Promo proiect / Festivitatea de acordare a premiilor
Organizator: Asociatia CENTRUL DE PERFORMANTA BEFORE&AFTER SCHOOL CONIL
Organizator: Asociatia CENTRUL DE PERFORMANTA BEFORE&AFTER SCHOOL CONIL
Sectiunea: Servicii de asistenta sociala
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Ian / 2014 - Iul / 2014
Acoperirea geografica a proiectului: Regionala / Bucuresti, Buzau, Ploiesti, Constanta, Arges
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect:
Asociatia Centrul de Performanta Before & After School CONIL, ROCHE Romania
Rezumatul proiectului:
Diabetul insulino – dependent este considerat „boala care fura copilaria“, iar statisticile arata ca diagnosticul de diabet pus copiilor s-a inmultit de cinci ori in ultimele decenii. Pentru copiii dependenti de insulina, copilaria inseamna, in loc de joaca si distractii obisnuite, injectii de mai multe ori pe zi, medicamente, mese regulate fara anumite alimente, in special dulciuri si, implicit, o anume izolare sociala.
Taberele de vara CONIL pentru copii insulino - dependenti isi propun cresterea sperantei de viata si a calitatii vietii copiilor si tinerilor cu diabet prin oferirea unui cadru special de educatie, informare, dar si de deconectare in mijlocul naturii.
Acest lucru se poate realiza prin programe de nutritie personalizate si prin inlesnirea accesului copiilor si tinerilor insulino-dependenti la produse medicale specifice, respectiv aparate de masurare a glicemiei si bandelete, menite sa asigure autocontrolul eficient. In acest cadru se doreste, de asemenea, crearea unui grup de suport pentru parintii copiilor insulino-dependenti si asigurarea unor terapii de grup, in paralele cu activitati distractive in aer liber pentru copii si familii.
Taberele CONIL ofera cadrul pentru implicarea participantilor in activitati distractive si educative pe teme de nutritie(“Cum sa mancam sanatos”), pentru insusirea unor deprinderi fundamentale pentru viata sociala a copiilor insulino – dependenti. De asemenea, ofera consilierea psihologica a familiilor de provenienta, prin organizarea unor grupuri de suport, informarea parintilor cu privire la cele mai noi metode de investigare si tratament, socializarea in grupuri mixte si lucrul in echipa copii-parinti, evaluarea glicemiei si dozarea corecta a unitatilor de insulina injectata.
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Demersul a fost motivat de lipsa de oferte speciale de vacanta imbinata cu sesiuni informative, educative, despre nutritie si profilaxie, dar si terapeutice, destinate unor categorii aparte, asa cum este cea a copiilor cu diabet insulino – dependent.
Copiii si familiile acestora resimt nevoia accesului la informatie intr-un cadru non-formal, astfel incat informatia sa ajunga la copii in mod placut, pentru un impact eficient.
Nevoile lor au fost identificate in urma unor discutii cu medici diabetologi, care considera ca terapia emotionala, alaturi de medicatie, ca si de puterea exemplului, comunicarea libera intre pacienti sunt esentiale pentru evolutia favorabila de dupa diagnostic.
Scopul si obiectivele:
Taberele de vara CONIL pentru copii insulino - dependenti au ca scop cresterea calitatii vietii beneficiarilor si a familiilor acestora prin oferirea unui cadru special de educatie, informare, dar si de deconectare. Obiectivele propuse in cadrul proiectului sunt: realizarea de programe de nutritie personalizate, un acces mai mare la produse medicale specifice, crearea de grupuri de suport pentru parinti, asigurarea unor terapii de grup, in paralel cu activitati distractive in aer liber pentru copii si familii.
