Sectiunea: Protectia mediului
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Apr / 2013 - Dec / 2014
Acoperirea geografica a proiectului: regionala/ Judetul Giurgiu
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect:
Asociatia MaiMultVerde, Fundatia Yves Rocher, Yves Rocher Romania in parteneriat cu Ocolul Silvic Comana si Administratia Parcului Natural Comana
 
Rezumatul proiectului:  
Prin proiectul Sa Plantam pentru Planeta, desfasurat la nivel international impreuna cu Organizatia Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Fundatia Yves Rocher si-a luat angajamentul de a planta 50 de milioane de arbori pana la finalul anului 2015, sprijinind organizatii specializate in reimpaduriri din lumea intreaga. In Romania, proiectul este implementat impreuna cu Asociatia MaiMultVerde si cu ajutorul partenerilor Ocolul Silvic Comana si Administratia Parcului Natural Comana. 
 
100.752 de puieti de stejar (Quercus robur), frasin (Fraxinus excelsior), cires paduret (Prunus avium) si plop (Populus spp.) au fost plantati in S tarii in Parcul Natural Comana (jud Giurgiu) pe o suprafata totala de 26 ha. Prin proiectul de reimpadurire s-a urmarit refacerea biodiversitatii si imbunatatirea calitatii aerului si solului in zona Parcului Natural Comana prin reconstituirea tipurilor caracteristice de paduri pentru aceste zone. In trecut, stejarul era specia predominanta, insa, in ultimele decenii, a ajuns sa fie din ce in ce mai rar, fiind inlocuit cu specii invazive sau mai putin valoroase din punct ecologic, cum ar fi teiul ori salcamul. Stejarul este un arbore maiestuos, fiind, cel putin in trecutul apropiat, specia de baza, edificatoare a ecosistemelor forestiere din partea de sud a tarii, specie care asigura stabilitatea si umiditatea solului in care creste, contribuie la dezvoltarea biodiversitatii, iar odata ajuns la maturitate, absoarbe o cantitate mare de CO2 din atmosfera, contribuind la imbunatatirea calitatii aerului. 
 
Primii 28000 de puieti au fost plantati in noiembrie 2013: 7000 de catre 150 de voluntari si inca 21000 de puieti de stejar si plop de catre Ocolul Silvic Comana. Actiunile de plantare au continuat in toamna anului 2014 cu alti 72752 de puieti.
 
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Parcul Natural Comana este o arie protejata de interes national (24.963 ha) si zona speciala de conservare cu regim de protectie pentru specii de flora si fauna. Datorita gradului ridicat de biodiversitate, zona este declarata Sit Ramsar. Specia predominanta era, in trecut, stejarul, dar in ultimele decenii, a ajuns sa fie inlocuit de specii invazive sau mai putin valoroase din punct de vedere ecologic (imbunatatirea calitatii aerului si solului, absorbtia de CO2, emisia de O2). In aceste conditii, planul Ocolului Silvic Comana si al Administratiei Parcului este de a reintroduce stejarul prin actiuni de plantare controlate (anumite zone si anumite specii ajutatoare) pentru a imbunatati calitatea mediului si a ajuta la refacerea biodiversitatii care a dus la declararea aceastei zone arie protejata de interes national si international.
 
Scopul si obiectivele:
Administratia Parcului si Ocolul Silvic si-au propus sa reintroduca stejarul pentru a reface biodiversitatea, a imbunatati calitatea mediului si a pune umarul la refacerea Centurii Verzi din sudul capitalei. Cvercineele, in general, si stejarul, in particular, genereaza ecosisteme forestiere cu un grad ridicat de biodiversitate, asigura stabilitatea si umiditatea solului si absorb o cantitate mare de CO2. Prin acest proiect realizat de Fundatia Yves Rocher, marca Yves Rocher in Romania si MaiMultVerde au fost plantati 100752 de puieti (stejar, plop, frasin, cires paduret) in 2013-2014.
 
