In munca Asociatiei Stea pe care o realizam de mai bine de 10 ani cu persoane defavorizate din Satu Mare, izvorata din convingerea profunda ca implicarea este calea de a construi o lume mai buna, ne-am lovit adesea de obstacole. Si poate cele mai mari dintre ele au fost cele legate de mentalitate. Intr-o lume in care toti alearga in ritm alert, in care foarte putini sunt cei care mai reusesc sa isi gaseasca timp pentru a le pasa de cei din jur, actiunea noastra este de cele mai multe ori neinteleasa... „Va luptati cu morile de vant”, este mesajul pe care l-am primim adesea, mai mult sau mai putin direct, de la cei ce n-au curajul sa priveasca dincolo de prejudecatile care ii impiedica sa creada ca o lume mai buna este posibila.
 
Aplicarea principiului „Nu da omului peste. Invata-l sa pescuiasca!” are incepand de anul trecut o noua dimensiune la Asociatia Stea. O finantare din fonduri nerambursabile, un teren primit spre folosinta gratuita din spatiul public, parteneri de incredere, oameni minunati care au acceptat sa ne ajute si sa ne indrume, o echipa cu multa rabdare si daruire... Si iata ca azi, nu ne mai saturam sa privim gradinile si solariile de la Stea devenite oaze impresionante de verdeata, si mai mult decat atat ... OAZE DE SPERANTA ! 

Acestea au contribuit la atingerea unor rezultate remarcabile la cei 28 de tineri implicati pana in momentul de fata in programul de terapie ocupationala prin horticultura : asumare de responsabilitati, seriozitate si implicare, perseverenta, munca in echipa, gestionare eficienta de resurse, etc... Iar tinerii nu rateaza nici o ocazie de a se mandri cu rezultatele muncii lor.

Orice vizitator care intra la Asociatia Stea primeste automat propunerea de a se opri pret de cateva minute sa viziteze gradina si solarul din curtea centrului de zi, si daca se poate, si cele din zona Curtuius, unde din acest an avem un spatiu mult mai mare de gradina si doua solarii a cate 240 mp ... Iar noua, cei care ii cunoastem de atatia ani, ne creste inima sa-i vedem cum vorbesc despre activitatea lor, cum explica ce si unde se afla in gradinile si solariile noastre si fara sa ezite, culeg cate o rosie pe care o fac cadou celor care ii asculta cu admiratie... Acestea sunt momentele in care ne este atat de clar ca totul are sens, ca implicarea are cu adevarat puterea de a schimba destine !
 
Proiectul „Start pentru incluziune sociala prin munca” este realizat de catre Asociatia Stea in parteneriat cu Serviciul Public de Asistenta Sociala Satu Mare si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare in perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro).
 
***
Despre Asociatia STEA
Asociatia STEA este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tanar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinandu-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca. 
 
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau va rugam sa vizitati:  www.asociatiasteasm.ro