Proiectul „Dreptul la o bătranețe decentă” s-a derulat timp de un an și s-a adresat bătrânilor din comunele Stănișești și Motoșeni. Proiectul a fost implementat de FSC Bacău, cu o finanțare a Fundației Vodafone Româniaîn valoare de 41.400 de euro.
Fundația Vodafone România și Fundația de Sprijin Comunitar din Bacăuau derulat în perioada iunie 2015 - mai 2016 proiectul „Dreptul la o bătrânețe decentă” menit să ofere îngrijire și asistență complexă vârstnicilor din comunele Stănișești și Motoșeni, două zone rurale cu situație economică precarăși marcate de lipsa de servicii specializate pentru categoriile sociale vulnerabile.
Peste 200 de bătrâni din aceste comune au beneficiat de îngrijiri de bază (igienă personală, supravegherea stării generale, curățenie, cumpărături etc), asigurate de 17îngrijitoare la domiciliuorganizate în două echipe, darși de îngrijiri medicale, oferite de cele douăasistente medicale de la cabinetele medicale comunale, colaboratoare în cadrul proiectului. De asemenea, vârstnicii au beneficiat de servicii de asistență socială, consiliere și reprezentare, prin implicarea a treiasistenți sociali.
„Fundația Vodafone România a înțeles importanța acestor servicii de îngrijire la domiciliu acordate bătrânilor și oferă susținerea financiară fără de care acest program nu ar putea există. Astfel, împreună cu partenerul nostru Fundația de Sprijin Comunitar, putem asigura vârstnicilor din județul Bacău dreptul la o bătrânețe decentă,” a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.
Fundația Vodafone România a fost principalul finanțator, cu o investiție de 41.400 euro, dintr-o valoare totală a proiectului de 70.700 euro. Restul bugetului a fost asigurat de consiliile locale ale celor două comune și de Fundația de Sprijin Comunitarcare a contribuit cu o parte din fondurile strânse în cadrul Galei Premiilor Comunității Băcăuane, ediția 2015.
„Programul de îngrijire la domiciliu va avea o importanță strategică în următorii ani, pe fondul îmbătrânirii accentuate a populației în România și a depopulării continue a zonelor rurale sărace. În zona de est a județului întâlnim tot mai multe sate mici unde populația este majoritar de vârsta a III-a. Nu este de mirare că, de la an la an, numărul de solicitări pentru îngrijirea la domiciliu este în creștere deoarece reprezintă o soluție viabilă și convenabilă din punct de vedere economic,” a spus Gabriela Achihăi, președintele Fundației de Sprijin Comunitar.
În cele două comunități, ca și în întreaga zonă de est a județului, situația economică dificilăși sărăcia afecteazăîntreaga viața socială, cei mai expuși fiind copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilități. Pentru aceștia serviciile sociale sunt fie inexistente, fie sporadice, principalul furnizor de programe socio-medicale și educaționale fiind FSC, cu o prezență continuă de aproape 20 de ani. Programul de îngrijire a vârstnicilor care deserveșteîn total 11 comunități rurale este foarte solicitat de autoritățile din zonă. Dincolo de componenta de servicii sociale, programul oferă soluții și pentru problema lipsei locurilor de muncă, atât îngrijitoarele cât și lucrătorii sociali care formează echipele de îngrijire fiind selectați dintre locuitorii zonei, persoane care nu au alte opțiuni de ocupare profesională.
***
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.
În cei 18 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat peste 963 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 23 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe
www.fundatia-vodafone.rol www.facebook.com/fundatiavodafone l http://fundatiavodafone-blog.ro.
Fundația de Sprijin ComunitarBacău (FSC) este una dintre cele mai mari și mai bine organizate ONG-uri din România, ce își desfășoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale, regiunea estica a județului Bacău. Princele opt proiecte derulate la oraa ctuală, venim în sprijinul celor mai defavorizate categorii ale comunității: bătrâni și bolnavi în faze terminale, copii și familii defavorizate, comunități rurale izolate.
Având la oraactuală un număr de 130 de angajați, aproximativ 200 de voluntari, 8 centre educaționale pentru copii și un centru de zi pentru vârstnici, 11 echipe de îngrijire la domiciliu, F.S.C. se bucură de recunoaștere națională și internațională având parteneri instituționali din Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Germania, Italia. Proiectele FSC au strâns 25 de premii naționale sau internațional și recunoaștere în cadrul principalelor Gale și evenimente naționale ce promovează responsabilitatea socială și excelența în domeniul O.N.G.