Principalele activitati:
Prin proiectul Sa Plantam pentru Planeta, 100752 de puieti de stejar, frasin, cires paduret si plop au fost plantati in Parcul Natural Comana pe o suprafata totala de 26 ha. Scopul este refacerea biodiversitatii si imbunatatirea calitatii solului si aerului in zona Parcului Natural Comana, dar si in Bucuresti, aceasta padure facand parte din Centura Verde din sudul capitalei. 
Proiectul a debutat cu discutiile cu partenerii Ocolul Silvic Comana si Administratia Parcului Natural Comana pentru a identifica zonele cele mai potrivite pentru actiunile de plantare si speciile forestiere pretabile, din punct de vedere ecologic, pentru a fi utilizate in aceasta regiune. Au fost identificate 19 zone cu suprafete intre 0,4 si 2,4 ha (langa localitatile Izvoarele si Comana) si speciile utilizate: stejar, frasin, cires paduret si plop. 
A urmat etapa de pregatire a terenului prin lucrari de prelucrare manuala si mecanizata a solului, maruntire si pichetare. 
Primii 28000 de puieti de stejar, plop, frasin, si cires paduret au fost plantati in noiembrie 2013. Actiunea de plantare cu voluntari a fost supravegheata de personal specializat Romsilva.
In 2014, Ocolul Silvic Comana a realizat lucrari de intretinere (mobilizare teren, smulgere buruieni, descoplesire), astfel incat plantatia sa atinga starea de masiv conform normelor silvice in vigoare. 
Actiunile de plantare au continuat in toamna anului 2014 cand s-au plantat 72752 de puieti de stejar, atingandu-ne astfel obiectivul propus.

Beneficiari:
Directi: Aprox. 30.000 persoane, localnici din satele si comunele din zona Parcului Natural Comana, in special din localitatile Izvoarele si Comana; vizitatorii Parcului Natural Comana (din pacate, Administratia Parcului nu detine cifre oficiale despre numarul vizitatorilor), locuitorii din Bucuresti care, pe termen lung, se vor bucura de o imbunatatire a calitatii aerului datorita refacerii Centurii Verzi din jurul capitalei.
 
Indirecti: Toate persoanele care intra in contact cu beneficiarii directi.

Implicarea beneficiarilor: 
Voluntarii cooptati in actiunea de plantare din noiembrie 2013 sunt din Bucuresti. Pe termen lung, in urma implementarii proiectului, ar trebui sa se inregistreze o imbunatatire a calitatii aerului in capitala, ca urmare a refacerii unei parti din Centura Verde. La actiunea de plantare au participat 150 de persoane, voluntari MaiMultVerde, angajati si colaboratori ai marcii Yves Rocher in Romania, jurnalisti care au plantat 7.000 de puieti sub supravegherea personalului specializat Romsilva.

Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
Parcul Natural Comana este o arie protejata de interes national (24.963 ha) si international (Sit Ramsar) si zona speciala de conservare cu regim de protectie pentru specii de flora si fauna. Specia predominanta era, in trecut, stejarul, dar in ultimele decenii, a ajuns sa fie inlocuit de specii invazive sau mai putin valoroase din punct de vedere economic si ecologic. In aceste conditii, planul Ocolului Silvic si al Administratiei Parcului este de a reintroduce stejarul prin actiuni de plantare controlate pentru a imbunatati calitatea mediului si a ajuta la refacerea padurilor tipice acestei zone, dar si la imbunatatirea calitatii aerului in Bucuresti, prin refacerea unei parti importante din Centura Verde din jurul capitalei. 
 
100752 de puieti de stejar, frasin, cires paduret si plop au fost plantati pe 19 suprafete alese in zona localitatilor Comana si Izvoarele, pe o suprafata totala de 26 ha. Primii 28000 de puieti de stejar au fost plantati in noiembrie 2013 cu ajutorul voluntarilor. Ocolul Silvic Comana si Administratia Parcului au efectuat lucrari de intretinere, in conformitate cu planul de intretinere, pe parcursul anului 2014, iar in toamna anului au fost plantati 72752 de puieti, atingandu-se astfel obiectivul proiectului (inainte de termen)
 
In plus, actiunea de plantare a contribuit semnificativ la constientizarea si responsabilizarea beneficiarilor (directi si indirecti) referitor la rolurile complexe ale padurilor, modul de regenerare, beneficii. Ca urmare, acestia au devenit noi vectori informationali, contribuind considerabil la diseminarea informatiilor

Resursele umane implicate:
Echipa proiectului a fost una relativ restransa, colaborarea intre parteneri a fost buna, ceea ce a facut ca numarul restrans de persoane care s-a ocupat de proiect sa nu influenteze bunul mers al activitatilor. 
Fundatia Yves Rocher, Yves Rocher Romania:
Bianca Stroia – marketing manager (Yves Rocher Romania), responsabil Sa Plantam pentru Planeta in Romania.
MaiMultVerde:
Stefa n Bradea – manager proiect
Anamaria Bogdan – director comunicare
Mihai Enescu – inginer silvic
Camelia Antonescu – manager financiar
Ocolul Silvic Comana:
Catalin Croitoru – responsabil compartiment cultura si refacere

Voluntarii si implicarea lor:
150 de voluntari din Bucuresti, de varste diferite, au participat la actiunea de plantare organizata in 16 noiembrie 2013. Acestia provin de pe platforma de voluntari MaiMultVerde (elevi, studenti, pensionari, angajati in diverse companii, freelanceri etc.), din randul angajatilor si colaboratorilor marcii Yves Rocher, iar altii au fost jurnalisti si bloggeri care au dorit sa fie implicati direct in actiunea pe care au promovat-o ulterior. Voluntarii au plantat primii 7.000 de puieti de stejar in Parcul Natural Comana sub supravegherea personalului specializat Romsilva.

