Promo proiect / Festivitatea de acordare a premiilor

Organizator: Fundatia Principesa Margareta a Romaniei
Sectiunea: Arta si cultura
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Ian / 2014 - Dec / 2014
Programul din care face parte: Tinere Talente 
Acoperirea geografica a proiectului: locala/ localitatile: Nationala // Bucuresti, Ploiesti, Constanta, Iasi, Cluj Napoca
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect: Universitatea de Muzica Bucuresti, Ateneul Roman, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Teatrul National Bucuresti, Parteneri BRD Groupe Societe Generale, Fundatia Vodafone Romania, ISS - Facility Services, Dacia si sponsori Kaufland, SofMedica, Enel, B&B Collection, Residence Hotels, DentalMed Luxury Dental Clinic, Benclinov, Eastern Space Systems, Dentons, Hotel Siqua, Roche, PWC, Trend Furniture, Star Storage.
 
Rezumatul proiectului: 
Tinere Talente 2014 este un proiect dezvoltat in sprijinul artistilor romani cu potential din intreaga tara. Au fost sprijiniti un 111 tineri artisti in cadrul „burselor Tinere Talente”,al „masterclassurilor” si al „Orchestrei Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei”.Bursele Tinere Talente au fost oferite pentru 32 de tineri artisti din familii modeste,16 muzicieni si 16 artisti plastici, elevi si studenti la licee si universitati cu profil artistic, cu varsta intre 14-24 de ani, din intreaga tara. Selectia a fost realizata pe baza criteriului social si de un juriu de specialitate. Fiecare tanar din cei 32 alesi a primit o bursa in valoare de 2.000 de euro.

Experienta a dovedit ca acesti tineri au nevoie de mai mult decat suport financiar, au nevoie si de indrumare si de posibilitati de a se promova, iar interactiunea cu personalitati de cultura influenteaza viitoarea lor cariera. Fundatia a organizat intalniri de mentorat si o tabara de creatie pentru cei 32 de bursieri.In plus,am organizat 3 masterclassuri-de orchestra,de voce (tenor Vasile Moldoveanu) si de pian (Alexandra Dariescu) pentru bursierii Tinere Talente si pentru alti tineri deosebit de talentati pentru a beneficia,in mod gratuit,de experienta artistilor consacrati.

De asemenea, am creat Orchestra Fundatiei pentru a oferi posibilitatea tinerilor artisti de a lua contact cu stilul de lucru si cu repertoriul abordat la nivelul unei orchestre profesioniste.3 bursieri canto si orchestra au urcat pe scena Ateneului Roman la Concertul Regal din 25 octombrie 2014 televizat si transmis la radio.Concertul Regal si expozitia de la Ateneul Roman, Gala de Absolvire Tinere Talente si expozitia dedicata de la Teatrul National, expozitia Identitati si o serie de alte evenimente publice au promovat arta si talentul tinerilor artisti.
 
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Multi tineri se nasc in familii ale caror posibilitati materiale nu permit dezvoltarea talentului lor extraordinar, chiar daca el este descoperit si incurajat de parinti. In ciuda faptului ca urmeaza, cu rezultate remarcabile, o institutie de invatamant cu profil artistic acestia se confrunta cu dificultati in a-si asigura materialele de pictura si instrumentele muzicale, nu au fonduri pentru a participa la cursuri de perfectionare, concursuri sau pentru o expozitie. Astfel, acesti tineri nu au sanse reale de a-si dezvolta potentialul, iar Romania pierde anual talente care altfel ar fi putut fi ambasadorii sai culturali. Am dezvoltat alaturi de burse mentorate si masterclassuri gratuite,latura practica si motivationala care lipseste educatiei din scoala.Evenimentele pun in valoare tinerii si le ofera experienta interactiunii cu publicul larg.

