Nepregatirea poate produce mai multe pagube decat seismul in sine. Pregatirea și educatia preventiva in caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieti, la reducerea panicii și dezorganizarii.
Odata cu mutarea intr-o casa noua sau cu reamenajarea locuintei, aveti in vedere fixarea cat mai buna a obiectelor in casa (rafturi suspendate, televizoare, obiecte de decor, etc.) și evitati aglomerarea cu mobilier a camerei de zi, in care petreceti cele mai multe ore cu familia.
1. In cazul in care locuinta dvs. nu a mai fost renovata de mult timp, faceti verificari și imbunatatiri – de la structura de rezistenta la reparatii ale peretilor, pana la schimbarea instalatiei electrice sau a celei de gaze.
2. Amplasati aparatele casnice (frigider, mașina de spalat, etc.) astfel incat sa nu se afle in apropierea ieșirilor din camere sau din locuinta. In cazul unui seism acestea se pot deplasa și bloca accesul. Asigurati-va și ca sunt fixate bine, in cazul unei deplasari racordurile se pot rupe.
3. Verificati ca rafturile suspendate din bucatarie sunt foarte bine prinse in pereti. Nu puneti obiecte grele pe rafturile suspendate. In caz de cutremur ușile se pot deschide, iar obiectele grele pot provoca rani. Pentru un plus de siguranta, asigurati ușile dulapurilor cu inchizatori eficiente la oscilatii.
Depozitati cutiile ce contin combustibili sau chimicale in dulapuri in care nu se pot rasturna sau in camere in care nu se locuiește.
4. Fixarea foarte buna este valabila și pentru televizioarele suspendate sau alte obiecte de decor, care se pot desprinde ușor in eventualitatea unui cutremur. Pentru televizor, folositi o masuta joasa pe care sa il instalati.
5. Nu amplasati rafturi și obiecte deasupra patului. Un cutremur in timpul noptii poate determina deplasarea obiectelor sau caderea rafturilor.
6. Alegeti lustre care se pot fixa cu ușurinta.
7. Fixati mobilierul astfel incat acesta sa nu se poata deplasa.
8. Este bine sa aveti in casa o masa solida, rezistenta, sub care va puteti adaposti in caz de cutremur.
Citeste si despre Kitul care iti poate salva viata in caz de cutremur.
***
Despre Habitat for Humanity Romania
Despre Habitat for Humanity Romania
Habitat for Humanity Romania este una dintre cele mai importante organizatii din Romania in domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume in care toti oamenii au posibilitatea sa locuiasca decent. Din 1996 construiește, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic și deruleaza programe de eficienta energetica și de preventie și raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Din 2005, a initiat programul Disaster Risk Reduction and Response (DRRR), cu scopul de a reduce riscurile de dezastre in comunitate, prin analiza și combaterea riscurilor la care sunt supuse familiile din comunitatile vulnerabile.
Habitat for Humanity Romania, prin „Statul de Utilitate Publica” obtinut in 2008, poate prelua parte din responsabilitatile autoritatilor publice in probleme de raspuns la dezastre legate de preventie şi reconstructie. In 2011 a incheiat un parteneriat cu I.G.S.U., care ii confera sprijinul necesar in sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre şi al interventiilor de urgenta, precum şi accesul la resurse şi informatii oficiale (harti, date statistice, resurse umane).
Prin programul DRRR, Habitat for Humanity Romania a ajutat, pana in acest moment, peste 20.000 de persoane din zece judete.
Persoana de contact:
Loredana Modoran, Coordonator Dezvoltare Resurse și Comunicare, Habitat for Humanity Romania, loredana.modoran@habitat.ro, 0722.640.229