda Gates şi cu alţi partneri pentru a se asigura că vaccinurile protejează toţi copiii din lume, în special pe copiii cei mai vulnerabili și pe cei care au şanse mici de a beneficia de ele.
Săptămâna Mondială a Imunizării se desfăşoară în perioada 24 - 28 aprilie 2017. Pentru mai multe informaţii vă rugăm accesaţi: www.unicef.org/immunization
Despre UNICEF
UNICEF, prin tot ceea ce face, promovează drepturile şi bunăstarea fiecărui copil. Împreună cu partenerii noştri, lucrăm în 190 de ţări şi teritorii pentru a transpune în practică acest angajament, în beneficiul tuturor copiilor. În întreaga lume depunem eforturi speciale pentru a ajunge la copiii cei mai vulnerabili şi mai excluşi.
Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi despre activitatea sa pentru copii, vizitaţi www.unicef.org și www.unicef.ro.