Scopul si obiectivele:
Scopul este de a crea oportunitati egale pentru tinerii artisti romani din familii cu posibilitati materiale reduse, prin sprijinirea si promovarea talentului lor.

Obiectivele proiectului sunt sprijin financiar pentru fiecare din cei 32 de tineri: bursa in valoare de 2,000 euro, dezvoltarea potentialului artistic printr-un program de mentorat, participarea la o tabara de creatie, promovare operei la evenimentele Fundatiei si ale partenerilor, la Concertul Regal de la Ateneul Roman si la Gala de Absolvire Tinere Talente, dezvoltarea masterclassurilor gratuite si a Orchestrei Fundatiei.
 
Principalele activitati:
# Selectia in doua etape: prima este lansarea anuntului de selectie si analiza dosarelor din punct de vedere social si al elegibilitatii. A II-a etapa este selectia Juriului de specialitate pe baza aptitudinilor artistice. 
# Realizarea planului individual de dezvoltare artistica pe baza caruia fiecare bursier va primi finantarea necesara atingerii obiectivelor sale in limita a 2,000 de euro.
# Planificarea si realizarea intalnirilor de mentorat,Masterclassurile si stagiile de repetitie ale Orchestrei.
# Organizarea Masterclassurilor Fundatiei pentru Orchestra cu participarea directa a 3 valorosi muzicieni romani:concert – maestru in cele mai valoroase orchestre din Romania.
# Organizarea Masterclassului pentru voce,tenor Vasile Moldoveanu si a unui concert de final la Ateneul Roman – sala mica.
# Tabara de creatie.
# 3 stagii de repetitie pentru Orchestra Fundatiei(sustinute si coord. de dirijorul Tiberiu Soare),in vederea pregatirii Concertului Regal.
# Concertul Regal cu participarea bursierilor Tinere Talente in orchestra Fundatiei si pe scena Ateneului Roman-1 tenor, 1 soprana si 1 mezzosoprana au intepretat arii de opera in deschiderea evenimentului transmis la TV si radio.
# Organizarea Masterclassului pentru pian-Alexandra Dariescu
# Expozitiile bursierilor artisti plastici la Ateneul Roman,Galeria ARTOTECA, concert&expozitie organizate la Gala 15 ani Renault-Dacia,BRD Tower.Gala Tinere Talente spectacol de muzica clasica si expozitie.
 
Beneficiari:
Directi:
Publicul tinta al programului Tinere Talente sunt elevii si studentii universitatilor de arta si muzica din Romania, tineri care provin din familii cu venituri reduse. In anul 2014,beneficiari directi au fost 111 tineri :32 de tineri artisti talentati din familii cu venituri mici, cu varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani , elevi sau studenti ai scolilor, liceelor si universitatilor cu profil muzical si artistic din Romania, bursieri ai Programului Tinere Talente. 34 tineri muzicieni, elevi si studenti la licee si facultati de muzica din toata tara, membri ai Orchestrei Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, 20 muzicieni, participanti la Mastercalss (voce) si 25 muzicieni, participanti la masterclass Orchestra.
 
Indirecti:
Beneficiarii indirecti ai programului national Tinere Talente sunt toti aceia care participa la evenimentele organizate in cadrul programului Tinere Talente: expozitiile bursierilor de la arte plastice si recitalurile si concertele bursierilor de la muzica, dar si publicul care urmareste emisiuni radio si TV in care sunt promovate creatiile tinerilor. Beneficiarii indirecti ai programului fac parte din medii sociale diverse, din toate categoriile de varsta, sunt iubitori de muzica si de arta, artisti profesionisti sau amatori, batrani si copii din centre sociale, etc. Evenimentele publice televizate au avut in jur de 20.000 spectatori.In anul 2014 au fost organizate 12 evenimente in care tinerii au fost promovati in fata a 23.220 spectatori. (20.000 spectatori TV) si 3.220 public indirect.

