Promo proiect / Festivitatea de acordare a premiilor

Organizator: Fundatia Special Olympics Romania (FSOR)
Sectiunea: Incluziune sociala
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Ian / 2014 - Dec / 2014
Acoperirea geografica a proiectului: locala/ localitatile: Nationala/ Gura Humorului, Simeria, Cluj-Napoca, Piatra-Neamt, Bucuresti, Hunedoara, Calarasi, Sibiu, Constanta, Iasi, Craiova, Oradea, Busteni, Brasov, Buzau Antwerp (Belgia)
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect: 
Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport, ONG-uri , scoli speciale si institutii de stat (Primarie, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport), Facultati de Educatie Fizica si Sport, Facultati de Medicina din localitatile in care FSOR organizeaza competitii.
 
Rezumatul proiectului: 
Proiectul si-a propus sa ofere acces la programele sportive ale FSOR unui numar de 2.500 de copii si tineri cu dizabilitati intelectuale din toata tara si persoanelor din comunitatile apropiate acestora si facilitarea integrarii lor in societate. Astfel, s-a urmarit organizarea de evenimente sportive, facilitarea participarii persoanelor cu dizabiliati intelectuale la acestea, oferirea de informatii si instruirea unui numar de 1,000 de antrenori, parinti, voluntari precum si cresterea gradului de constientizare a populatiei. Pentru atingerea obiectivelor au fost organizate 7 evenimente locale, 3 editii de Jocuri Regionale, Jocurile Nationale (Craiova), tabere de pregatire, 3 campionate nationale, seminarii de informare. Acestora li s-a adaugat participarea delegatiei FSOR la Jocurile Europene de Vara Special Olympics, Antwerp, Belgia.
 

Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Persoanele cu dizabilitati intelectuale (PDI) sunt caracterizate prin dificultati majore de invatare si intelegere avand un coeficient de inteligenta mai mic decat 70. Conform unei statistici a Organizatiei Mondiale a Sanatatii un procent de 3% din populatia totala a planetei este afectata de o forma a dizabilitatii intelectuale; in tara noastra cifra raportata este foarte mica: in Romania exista 700.736 persoane cu dizabilitati, iar dintre acestea 102.202 sunt PDI, conform Ministeruluui Muncii (2013). Problematica integrarii sociale a PDI este inca intr-o faza incipienta in Romania. Integrarea sociala prin intermediul activitatilor sportive este domeniul in care FSOR detine expertiza fiind singura organizatie din tara noastra autorizata sa organizeze antrenamente si competitii sportive pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale.

Scopul si obiectivele:
Proiectul si-a propus sa ofere acces la programele sportive ale FSOR unui numar de 2.500 de copii si adulti cu dizabilitati intelectuale din toata tara si persoanelor din comunitatile apropiate acestora si facilitarea integrarii lor in societate.
Obiectivul 1: Organizarea de evenimente sportive [locale, regionale si nationale] dedicate PDI din toata tara si participarea la un eveniment international. 
Obiectivul 2: Oferirea de informatii si instruirea unor antrenori, parinti, voluntari si membri ai comunitatilor apropiate 
Obiectivul 3: Cresterea gradului de constientizare a populatiei.
 