Principalele activitati:
# Realizarea unui parteneriat al Asociatiei CONIL cu compania ROCHE Romania in vederea implementarii proiectului
# Stabilirea echipei de proiect si a rolurilor in implementarea proiectului
# Contactarea de medici diabetologi din mai multe regiuni ale tarii, in vederea organizarii calendarului de activitati specifice si a selectarii grupului de beneficiari din randul pacientilor acestora
# Organizarea logistica si adaptarea pentru nevoile beneficiarilor insulino – dependenti a unei tabere de vara, timp de o saptamana, in locatia proprie CONIL's Camp Vadul Anei
# Selectia participantilor si stabilirea programului taberei si a calendarului de activitati
# Derularea, timp de o saptamana, a activitatilor propuse in tabara, incluzand intalniri cu medici specialisti, ateliere educative, workshop-uri tematice, activitati recreative, grupuri de suport pentru parinti etc.
# Realizarea de parteneriate media in vederea promovarii proiectului
# Difuzarea catre mass media, prin intermediul partenerilor media si al mijloacelor proprii de difuzare, de comunicate de presa ante si post-eveniment
Beneficiari:
Directi: 20 de copii insulino-dependenti, cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani si 10 adulti, membri ai familiilor acestora
Indirecti: Peste 5.000 de persoane din randul familiilor / apartinatorilor beneficiarilor directi, din randul comunitatii parintilor de copii cu diabet insulino-dependent, al medicilor generalisti si de specialitate in diabetologie, companiilor producatoare de medicamente, al publicului larg
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
Beneficiile oferite in urma derularii proiectului au fost de ordin imediat si s-au desprins din feedback-ul oferit de participanti. Beneficiarii directi au plecat cu noi informatii si cunostinte, cu multe plusuri din punct de vedere mental, emotional si psihologic. Cadrul oferit, activitatile de vacanta desfasurate, atelierele tematice, interactiunile de grup, totul a contribuit la atingerea cu succes a obiectivelor propuse in proiect. Grupurile de suport derulate cu parintii au adus acestora un plus in auto-cunoastere, de mai multa experienta si abilitati noi in privinta gestionarii situatiilor dificile. Contactul direct cu personalul medical de specialitate a oferit ocazia unei informari asupra subiectelor de interes, asupra noutatilor din domeniul medical.
Resursele umane implicate:
Echipa de proiect care a contribuit in implementarea proiectului a inclus: 1 manager proiect, 1 asistent proiect, 1 medic diabetolog pediatru, 1 psiholog, 1 asistent medical, 1 profesor Arte plastice, 1 educator - coordonator activitati, 1 bucatar, 1 sofer, 1 membru personal curatenie
Voluntarii si implicarea lor:
Asociatia CONIL a fost initiatorul proiectului si a contribuit financiar cu fonduri proprii si cu locatia de desfasurare a taberei (CONIL's Camp Vadu Anei); compania ROCHE Romania a fost partener principal si a contribuit cu sponsorizarea financiara si in materiale medicale de specialitate a beneficiarilor taberei
Buget: 20.020,00 lei
Contributiile in natura:
Contributiile in natura au fost: locatia taberei, alimente si suplimente alimentare, materiale medicale si medicamente, mijloace de transport, obiecte de papetarie si birotica, materiale publicitare
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Nu am intalnit obstacole majore in derularea proiectului
Lectii invatate: n/a
Calitatile proiectului:
Ideea si initiative unei astfel de tabere, dedicata acelor copii despre care se stie ca boala le rapeste, de fapt, copilaria, reprezinta o noutate absoluta in peisajul evenimentelor de gen.
Tabara pentru copiii insulino-dependenti si familiile acestora a oferit beneficiarilor ocazia unei vacante deosebite, binevenite, unde au imbinat placutul cu educatia si informarea, totul intr-un cadru natural special.
Comunicare
Web site proiect: conil.ro
***
Despre Organizator
Asociatia CONIL a luat fiinta in anul 2010 din dorinta si necesitatea de a oferi solutii concrete pentru integrarea in masa a copiilor cu nevoi speciale, precum si consilierea parintilor care au nevoie de suport. Asociatia CONIL sustine activ integrarea copiilor cu cerinte speciale de educatie si faciliteaza accesul acestora la o educatie de calitate, prin identificarea si sprijinirea unor cazuri prezentate si prin realizarea unor planuri personalizate pentru educarea acestora.