Implicarea beneficiarilor: 
Beneficiarii directi Tinere Talente, cei 32 de bursieri muzicieni si artisti plastici, sunt implicati in regim de voluntariat in activitati de organizare interna a proiectului. Avand un profil vocational-artistic, beneficiarii directi se implica in organizarea propriilor evenimente, utilizand baza materiala si financiara a fundatiei: printeaza partiturile muzicale pe care le interpreteaza, afisele pentru evenimentele programului, realizeaza etichete pentru lucrarile de arta, isi contacteaza colegii pentru organizarea repetitiilor si panotarea expozitiilor.
 
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
Beneficiarii programului Tinere Talente au primit ajutor financiar care le-a permis sa isi achizitioneze materiale de lucru, instrumente muzicale, participarea la concursuri nationale si internationale, cursuri de pregatire. Au avut oportunitati de cunoastere, de dezvoltare profesionala, de a stabili relatii cu oameni de cultura, relatii cu posibili finantatori. Arta si talentul lor a fost promovat si facut cunoscut in diverse medii sociale si culturale. Membrii Orchestrei Fundatiei au avut posibilitatea sa ia contact cu stilul de lucru si repertoriul abordat la nivelul unei orchestre profesioniste, prin interactiunea cu muzicieni deja consacrati si sutinerea unui concert in fata publicului avizat. Dezvoltarea la nivel personal prin cresterea increderii in fortele proprii , interactiuni cu persoane din medii diverse, stimularea lucrului in echipa, respectul fata de arta si munca celorlati colegi ai lor sunt cateva din beneficiile si efecte pe termen lung.Tinerii artisti bursieri au sustinut 26 concerte si recitaluri, au participat la 14 masterclass-uri,au expus lucrarile in 15 expozitii de grup,promovandu-si arta si talentul,traind experiente profesionale si de viata pe care altfel nu ar fi avut ocazia sa le cunoasca.In total prin intermediul burselor,al mentoratelor, al masterclassurilor si al Orchestri Fundatiei, 111 de tineri au beneficiat de pregatire gratuita - studiu si stagiile de pregatire, evenimente dedicate promovarii artei lor si intalniri cu mentori-artisti de valoare recunoscuti la nivel international.

Resursele umane implicate:
Echipa de proiect este formata din 3 persoane: coordonatorul programului, coordonator PR si Fundraising, Coordonator financiar cu norma intreaga, si in ultimele 3 luni ale anului 2014 un asistent de proiect cu jumatate de norma .

Voluntarii si implicarea lor:
Programul a fost sprijinit de un numar de 18 voluntari : membrii juriului care face selectia bursierilor in fiecare an este constituit din muzicieni si artisti plastici renumiti, mentorii care sustin masterclass-uri si mentorate . 
Masterclass-urile sustinute pentru tinerii muzicieni au fost conduse de catre personalitati marcante ale muzicii ,Vasile Moldoveanu ,tenor cu o cariera impresionanta de-a lungul a 5 decenii cu aparitii pe 4 continente, Tiberiu Soare, dirijor, cu activitate intensa atat in tara cat si in strainatate, Alexandra Dariescu, pianist.

Responsabilitatile partenerilor:
Partenerii programului au oferit spatii pentru desfasurarea activitatilor si evenimentelor pe program. Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti a oferit gratis sali in care au avut loc auditii si selectii pentru bursa si Orchestra , sali de repetitie si de studiu pentru bursieri, pentru pregatirea programului muzical al Concertului Regal de catre Orchestra Fundatiei. 
Ateneul Roman a oferit Sala Mica de concerte pentru organizarea masterclass-ului sustinut de catre maestrul Vasile Moldoveanu. 
Biblioteca Metropolitana Bucuresti , precum si sponosori ai programului au oferit spatii pentru expozitii care au gazduit lucrari ale bursierilor de la arte plastice. 