Principalele activitati:
1.Tabere de pregatire sportivi cu DI - Tabara de pregatire pentru Jocurile Europene de Vara Special Olympics, Antwerp, Belgia 2014: Bucuresti, 20-24 iulie 2014, Tabara de pregatire sporturi de iarna: februarie 2014
2. Competitii sportive LOCALE organizate de FSOR - 7 evenimente [fotbal, atletism, baschet, tenis de masa, bocce, inot, badminton]- Jocuri Locale desfasurate la Calarasi, Sibiu, Brasov; Campionatul Municipal de Atletism [Bucuresti], Campionatul de Inot [Hunedoara], Ziua Internationala Eunice Kennedy Shriver [Bucuresti], Ziua Internationala a Sindromului Down [Bucuresti].
3. Competitii sportive locale sustinute de Special Olympics Romania, organizate de parteneri locali
4. Competitii REGIONALE organizate de FSOR- Jocuri Regionale la Piatra-Neamt, Buzau, Oradea; Saptamana Europeana a Fotbalului (luna mai) Saptamana Europeana a Baschetului (luna decembrie)
5. Jocurile Nationale SOR- Craiova, 6-9 iunie 2014
6. Jocurile Europene de Vara Special Olympics, Antwerp, Belgia – 9-21 septembrie 201. Participanti: 19 sportivi cu DI si 10 antrenori din Bucuresti, Buzau, Cluj Napoca, Gura Humorului .
7. Oferirea de instruire profesorilor antrenori si parintilor- in cadrul competitiilor locale si regionale si la Jocurile Nationale (Forumul Familiilor)
8. Instruirea voluntarilor
9. Cresterea gradului de constientizare a populatiei prin diseminarea de informatii cu privire la evenimentele organizate prin intermediul mass media, web, presa scrisa si oferirea de exemple de succes.
 
Beneficiari:
Directi: 2.500 de beneficiari cu dizabilitati intelectuale din toata tara: • Copii si adulti cu DI avand abilitati scazute [coeficient de inteligenta sub 70] si care provin din Centre de Plasament, Scoli Speciale, Scoli de Arte si Meserii, ONG-uri din toata tara - FSOR doreste sa implice in activitatile sale beneficiari care, de cele mai multe ori, sunt tinta izolarii si a lipsei de comunicare din cauza neincrederii celor din jur in abilitatile lor. Prin competitiile de abilitati individuale organizate pentru acest grup de beneficiari, FSOR doreste sa demonstreze antrenorilor, familiilor si membrilor comunitatilor apropiate ca si aceste persoane pot si vor sa faca sport, chiar daca nu sunt capabile de performante si ca prin intermediul acestor activitati stima de sine si increderea in fortele proprii creste considerabil. • Copii si adulti cu DI avand abilitati mai ridicate [coeficient de inteligenta sub 70] si care provin din Centre de Plasament, Scoli Speciale, Scoli de Arte si Meserii, ONG-uri din toata tara -acestia sunt sportivi care au un grad mai ridicat de independenta si de abilitati sociale, pot face sporturi de echipa si pot interactiona cu cei din jurul lor cu mai mare usurinta, dar care au nevoie de miscare pentru a-si mentine un stil de viata sanatos si de interactiune cu membri comunitatilor din care fac parte pentru a le demonstra calitatile si abilitatile dobandite prin antrenamente regulate si participare la competitii sportive.

Indirecti: 1.000 de parinti, profesori, voluntari informati cu privire la nevoile PDI din tara noastra 
• Total Parinti informati: 300 • Total Profesori informati: 200 • Total Voluntari informati: 500

Implicarea beneficiarilor: 
Persoane cu dizabilitati intelectuale au luat parte si au vorbit in cadrul unor conferinte de presa, au tinuti discursuri la Ceremonii de deschidere. In plus, si-au exprimat parerea despre evenimente FSOR in cadrul unor seminarii. De asemenea, o persoana cu Sindrom Down- angajata la FSOR din anul 2006- a contribuit substantial la pregatirea tuturor activitatilor mentionate.

Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
- 7 evenimente locale FSOR
- 3 Jocuri Regionale (Buzau, Piatra-Neamt, Oradea)
- Jocurile Nationale, Craiova, 6-9 iunie- 300 de sportivi (reprezentand 44 de delegatii)
- 2 tabere
- 3 campionate nationale (de atletism, natatie, gimnastica artistica)
- 19 copii si adulti cu dizabilitati intelectuale participa la Jocurile Europene de Vara Special Olympics, Antwerp, Belgia- 9-21 septembrie 2014
- 2,500 de persoane cu dizabilitati intelectuale isi imbunatatesc starea de sanatate, participand la antrenamente, isi demonstreaza abilitatile in cadrul unor competitii, sunt incurajati si aplaudat- comportamente care au efecte majore asupra cresterii stimei de sine
- 500 de antrenori, parinti, insotitori iau parte la sesiuni de informare referitoare la beneficiile participarii la activitati Special Olympics
- 500 de voluntari sunt instruiti si iau parte la evenimente FSOR (competitii sportive, evaluari medicale).
 
