Promo proiect / Festivitatea de acordare a premiilor

Proiect: Centrul Stelutelor - centru social de suport si recuperare destinat copiilor cu afectiuni grave din Romania
Organizator:  Asociatia M.A.M.E.
Sectiunile: 
Servicii de asistenta sociala (Premiul II)
Proiecte si campanii de voluntariat (Premiul I)
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Iun / 2013 - Dec / 2014
Acoperirea geografica a proiectului: Nationala / Bucuresti, Ploiesti, Constanta, Brasov, Iasi, Hunedoara, Cluj, Timisoara, Suceava etc.
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect: 
Fundatia Vodafone Romania, Hypermarketul CORA, Unicredit Leasing, Radacini Motors, TMD Friction, Brenntag, Asirom
 
Rezumatul proiectului: 
Nevoia: In Romania, accesul copiilor diagnosticati cu boli grave la diverse terapii complementare de suport si recuperare medicala este nesatisfacator deoarece nu exista programe nationale sau centre specializate care sa le acorde atentie pentru perioadele dintre spitalizari sau in perioada de recuperare dupa boala. Pentru a veni in sprijinul acestor copii, in luna iunie 2014, Asociatia M.A.M.E. a infiintat Centrul Stelutelor, un centru de consiliere, suport si recuperare medicala.

Obiectiv: anual, oferirea gratuita de servicii de suport, consiliere si recuperare medicala pentru aprox. 100 de copii diagnosticati cu cancer si alte boli grave si apartinatorii acestora.

Activitati: informare si indrumare (accesare formular E112, contactare si mentinere relatii clinici din strainatate, consultanta strangere de fonduri pentru acele cazuri ale caror tratamente sau interventii chirurgicale nu pot fi efectuate in tara, traducere acte medicale, solicitare a doua opinie medicala), consiliere psihologica individuala si de grup, consiliere juridica privind drepturile pacientului, consiliere nutritionala privind dieta specifica bolii, logopedie si ludoterapie, kinetoterapie prin exercitii de recuperare medicala, ateliere de terapie emotionala, workshop-uri de informare pentru parinti, activitati educative si de socializare, sustinere financiara pentru plata unor investigatii medicale sau tratamente nedecontate de CNAS. 
Resurse: In campania de strangere de fonduri (iunie 2013 – iunie 2014) am strans suma de 70000 euro, bani cu care am amenajat si dotat Centrul Stelutelor. 

Rezultate: Pana la 31.12.2014 au beneficiat de serviciile din cadrul Centrului Stelutelor 124 de copii bolnavi de cancer si alte boli grave si 100 de parinti.

Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
De-a lungul timpului, echipa Asociatiei M.A.M.E. prin tot ceea ce a facut, prin proiectele derulate, activitatile si evenimentele organizate a avut un singur scop: acela de a imbunatati calitatea vietii copiilor cu probleme grave de sanatate si a copiilor care provin din medii defavorizate. Experienta celor 6 ani de interactiune cu copii bolnavi si familiile acestora ne-a aratat ca, pentru a facilita vindecarea in cazul unor afectiuni grave, este la fel de important ca, pe langa a le asigura serviciile medicale, sa le satisfacem si nevoile de alta natura (sociala, psihologica, emotionala, relationala si materiala) pe care le creeaza specificul acestor boli.
 
Scopul si obiectivele:
Prin intermediul acestui proiect, ne-am propus sa venim, anual, in sprijinul a cel putin 100 de copii bolnavi de cancer si alte boli grave din Romania si copii care provin din familii defavorizate oferindu-le gratuit servicii de suport, consiliere si recuperare medicala, scopul fiind acela de a imbunatatii calitatea vietii lor, pe perioada de confruntare cu boala si in perioada de recuperare dupa aceasta.

Principalele activitati:
Implementare: Centrul Stelutelor este un loc in care copiii bolnavi primesc sprijin in perioada de confruntare cu boala si in perioada de recuperare dupa aceasta. Primim solicitari de ajutor, trimise de parintii cu copii bolnavi, prin e-mail, telefon, poștă sau prin prezentarea lor la Centrul Steluţelor.
 
Metodologie: Activitatea principala intreprinsa in cadrul proiectului este “Managementul de caz clinic”, si se desfasoara conform unei proceduri de lucru clar definita. Primim solicitarea de ajutor de la parinte dupa care Managerul de caz contacteaza parintele pentru a intocmi dosarul cazului care cuprinde acte doveditoare cu privire la starea de sănătate a copilului si alte informatii relevante. Se supune apoi cazul în atenţia consiliului de evaluare format din specialiştii centrului (Psihoterapeut, Kinetoterapeut, Consultant medical, Consilier nutriţional, Manager de caz/asistent social) si se intocmeste un plan de intervenție pentru o perioadă inițială de 3 sau 6 luni, urmând ca la finalul perioadei prevăzute, cazul să fie evaluat de întreaga echipă pentru a stabili daca au fost indeplinite obiectivele mentionate in planul de interventie sau daca este nevoie sa se prelungeasca perioada de interventie.

In cadrul Centrului Stelutelor beneficiarii (copiii bolnavi) participa, de luni pana joi, la diverse terapii individuale iar, vineri participa la activitatile de grup.