Hotelul Siqua a gazduit tinerii bursieri care studiaza in tara , pe perioada derularii unor evenimente , masterclass-uri care au avur loc in Bucuresti. 
Sponsorii au facilitate si sprijinit organizare de evenimenete de promovare a tinerilor in diverse medii, expozitii cu vanzare. 
 
Buget: 59.0175 lei
 
Contributiile in natura: n/a
 

Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Obstacole majore nu au fost insa putem mentiona anumite dificultati.Candidatii, tinerii care aplica in selectia pentru bursele Tinere Talente sau masterclassuri sau Orchestra aleg sa depuna dosarul cu documentele solicitate in ultimele 2 zile ale perioadei indicate, lucru ce ingreuneaza analiza dosarelor intr-un timp asa de scurt. Tinere Talente este proiect national,astfel bursierii care studiaza in tara participa la evenimentele si mentoratele organizate la Bucuresti. Pe parcursul anului am avut dificultati in a stabili programul de activitati astfel incat sa participe majoritatea tinerilor si ca acestia sa nu isi neglijeze activitatile scolare si studiul. Activitatile si mentoratele au fost desfasurate in weekend pentru a permite participarea tuturor beneficiarilor.
 
Lectii invatate: 
Tinere Talente se adreseaza tinerilor artisti talentati, al caror program cuprinde multe ore de studiu, competitii, evenimente si activitati extrascolare. Tendinta tinerilor de a rezolva o sarcina in ultima zi a perioadei anuntate, dar si de a nu respecta dead-line-ul ne-a determinat sa reorganizam proiectul pe viitor prin stabilirea de la inceputul anului calendaristic a calendarului de activitati desfasurate in weekend.

Calitatile proiectului:
Programul Tinere Talente sustine si promoveaza tineri artisti talentati din familii cu venituri mici, care nu-si pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale si financiare.Juriul ii alege pe cei mai buni nu doar cazuri sociale.
Burse de studiu individuale in valoare de 2000 EUR sunt menite sa acopere costurile materialelor si instrumentelor necesare dezvoltarii lor artistice, precum si achitarea taxelor de participare la concursurile si cursurile nationale si internationale.Programul de mentorat cu caracter intergenerational, ca element de unicitate al proiectului, care ofera tinerilor bursieri sansa de a interactiona cu artisti consacrati In domeniul artistic ales si nu numai, prin intermediul sesiunilor de discutii si atelierelor de creatie, desfasurate cu frecventa lunara. Promovare operei si talentului fiecaruia prin intermediul evenimentelor organizate de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei sau in colaborare cu partenerii si sponsorii proiectului Tinere Talente. 
 

Comunicare
Planul de comunicare:
Tinere Talente promoveaza activitatilor de program prin flyer proiect,brosura Jurnal de creatie, film de prezentare,pagina web, afise de eveniment, comunicate de presa pentru Gala Tinere Talente, expozitiile si evenimentele tinerilor,postari pe Facebook. Pentru Concertul Regal, principalul eveniment al proiectului, exista o campania de comunicare integrata cu rezultate de PR estimate la circa 300.000 euro (Ave-mediatrust). Ea consta comunicate de presa si invitatie presa, 15 machete, 135 de spoturi TVR si 60 radio la posturile SRR, un film al Tinere Talente, un Jurnal de creatie cu realizarile bursierilor si actiuni din proiect, un program muzical cu prezentarea Orchestrei si a evenimentului. Audienta Concertului Regal a fost de 15 milioane persoane (meditrust): peste 50 de stiriTV, 10 stiri radio si 300 de articole. 

Web site proiect: www.fpmr.ro/tinere-talente
 

***
Despre Organizator
Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a fost infiiniata in 1990 de Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei impreuna Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei. Misiunea FPMR este de a acţiona precum un catalizator pentru dezvoltarea potenţialului uman, în spiritul demnitatii, solidaritatii si promovarii talentului si valorilor culturale romanesti.