Resursele umane implicate:
1 persoana- Director Reteaua de Sprijin Familial si Sportivi tineri- 3 ore/zi
1 persoana- Director Sportiv- 1 ora/zi
 
Voluntarii si implicarea lor:
Proiectul isi bazeaza succesul pe implicarea voluntarilor in organizarea evenimentelor.
In anul 2014 FSOR a implicat in activitatile sale 500 de voluntari din toate judetele/orasele in care s-au desfasurat activitatile. Voluntarii sunt elevi, studenti ai Facultatilor de Sport si Medicina, angajati ai unor companii. Ei au fost mobilizati prin intermediul reprezentantilor institutiilor de care apartin. In cadrul activitatilor au oferit sprijin logistic (organizare si desfasurare evenimente) si de specialitate (ex: participare la evaluari medicale).
 
Responsabilitatile partenerilor:
Partenerii au contribuit la organizarea competitiilor locale, regionale, nationale facilitand accesul la bazele sportive, contribuind la inscrierea beneficiarilor la activitatile propuse, mobilizand voluntari.
 
Buget: 159,503 lei
 
Contributiile in natura:
FSOR a primit sprijin in produse de la diferite firme- oferite ca si cadou persoanelor cu dizabilitati participante la activitati (produse de ingrijire personala- sapun, sampon, deodorant, pasta de dinti). De asemenea,la unele evenimente, s-a primit apa pentru participanti.
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Unele institutii ale statului au fost initial reticente in a-si mobiliza beneficiarii pentru a lua parte la evenimente. Explicarea beneficiilor, trimiterea de informatii detaliate si ilustrate, discutii suplimentare fata in fata au condus insa la diminuarea reticentei si implicarea mai activa in activitatile propuse de FSOR.
 
Lectii invatate: 
Implementarea proiectului a decurs bine, conform planului. Consideram ca am folosi aceeasi abordare. Totusi, pe viitor, vom mobiliza mai multi voluntari si vom incerca sa obtinem sprijin financiar mai consistent pe plan local (de la institutii ale statlui, companii etc.)
 
Calitatile proiectului:
Activitatile din cadrul proiectului sunt singurele de acest tip (competitii sportive) care au capacitatea de a aduna un numar mare de persoane cu dizabilitati intelectuale din toata tara. In plus, FSOR este unica organizatie din Romania acreditata sa participe la competitii internationale dedicate exclusiv persoanelor cu dizabilitati intelectuale (evenimente Special Olympics).
 
Comunicare
Planul de comunicare:
FSOR a promovat contributia Fundatiei Vodafone astfel: 
• Toate evenimentele au fost mentionate pe site-ul FSOR,pe pagina de Facebook 
• In cadrul evenimentelor Locale si Regionale a fost invitata si presa locala s-au trimis comunicate de presa 
• Jocurile Nationale Special Olympics Romania 2014 – s-a organizat conferinta de presa pentru anuntarea jocurilor, a fost invitata presa locala si nationala, s-au trimis comunicate de presa inainte si dupa eveniment 
• Participarea la Jocurile Europene de Vara Special Olympics Antwerp, Belgia, 2014 -comunicat de presa la plecarea delegatiei si la sosirea delegatiei din Belgia; povestile despre reusitele sportivilor cu dizabilitati au fost transmise presei prin intermediul internetului – pagina de web si de Facebook a organizatiei, fiind mentionat numele finantatorului principal Fundatia Vodafone
  
Web site proiect: www.specialolympics.ro
 

***
Despre Organizator
Fundatia Special Olympics din Romania [FSOR] organizeaza pe durata intregului an antrenamente si competitii sportive la o gama larga de probe pentru copiii si adultii cu dizabilitati intelectuale, pentru a le oferi acestora sansa de a se dezvolta fizic, de a-si dovedi curajul, de a se bucura de viata alaturi de familie, de prieteni, de alti sportivi Special Olympics si de comunitatile din care fac parte. FSOR a fost infiintata in anul 2003.