Daniela Bololoi - presedinta Asociatiei Help Autism, initiatorul proiectului, a detaliat procesul terapeutic prin care trece copilul cu TSA si impactul proiectului asupra lui: „Dupa diagnosticul pus de medicii spitalului, parintele nu mai trebuie sa caute solutii pentru evaluare psihologica si interventie terapeutica. Medicul psihiatru ii va directiona catre specialistii nostri care isi vor desfasura activitatea in cadrul spitalului, iar copilul va veni zilnic la terapie individualizata.” Daniela Bololoi a mai precizat ca astfel de servicii integrate pot fi oferite doar in parteneriat. „Experienta asociatiei in parteneriate cu institutiile publice si expertiza institului din Norvegia au dus la parteneriatul Help Autism cu spitalul Titan unindu-si fortele pentru a aduce o schimbare reala in procesul de recuperare al copiilor cu TSA in Romania.”, a declarat Daniela Bololoi.

Mariana Besoiu, Manager Spitalul de Psihiatrie Titan ”Dr. Constantin Gorgos”, a precizat in deschiderea conferintei ca spitalul se afla la al treilea proiect de absorbtie a fondurilor straine. „Proiectul vine sa completeze serviciile medicale pe care le oferim in cadrul spitalului pentru o continuare a terapiei copilului cu tulburare din spectrul autist.”

In Bucuresti sunt 846 de copii cu autism incadrati in grad de handicap, numarul celor care sunt diagnosticati sau care nu au inca diagnostic este mult mai mare, incidenta mondiala fiind de 1 la 68 de copii. 

Obiectivul principal al proiectului este cresterea accesibilitatii la serviciile de recuperare in vederea integrarii sociale a copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA), prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical. Incepand cu 1 iulie, 100 de copii vor fi introdusi in evaluare si programe terapeutice de recuperare, atat din Bucuresti cat si din tara. Totodata, proiectul urmareste reducerea riscurilor de excluziune sociala a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologica si sprijin.

Dr. leana Botezat-Antonescu, Director Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, a punctat importanta acestui demers: „Acest proiect este o experienta si o dovada a serviciilor integrate care trebuie sa caracterizeze de acum toate proiectele destinate sanatatii mintale.” 

In cadrul conferintei de lansare a proiectului “Imbunatatirea serviciilor de diagnostic, evaluare si recuperare pentru copiii cu TSA”, au luat cuvantul si Mihaela Ungureanu, Presedinte - Secretar de Stat al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati (ANPD) si Adina Codres de la Directia Generala Protectia Copilului care au laudat initiativa parteneriatului si au vorbit despre primele rezultate ale grupului interministerial constituit pentru a dezvolta strategia pe autism. 

„Tocmai pentru ca ne-am dorit si se impune necesitatea adoptarii unor masuri specifice, la nivelul Ministerului Muncii am demarat un grup de lucru coordonat de ANPD in colaborare cu ANPC, cu scopul de a identifica masuri concrete care pot fi transpuse in plan legislativ. Din acest grup fac parte Ministerul Sanatatii, al Educatiei, Colegiul Medicilor si Colegiul Psihologilor”, a mai precizat Mihaela Ungureanu care a asigurat ca masurile identificate vor fi transpuse in Planul Operational al Strategiei Nationale pe Dizabilitate si vor fi implementate in masuri legislative concrete.
 
Obiectivul principal al proiectului este cresterea accesibilitatii la serviciile de recuperare in vederea integrarii sociale a copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA), prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical, introducerea in evaluare si programe terapeutice de recuperare a 100 de copii, atat din Bucuresti cat si din tara, si reducerea riscurilor de excluziune sociala a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologica si sprijin.

Activitatea in cadrul proiectului a inceput cu recrutarea personalului psihologic implicat, pregatirea lui in programe de formare teoretica si practica. Pentru inceput, 100 de copii vor beneficia de serviciile de terapie 1-la-1 pentru recuperare. Acestia vor fi directionati de catre medicii specialisti ai spitalului si trebuie sa corespunda urmatoarelor criterii: simptome de intarziere in dezvoltare, nou diagnosticati cu tulburare de spectru autist sau intra pentru prima oara in programul de evaluare, cu precadere din Bucuresti, dar si din tara.
 
Informatii suplimentare:
Asociatia Help Autism isi asuma continua crestere a gradului de constientizare a autismului in randul populatiei, sustinerea permanenta a programelor de diagnostic precoce, chiar de la varsta de 1 an, si a programelor de interventie in autism. Asociatia lupta alaturi de organismele de protectie a copilului, educatie si sanatate, atat de stat cat si private, creand un nucleu multidisciplinar in recuperarea a cat mai multor copii si in includerea lor educationala si sociala, pentru pregatirea adultilor de maine.
Institutul de Analiza Aplicata a Comportamentului (IAA) ofera servicii terapeutice de recuperare, functionand ca furnizor de interventie terapeutica in tulburarile de dezvoltare si asociate. Ofera servicii de respiro, centru de zi, gradinita si scoala pentru copiii cu dizabilitati si cu probleme comportamentale, precum si supervizarea altor furnizori de servicii cat si sprijinul parintilor in procesul de abordare a copilului cu nevoi speciale. IAA dezvolta programe de cercetare bazate pe practica si participa la evenimente cu scopul promovarii analizei aplicate a comportamentului si implementeaza programe de interventie timpurie in tulburarile de comportament si tulburari asociate.

Liga Romana pentru Sanatate Mintala este o organizatie neguvernamentala si inter-profesionala infiintata in anul 1990 din initiativa unui grup de psihiatri, psihologi si sociologi si care actioneaza in domeniul sanatatii mintale, deschisa tuturor persoanelor si grupurilor care manifesta interes si preocupare pentru acest domeniu. Misiunea LRSM este de a deveni o organizatie puternica din domeniul sanatatii mintale capabila sa influenteze politica guvernamentala din domeniu si sa promoveze alternative la serviciile de sanatate mintala din Romania. 
Spitalul de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgos” ofera servicii medicale complexe de evaluare si diagnostic psihiatric si psihologic, recuperarea si tratamentul bolilor si tulburarilor de natura psihiatrica atat pentru adulti cat si pentru copii. Spitalul deserveste atat populatia din Sectorul 3 cat si din celelalte sectoare din Bucuresti, inregistrand o adresabilitate crescuta si in randul pacientilor din provincie. Spitalul deruleaza Programul National de Sanatate Mintala 3 cu subprogramul 3.1.

Astfel, serviciile oferite se realizeaza in formula de spitalizare continua, spitalizare de zi adulti, spitalizare de zi copii si consultatii medicale de specialitate, examene psihologice, farmacoterapie, terapii ocupationale, terapie multisenzoriala, kinetoterapie si diferite tipuri de psihoterapii aplicate in cadrul institutiei.
 
Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, cu o durata de 12 luni si va fi implementat in perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016 in regiunea Bucuresti-Ilfov. Proiectul are o valoare eligibila totala de 175,258 EURO , din care 149,730 EURO valoare eligibila a finantarii nerambursabile acordata din Fondul ONG si 25,528 EURO contributia eligibila a beneficiarului.