Responsabilitatile partenerilor:
Fundatia Yves Rocher si marca Yves Rocher in Romania
- sustin financiar proiectul
- supervizeaza implementarea proiectului de catre MaiMultVerde si parteneri
- comunica proiectul prin canalele proprii
 
Asociatia MaiMultVerde
- asigura implementarea proiectului impreuna cu partenerii 
- supervizeaza actiunile realizate de parteneri 
- reprezinta puntea de legatura intre parteneri
- raporteaza regulat Fundatiei Yves Rocher si Yves Rocher Romania despre actiunile desfasurate
- asigura voluntari pentru actiuni de plantare si conditii optime pentru ca acestia sa isi desfasoare activitatea
- comunica proiectul pe canalele proprii si informeaza partenerii despre activitatile de comunicare
- realizeaza vizite si rapoarte despre plantatie in vederea asigurarii bunei intretineri 
 
Ocolul Silvic Comana 
- Prospecteaza terenul si propune suprafetele de impadurit in suprafata de 26 ha
- Asigura executarea lucrarilor de pregatire a terenului si puietii pentru actiunile de plantare 
- Contribuie cu personal de specialitate la supravegherea voluntarilor 
- Realizeaza proiectul tehnic pentru plantare si planul de intretinere pe termen lung, astfel incat plantatia sa atinga starea de masiv in termenul prevazut de normele tehnice in vigoare
- Realizeaza lucrarile de intretinere a plantatiei si de completare a puietilor in urmatorii ani pana la atingerea starii de masiv
- Transmite rapoarte scrise insotite de fotografii privind situatia puietilor plantati la fiecare 3 luni de la data plantarii
 
Buget: confidential (bugetul financiar al proiectului a fost de ordinul zecilor de mii de euro)

Contributii in natura: Nu a fost cazul.
 

Evaluare
Obstacole majore intampinate: n/a
 
Lectii invatate: n/a

Calitatile proiectului:
Acest proiect este unul inovator prin scopul asumat, acela de a reintroduce stejarul intr-o arie protejata de interes national si international (Sit Ramsar) si zona speciala de conservare cu regim de protectie pentru specii de flora si fauna. Reintroducerea se face sub atenta supraveghere a Romsilva prin Ocolul SIlvic Comana prin actiuni de plantare controlate (necesare pentru a respecta statutul de arie protejata) pentru a imbunatati calitatea mediului si a ajuta la refacerea padurilor tipice acestei zone, dar si la imbunatatirea calitatii aerului in Bucuresti, prin refacerea unei parti importante din Centura Verde din jurul capitalei. Un alt aspect important de mentionat este faptul ca perioada initiala de desfasurare a proiectului a fost gandita sa fie 2013-1015. Datorita nevoii acute de impadurire, actiunile de plantare au fost finalizate in toamna anului 2014, urmand ca partenerii sa continue actiunile de intretinere in anii urmatori.
 
 
Comunicare
Planul de comunicare:
Proiectul a fost comunicat atat de MaiMultVerde, cat si de Yves Rocher Romania in randul mass media cu care colaboreaza in mod constant (mediu, social, beauty). Jurnalisti din media online si offline si bloggeri de beauty au fost invitati la actiunea de plantare cu voluntari. Ulterior, au fost trimise comunicate de presa insotite de fotografii. Comunicarea s-a realizat si pe canalele online ale partenerilor (site, social media). Informatii au fost incluse si in rapoartele anuale ale MaiMultVerde (pentru anul 2013) si Yves Rocher (2013 si 2014, diseminate la nivel national si international in randul partenerilor si colaboratorilor). In primavara anului 2014, Yves Rocher Romania a organizat un eveniment de lansare a proiectului la Gradina Botanica din Bucuresti care s-a bucurat de atentia si paticiparea presei, de asemenea
 
Web site proiect: maimultverde.ro
 
 
***
Despre Organizator
Asociatia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii 6 ani de activitate, MaiMultVerde a lucrat cu 21000 de voluntari, a plantat peste 740000 de puieti, a strans 325 t de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Oradea si Timisoara, Cicloteque, si a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie pe teme de mediu.