In cadrul Art Encounters, artistii timisoreni sunt reprezentati prin grupurile Avantpost si SIGMA, fiecare cu câte o expozitie, si prin artistii Constantin Flondor, Doru Tulcan, Liliana Mercioiu Popa, Iosif Király, Stefan Bertalan, Gabriel Kelemen, Peter Jecza, Sorin Vreme, Dan Palade, Paul Neagu si Romul Nutiu. De asemenea, Festivalul de performance ZONA, desfasurat in primii ani de libertate dupa 1989, este prezentat intr-o expozitie separata. 

Orasul Timisoara s-a remarcat ca centru activ al artei experimentale inca din anii `70 cand grupul SIGMA s-a format, avându-i ca membrii pe artistii: Stefan Bertalan, Constantin Flondor, Ioan Gaita, Elisei Rusu, Doru Tulcan si matematicianul Lucian Codreanu. Expozitia „SIGMA. Cartografia invatarii 1969–1983” (City Business Centre) reprezinta o prima incercare de a descrie ambitiosul proiect de experimentare pedagogica in arta, design si arhitectura, initiat de acest grup artistic. Expozitia reuneste o selectie de lucrari si materiale de arhiva care documenteaza activitatea SIGMA ca grup de artisti si profesori, prezentând publicului fotografii, filme si desene, obiecte, reconstructii, caiete de notite si scrieri ale artistilor, dar si lucrari ale elevilor si studentilor.

De asemenea, in cadrul unui atelier de trei zile, coordonat de Space Caviar (27–30 octombrie) se va urmari recontextualizarea si repozitionarea mostenirii SIGMA prin prisma realitatilor culturale si educationale contemporane,  reinterpretându-se fenomenului SIGMA ca program colaborativ, educational si artistic ce pune accent pe interdisciplinaritate. Expozitia a fost conceputa de curatorii Alina Serban, Andreea Palade Flondor, Space Caviar si organizata de Ordinul Arhitectilor Filiala Timis si Fundatia Art Encounters.

Pe perioada deschiderii Art Encounters, vizitatorii au putut (re-)vedea dupa 37 de ani prima instalatie multimedia, MULTIVISION 1 (1978), a grupului SIGMA, reconstruita la Liceul Gerhardinum cu sprijinul Galeriei Jecza din Timisoara. 

Desi grupul s-a dizolvat la inceputul anilor `80 , membrii sai au continuat sa activeze separat. Lucrari ale artistilor Stefan Bertalan si Constantin Flondor din perioada post-SIGMA pot fi admirate in cadrul expozitiei „Siruri secventiale” (Muzeul de Arta), curatori Nathalie Hoyos si Rainald Schumacher.  

Tot la Timisoara are loc in anii `90 primul festival de performance din Romania post-decembrista, documentat in expozitia „Dincolo de Cortina de Fier. Festivalul Zona Europa de Est” (Muzeul Temporar de Arta Contemporana—Bastion Maria Theresia) curatoriata de Ileana Pintilie si unde sunt prezenti si artistii timisoreni Sorin Vreme si Stefan Bertalan. Festivalul, desfasurat in patru editii, intre 1993 si 2002, a devenit in acelasi timp si o platforma pentru dezbateri si pentru recuperari culturale si artistice. 

Recent aparut pe scena artistica locala, grupul interdisciplinar Avantpost (Aura Balanescu, Alexandru Boca, Cosmin Haias, Marius Jurca, Livia Mateias, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Bogdan Tomsa, Nicolae Velciov) s-a format din nevoia membrilor de a crea un climat artistic care sa-i motiveze reciproc si, de asemenea, de a constitui o platforma de dezbateri pe marginea artei. Expozitia de grup „Conexiunea cu prezentul” (Memorialul Revolutiei) este o interventie artistica unde lucrarile grupului interactioneaza cu exponatele-document din cadrul Memorialului. Astfel, proiectul a devenit parte a unui dialog artistic sensibil si dificil, care a incercat sa stearga praful uitarii si sa ridice intrebari pentru care nu s-au gasit raspunsuri dinainte fabricate.

O a treia expozitie dedicata scenei artistice Timisorene ii reuneste in spatiile Galeriei Jecza pe Iosif Király si Doru Tulcan. Intitulata „Inregistrarea urmelor (1970–1990)” si curatoriata de Ruxandra Demetrescu, expozitia sta in egala masura sub semnul recuperarii si al unei revizitari critice.
De remarcat este prezenta lucrarilor a doi artisti români reprezentativi, a caror dezvoltare artistica a fost influentata de scena artistica timisoreana, dar ale caror cariere au urmat traiectorii diferite. Considerat unul dintre cei mai importanti artisti români, Paul Neagu a trait si a lucrat la Londra din 1970 pâna la moartea sa in 2004. Practica sa artistica complexa combina si integreaza performance, sculptura, desen, pictura, video si fotografie in interiorul viziunii sale originale, holistice si metafizice asupra artei. Lucrarile lui se regasesc in expozitia „Siruri secventiale” (Muzeul de Arta).  

Romul Nutiu a trait la Timisoara si a fost unul din cei mai fideli artisti dedicati expresionismului abstract pe scena artistica româneasca. Lucrarea lui Nutiu este prezenta in expozitia „Aparenta si esenta” (Halele Timco), curatori Nathalie Hoyos si Rainald Schumacher.   
In aceeasi expozitie este de semnalat si prezenta lui Gabriel Kelemen, iar in cadrul expozitiilor diferitelor galerii din Cazarma U,  alti patru artisti din Timisoara sunt prezenti: Peter Jecza, Sorin Vreme, Dan Palade - Galeria Jecza si Constantin Flondor - Galeria :Baril. 

Nu in ultimul rând, in cadrul sectiunii  „Arta in spatiu public”, Liliana Mercioiu Popa prezinta lucrarea „What about you?” de la Bastionul Maria Theresia.
Alte doua expozitii din programul complementar prezinta artisti locali: Leon Vreme, Suzana Fântânariu, Calin Beloescu, Dana Constantin, Adriana Lucaciu, Dan Visovan, Cristian Sida, Bogdan Rata in expozitia „G6 for TM” (Six Generations) (Muzeul Temporar de Arta Contemporana, Bastionul Maria Theresia) si Gheorghe Fikl la Casa Artelor.
 
***
Despre Art Encounters 
Art Ecnounters e conceput ca un dialog intre arta contemporana româneasca si contextul international actual, dialog facilitat de un numar de artisti români ale caror lucrari sunt recunoscute atât in România, cât si in strainatate (Horea Bernea, Stefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupas, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar si de artisti straini care fac referire la spatiul românesc in opera lor (Saâdane Afif,  A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén). 
Timp de o luna, orasul Timisoara se va transforma intr-o veritabila galerie de arta contemporana unde peste 100 de artisti isi vor expune lucrarile in 17 locatii diferite, cum ar fi Muzeul de Arta, Memorialul Revolutiei,  Sinagoga din Cetate, Halele Timco,  sau Cazarma U, unde 12 galerii de arta contemporana vor prezenta mici expozitii. 
Detalii la www.artencounters.ro
 
CONTACT:  
Oana Romocea
Email: oana@artencounters.ro 
 
Official website of the Art Encounters: www.artencounters.ro  
Official hashtag: #nevedemlatimisoara #descoperaarta