Beneficiari:
 
Directi: anual, aprox. 100 de copii bolnavi de cancer și alte boli grave din Romania. Sunt copii, cu varsta cuprinsa intre 2 si 14 ani, care petrec timp indelungat in spital sau care se afla in recuperare dupa o boala grava si copii care provin din familii defavorizate. La centru vin in perioadele dintre spitalizari sau in perioada de convalescenta.
Indirecti: anual, aprox. 150 de apartinatori ai copiillor bolnavi, parinti, frati si surori, care se confrunta cu dificultatile specifice perioadei de criza aparuta odata cu diagnosticarea unui membru al familiei.

Implicarea beneficiarilor:  n/a
 
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
11 servicii recuperatorii create in cadrul centrului: servicii de informare si indrumare, consiliere psihologica individuala si de grup, consultanta medicala, consiliere nutritionala, kinetoterapie, ergoterapie, art-terapie, ludoterapie, logopedie, activitati educative si de socializare, consiliere juridica;
- 146 de copii au beneficiat de suportul si atentia specialistilor din cadrul Centrului Stelutelor care i-au ajutat sa depaseasca mai usor dificultatile asociate diagnosticului si tratamentului greu de suportat, acest lucru fiind extrem de important pentru copiii care ajung sa se indoiasca de propriile abilitati si calitati ca urmare a afectiunii de care sufera, dupa cum urmeaza:
- 84 de copii au beneficiat de terapiile din cadrul centrului (psihoterapie, kinetoterapie, nutritie, etc) copiii care au reusit astfel sa isi gaseasca resursele necesare pentru a depasi mai usor situatia de criza prin care trec, din cauza internarilor repetate si a tratamentelor dure suportate. Ei au devenit mai cooperanti cu adultii din jurul lor (parinti, medicii din spital, specialisti din cadrul centrului nostru) persoane care colaboreaza pentru ca ei sa invinga boala;
- 62 de copii au participat la activitatile educative si de socializare organizate; copiii care si-au intrerupt activitatea scolara si sociala din cauza internarilor repetate pe perioada indelungata au fost ajutati sa evite izolarea sociala si au fost incurajati sa se mentina conectati la procesul de invatare prin metode educative nonformale si recreeative; 
-48 de parinti consiliati si informati;
 
Resursele umane implicate:
Atat echipa de proiect, cat si specialistii din cadrul Centrului Stelutelor au lucrat voluntar pentru a oferi sprijin copiilor diagnosticati cu boli grave si celor care provin din medii defavorizate.

Voluntarii si implicarea lor:
Manager proiect-urmareste implementarea proiectului
Psihoterapeut-ofe ra consiliere psihologica
Manager caz–desfasoara activitati de management de caz
Animator socio-educativ-coordoneaza activitatile cu copii
Trainer ateliere creatie-sustine atelierele de art terapie
Consultant medical-ofera consultanta medicala
Fundraiser&PR–comu nicare si fundraising
Responsabil IT–realizeaza concepte grafice 
Jurist–ofera consultanta juridica beneficiarilor
Kinetoterapeut –ofera sedinte de recuperare medicala
Logoped–reeduca tulburarile de vorbire, dupa caz
Consilier nutritional–ofera consultanta nutritionala

Responsabilitatile partenerilor:
Rolul fiecarui partener al proiectului a fost acela de a a sprijini financiar infiintarea, amenajarea si dotarea cu echipament corespunzator a Centrului Stelutelor. Centrul include un cabinet dotat cu aparatura de recuperare medicala, un cabinet de consiliere psihologica, o sala in care se desfasoara atelierele de terapie emotionala si activitatile educative si de socializare, o bucatarie, un spatiu de depozitare, doua grupuri sanitare.
 
Buget: 315.000 lei
 
Contributiile in natura: n/a

Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Unul dintre obstacolele intampinate pe durata implementarii proiectului a fost lipsa unor parteneriate cu institutiile publice si spitalele unde sunt tratati beneficiarii proiectului. Ne-am propus ca in anul 2015 sa incheiem colaborari si parteneriate cu DGASPC a sectoarelor din Bucuresti care au in evidenta copii care provin din familii defavorizate si cu principalele spitale din tara unde sunt tratati copiii cu afectiuni grave.
 
Lectii invatate: nu a fost cazul
 
Calitatile proiectului:
- unicitatea proiectului: in tara nu exista programe nationale sau centre specializate care sa acorde acestor copii atentie pentru perioadele dintre spitalizari sau in perioada de recuperare dupa o boala grava;
- serviciile oferite beneficiarilor sunt gratuite;
 
Comunicare
Planul de comunicare:
- a fost organizat un eveniment de inaugurare a centrului Stelutelor in data de 27 noiembrie 2014 cand a fost realizat un reportaj de catre TVR 1
- au fost realizate si distribuite aprox. 20.000 pliante in care au fost prezentate serviciile oferite in cadrul centrului;
- activitatile din cadrul proiectului au fost promovate periodic pe pagina de facebook a asociatiei;
- a fost promovat proiectul atat in cadrul unor emisiuni TV, cat si radio si presa scrisa;
 
Web site proiect: asociatiamame.ro
 
 
***
Despre Organizator
 
Asociatia M.A.M.E. este o organizatie nonprofit infiintata in anul 2009 cu scopul de a oferi sprijin copiilor diagnosticati cu booli grave si celor care provin din medii defavorizate. Misiunea noastra este aceea de a imbunatati calitatea vietii acestor copii.